Hlavní obsah

Becker vydá knihu, představí se v ní jako milující otec

BERLÍN

Krátce před svými 40. narozeninami se rozhodl bývalý špičkový tenista Boris Becker vydat autobiograficky laděnou knihu Co děti posiluje (Was Kinder stark macht). Ohlíží se v ní za počátky své tenisové dráhy a prozrazuje, jak si představuje budoucnost a jak je pro něj důležitá rodina a děti. Německý bulvární deník Bild průběžně otiskuje úryvky z knihy.

Foto: ČTK

Boris Becker (vpravo)

Článek

Jeden z nejlepších tenistů světa 80. a 90. let vzpomíná na své mládí, kdy vycházející šestnáctiletou hvězdu zavály povinnosti vrcholového sportovce daleko od domova v Leimenu na jihozápadě Německa. "Často se mi stýskalo po domově, když jsem byl sám v tom monackém bytě," popisuje Becker útrapy svého osamostatňování.

Popírá však, že by jeho dobře zajištěným rodičům nebo jemu samému tehdy šlo o peníze. "Všichni tihle rádcové si mysleli, jak mi musí dělat dobře, když mi pod nos podstrčili novou reklamní smlouvu. Pro mě mluvili cizím jazykem," uvedl Becker.

Důvodem, proč spousta mladých tenistů podléhá své psychice, spočívá podle něj ve výši odměn, které bývají v případě vítězství dvojnásobné než při prohře. "Pokud jsou peníze důležitější než hra, člověk prohrál, i když po poslední sadě odchází z dvorce s výsledkem 6:4 jako vítěz," uvedl trojnásobný vítěz Wimbledonu.

Becker neměl kvůli vytíženosti čas na přemýšlení

Papíru svěřil, že dril vrcholového sportovce a mediální pozornost, která jej provází od útlého mládí až po dnešek, mu dlouho bránily v "pronikání k hlubší pravdě" a "jádru věcí". "Bylo málo přestávek na přemýšlení," postěžovala si tenisová legenda, která oslaví 22. listopadu čtyřicátiny.

Zdá se, že po rozvodu s manželkou Barbarou, s níž má třináctiletého syna Noaha a osmiletého Eliase, má Becker opět pevně v rukou své rodinné záležitosti. Sám do nich přitom vnesl pořádný zmatek, když byl své ženě před osmi lety nevěrný s ruskou modelkou Angelou Jermakovovou, zrovna když byla Barbara těhotná. Krátce po sobě se tak Becker, jenž kdysi prohlásil, že jeho nejoblíbenějším povrchem je postel, stal otcem syna Eliase a dcerky Anny, o jejímž chystaném narození se prý dověděl z faxové zprávy.

Se syny žijícími v USA a hlavně s dcerou, jejíž matku "v zásadě neznal", se však dlouho téměř nevídal. To se prý změnilo před dvěma lety, kdy Barbara souhlasila, že smí děti navštěvovat v jejich domě v Miami, a synové bez problémů přijali Annu za svou sestřičku.

Becker však lituje, že nemůže vídat svou dceru tak často, jak by chtěl, a snaží se jí dávat pocit blízkosti tím, že jí telefonuje. "Pokouším se mít vliv na matku a její výchovu a snažím se v rámci možností dítě chránit," napsal Becker.

Možná tak naráží i na to, že matka sedmileté Anny chce ze své dcerky zjevně udělat také modelku. Blonďatá Anna, která se Beckerovi ze všech dětí podobá nejvíce, byla nedávno přistižena při údajně neoprávněném účinkování při propagační akci jisté kosmetické firmy.

Becker rád cítí vůni svých dětí

Becker chce očividně působit jako hodný a starostlivý tatínek, ochotný kdykoli podat pomocnou ruku. "Mého otce by nikdy nenapadlo měnit plínky nebo nám pomáhat s úkoly. Ani chválení nebylo zrovna jeho silnou stránkou, spíš kritika. V tom jsem úplně jiný," tvrdí Becker a dodává, že je pro něj důležitá i "tělesná blízkost" jeho ratolestí. "Moc rád cítím vůni svých dětí, objímám je, spím s nimi v jedné posteli a beru své děti takové, jaké jsou," uvedl.

Svou budoucnost Becker načrtl v podobném duchu. "Chtěl bych zůstat fyzicky fit a vidět, jak moje dcera a moji synové vyrostou," říká a naznačuje, že s plozením dětí neskončil. "Přeji si mít ještě víc dětí a chtěl bych se také ještě jednou oženit. Takový velký klan Beckerů, proč ne?" uzavřel idol mnohých dnešních tenistů.

Reklama

  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori