Hlavní obsah

Američané hodlají poprvé od roku 1995 vyhrát Davisův pohár

PORTLAND

Američtí tenisté chtějí ukončit dlouhé čekání na zisk Davisova poháru. O první triumf od roku 1995 budou usilovat od pátku do neděle na domácí půdě v Portlandu, kde hostí obhájce titulu Rusy. Američané jsou nejúspěšnějším týmem v daviscupové historii, vyhráli už jednatřicetkrát. Na úspěšné předchůdce chce navázat tým s Andy Roddickem, Jamesem Blakem a nejlepším deblovým párem světa Mikem a Bobem Bryanovými, který v prvním kole vyřadil české tenisty.

Článek

"Máme šanci udělat něco skvělého, vrátit sem pohár poprvé od roku 1995. Ale jsme v obtížné situaci, když se musíme vyrovnat s tím, že navazujeme pravděpodobně na nejlepší generaci v americkém tenise. Myslím, že pro jakoukoliv zemi bude složité dominovat způsobem, jakým se to v minulosti dařilo Američanům," řekl na předzápasové tiskové konferenci Blake.

Zatímco americký nehrající kapitán Patrick McEnroe má o nominaci pro dvouhry a pro čtyřhru už dlouho jasno, jeho ruský kolega Šamil Tarpiščev vybíral z vyrovnané čtveřice hráčů, z níž mohl kohokoliv nasadit do singlu i debla. O konkrétních rolích Nikolaje Davyděnka, Michaila Južného, Igora Andrejeva a Dmitrije Tursunova se rozhodoval na poslední chvíli před dnešním losováním.

Ruský trenér vsadil na Južného

Podle žebříčkového postavení měl být ruskou týmovou jedničkou aktuálně čtvrtý hráč světového žebříčku Davyděnko, ale ten s oběma americkými singlisty prohrál všechny vzájemné zápasy a v závěru sezóny pod tlakem podezření z korupce marně hledal formu. Tarpiščev proto vsadil na překvapení a na post týmové jedničky nominoval Michaila Južného, který tak v pátek nastoupí proti Blakeovi. Los rozhodl o tom, že finále zahájí Roddick a Dmitrij Tursunov.

Tarpiščev tentokrát vynechal z nominace hrdinu loňského finále Marata Safina. "Tohle je náš nejsilnější tým. Myslím, že tito chlapci hrají lépe než Marat," vysvětlil nehrající kapitán svůj krok.

Bude to těsný zápas

Rusové s Američany hráli naposledy loni v semifinále, kdy v Moskvě na antuce vyhráli 3:2. Tentokrát Tarpiščev považuje za favorita domácí celek, šance svých svěřenců na obhajobu trofeje odhadl na 30 až 35 procent. "Tady budeme hrát na rychlejším povrchu a servis a volej budou hrát pochopitelně velmi důležitou roli. Zjevně povrch jednomu týmu pomáhá a o něco snižuje kvality druhého týmu. Myslím, že my jsme měli tuto výhodu v Moskvě, tentokrát mají podobnou výhodu oni," zhodnotil vyhlídky obou týmů.

Střízlivě se k nadcházejícímu zápasu staví i jeho kolega na americké lavičce McEnroe. "Musíme hrát dobře. Když budeme hrát dobře, tak vzhledem k podmínkám, které tady máme díky kurtu a fanouškům, budeme mít velkou šanci. Ale je nám jasné, že to bude velmi těsný zápas," uvedl.

Páteční dvouhry se hrají od 22:00 SEČ, sobotní čtyřhra začne o půl hodiny dříve, v neděli se opět hraje od 22:00 SEČ. Všechny zápasy vysílá přímým přenosem stanice ČT4 Sport.

Program (časy SEČ, nominace hráčů se může před jednotlivými zápasy změnit):
Pátek 30. listopadu:
22:00Roddick - Tursunov, Blake - Južnyj.
Sobota 1. prosince:
21:30M. Bryan, B. Bryan - Andrejev, Davyděnko.
Neděle 2. prosince:
22:00Roddick - Južnyj, Blake - Tursunov.

Reklama

  6 : 1, 6 : 3 Vondroušová - Rogersová 6 : 1, 6 : 3 konec
20240426T16 : 30:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová
  Lehečka - Medjedovič dnes 11 : 00
20240427T11 : 00:00+0200
Lehečka vs. Medjedovič
Lehečka vs. Medjedovič
Lehečka
Medjedovič
  Dimitrov - Menšík dnes 15 : 30
20240427T15 : 30:00+0200
Dimitrov vs. Menšík
Dimitrov vs. Menšík
Dimitrov
Menšík
  Macháč - Shelton dnes 15 : 30
20240427T15 : 30:00+0200
Macháč vs. Shelton
Macháč vs. Shelton
Macháč
Shelton