Hlavní obsah

Startuje hokejová akce roku, kdo vyhraje MS ve Švýcarsku?

PRAHA

Již v pátek odstartuje ve Švýcarsku 73. mistrovství světa a o návrat na výsluní budou bojovat i čeští hokejisté. Ti před rokem v Kanadě vypadli ve čtvrtfinále a rádi by po třech letech opět domů přivezli medaili. Podle bookmakerů Tipsportu mají v Klotenu a Bernu větší šanci na titul jen obhájci zlata Rusové a Kanaďané.

Článek

Rusové před rokem v dramatickém finále porazili v Quebecku domácí výběr, titul mistra získali po 15 letech. Nyní trenér Bykov povolal 14 hokejistů z loňského kádru a Rusové opět patří k favoritům na zlato. Bookmakeři Tipsportu jejich šance ohodnotili kursem 3.

Po sérii dvou titulů v řadě by rádi trofej pro vítěze šampionátu získali zpět Kanaďané, kteří budou spoléhat na hvězdné duo z Ottawy Spezza – Heatley, stejně jako na šikovného útočníka Tampy Bay St. Louise či jeho mladičkého týmového kolegu Stamkose. Ten byl před rokem vybrán jako jednička draftu do NHL. Kanaďané mají kurs na vítězství 3,2.

Kursy na vítěze mistrovství světa v hokeji 2009
Rusko3
Kanada3,2
Švédsko a ČR5,5
Finsko10
USA a Slovensko20
Švýcarsko50
Bělorusko a Německo200
Lotyšsko250
Rakousko, Dánsko a Norsko500

Za dvojicí největších favoritů jsou se shodným kursem 5,5 Švédové a čeští hokejisté. Seveřané sice na nedávných Českých hokejových hrách se svěřenci trenéra Růžičky prohráli, v posledních letech ale na mistrovství světa dosahují lepších výsledků. Seveřané zatím nezískali z NHL zvučné posily. Kouč Bengt-Ake Gustafsson může využít jen beky Tobiase Enströma z Atlanty, Niklase Grossmana a forvardy Louie Erikssona a Joela Lundqvista z Dallasu.

Hvězdou české reprezentace a zároveň celého šampionátu je Jaromír Jágr, útočník Omsku je ale těsně před MS nemocný. Ofenzívu by měla obstarávat hračička z Edmontonu Hemský, tradiční oporou obrany je Židlický.

Menší šance se už dávají Finům (kurs 10), Američanům a Slovákům (oba kurs 20) a domácím hokejistům (kurs 50). Outsidery jsou ostatní reprezentace, jejichž kursy na vítězství začínají na 200.

Reklama