Hlavní obsah

Slováky čekají na úvod hokejového MS Maďaři

PRAHA

Ostrý start mistrovství světa čeká hokejisty Slovenska. Ti se v pátek v Klotenu utkají s nováčkem A-skupiny šampionátu Maďarskem a přestože jsou velkými favority, rivalita obou národů slibuje dramatickou podívanou. Do nejvyšší skupiny mistrovství světa se Maďaři vrací po dlouhých 70 letech.

Článek

Slovensko má v kádru čtyři posily ze zámoří, ale mimo Handzuše z Los Angeles se nejedná o příliš známé hráče. Trenér Filc může počítat se Sekerou z Buffala, urostlým bekem Atlanty Valábikem a útočníkem Minnesoty Ölveckým. V kádru je šest hokejistů z české extraligy a sedm mistrů světa z Göteborgu 2002.

Slováci před rokem v Kanadě totálně propadli a museli bojovat o udržení ve skupině o záchranu. V ní dvakrát porazili Slovinsko (jednou po samostatných nájezdech) a obsadili konečnou 13. příčku. To je nejhorší umístění Slovenska v historii světových šampionátů.

Maďaři nezvládli poslední přípravu, nad jejich síly byli obhájci světového zlata Rusové. Ti ve středu zvítězili 5:1. Začátkem dubna Maďaři porazili v Budapešti dalšího účastníka mistrovství světa Norsko 4:1.

V nominaci na šampionát má kanadský trenér Cortina sedm krajánků z evropských soutěží. Nejvyšší švédskou soutěž v Brynäs Gävle hraje János Vas, který se loni neúspěšně snažil prosadit do kádru Dallasu v NHL.

Jedenáct hokejistů je z celku domácího suveréna Alba Volán Székesfehérvár, jenž hraje i nejvyšší rakouskou soutěž. Před měsícem ale na infarkt zemřel třiatřicetiletý Gábor Ocskay právě z Székesfehérváru.

Na vítězství favorizovaných Slováků si můžete vsadit v kursu 1,05, na výhru Maďarska vypsali bookmakeři Tipsportu kurs 14,50. Pokud očekáváte remízu, je k dispozici kurs 11.

Reklama