Hlavní obsah

Slavný Dakar odstartoval, Češi chtějí útočit na přední příčky

Již 32. ročník slavné Rallye Dakar sice již odstartoval v pátek, závodit se ale začne až dnes. Již podruhé populární závod probíhá v Argentině a Chile, kam se přesunul pro bezpečnostní potíže v Africe. Na startu jsou i početně zastoupeni čeští závodníci, kteří chtějí atakovat přední příčky.

Foto: Gabriel Buys, Reuters

Americký pilot Robby Gordon vyráží se svým hummerem H3 na trať Rallye Dakar v Buenos Aires

Článek

Dakar mají čeští příznivci patrně nejvíce spojený se soutěží kamiónů, kde po léta úspěšně bojoval Karel Loprais. Letos by na přední příčky rád dosáhl jeho synovec Aleš, vysoké ambice má i vůz Tomáše Tomečka. Celkem v kamiónech bude soutěžit pět českých vozů.

V kategorii osobních automobilů chce útočit Miroslav Zapletal, jenž byl před rokem na sedmém místě. Motocyklovým lídrem mezi Čechy by měl být Martin Macek.

Už pět triumfů ve čtyřkolkách má na svém kontě Josef Macháček, dvaapadesátiletý jezdec si premiéru na slavném závodě odbyl před deseti lety.

Celková trasa čítá 8600 kilometrů, z nichž 5200 se bude měřit. Nejúspěšnější ve všech kategoriích budou známi v cíli 16. ledna v Buenos Aires. Na populární soutěž můžete samozřejmě sázet u Tipsportu.

Reklama