Hlavní obsah

Bosenští a srbští fanoušci se v Melbourne častovali urážkami

MELBOURNE

Bouřlivá atmosféra poznamenaná etnickými urážkami mezi bosenskými a srbskými fanoušky v hledišti provázela středeční utkání Amera Delice a Paula-Henriho Mathieu ve druhém kole Australian Open. Bosenský rodák Delic, jenž reprezentuje Spojené státy, se nyní obává, aby napětí mezi diváky nenarušilo jeho příští zápas, v němž se utká se srbským obhájcem titulu Novakem Djokovičem.

Článek

"Jen doufám, že se příští zápas s Novakem nepromění ve třetí světovou válku," řekl Delic, jenž s rodiči emigroval do Ameriky ve čtrnácti letech. "Budu se snažit své fanoušky přesvědčit, že se nepotřebujeme před celým světem zesměšňovat. Doufám, že Novak řekne těm svým to samé. Nechme politiku stranou. Jsme tu, abychom hráli tenis," dodal šestadvacetiletý tenista s tím, že si hodlá promluvit s představiteli bosenské komunity v Melbourne.

Na bouřlivé bosenské fanoušky si stěžoval v prvním kole po zápase s Delicem i Američan Taylor Dent. Tehdy se jich ještě Delic zastal. Nyní ale už pochopení pro jejich chování nenašel. "Kvůli Paulovi jsem se cítil hrozně a po zápase jsem se mu hned omluvil," řekl Delic, jenž odmítl přeložit urážky, kterými se fanoušci častovali.

Atmosféra v hledišti se vyhrotila poté, co do ochozů přišli srbští fanoušci, kteří do té doby sledovali na sousedních kurtech zápasy Djokoviče, Jeleny Jankovičové a Any Ivanovičové. V posledních dvou sadách pětisetového duelu pak hluk rušil oba tenisty. "Většinou mám rád, když mě fanoušci v takovémto zápase nabudí, dneska to ale bylo vážně špatné," posteskl si Delic.

Lidé ze zemí bývalé Jugoslávie tvoří v Austrálii početnou komunitu. V roce 2007 přerostla na Australian Open nevraživost chorvatských a srbských fanoušků v obrovskou bitku, po níž muselo být z areálu Melbourne Parku vyvedeno více než 150 z nich.

Reklama

  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori