Hlavní obsah

Heninová postoupila do semifinále Australian Open

MELBOURNE

Belgická tenistka Justine Heninová pokračuje v úspěšném návratu na tenisové kurty po osmnáctiměsíční pauze. Bývalá světová jednička v úterý porazila ve čtvrtfinále Australian Open devatenáctou nasazenou Rusku Naďu Petrovovou 7:6 a 7:5 a po více než dvou letech si opět zahraje semifinále grandslamového turnaje. V něm se utká s Číňankou Čeng Ťie, která zvítězila nad Marií Kirilenkovou z Ruska 6:1 a 6:3.

Foto: Tim Wimborne, Reuters

Belgická tenistka Justine Heninová na Australian Open

Článek

V mužské dvouhře se prvním semifinalistou stal Chorvat Marin Čilič po pětisetové bitvě s Andym Roddickem z USA. Dalším soupeřem jednadvacetiletého Čiliče, který se na grandslamových turnajích ještě nikdy tak daleko nedostal, bude Rafael Nadal, nebo Andy Murray.

Petrovová dokázala v Melbourne vyřadit úřadující vítězku French Open krajanku Světlanu Kuzněcovovou i loňskou šampionku z US Open Kim Clijstersovou, ale proti další belgické navrátilkyni Heninové své předchozí výkony nezopakovala.

Úterní duel měl podobný průběh jako první vzájemný souboj v sezoně, v němž Heninová na začátku ledna v Brisbane zvítězila při svém soutěžním návratu na dvorce dvakrát 7:5. Tentokrát dospěl vyrovnaný úvodní set až do tie-breaku, který vyhrála sedmadvacetiletá Belgičanka s přehledem 7:3.

Ruské tenistce svitla naděje na úspěch ve druhé sadě. Hned v jejím úvodu sebrala Heninové dva servisy, rychle získala vedení 3:0, pak však zbytečnými chybami slibný náskok ztratila a závěr setu znovu psychicky nezvládla.

Belgickou hráčku těšilo, že duel ukončila ve dvou sadách. "Dneska bylo těžké najít v sobě sílu. Na konci zápasu jsem hrála agresivněji, nechtěla jsem jít do tie-breaku," řekla po zápase Heninová, která startuje na prvním grandslamu sezony díky divoké kartě.

Čeng Ťie jednoznačně zdolala Kirilenkovou

O finále si vítězka turnaje v Melbourne z roku 2004 zahraje s další nenasazenou tenistkou Číňankou Čeng Ťie, která jednoznačně zdolala Rusku Kirilenkovou. Rodačka z Moskvy a přemožitelka předloňské šampiónky Marie Šarapovové místo dodatečného dárku k pondělním 23. narozeninám zápolila se zraněním a získala proti bezchybné soupeřce pouhé čtyři gamy.

Čeng Ťie se může těšit na své druhé grandslamové semifinále ve dvouhře v kariéře, předloni postoupila mezi nejlepší čtyři hráčky ve Wimbledonu. "Je to úžasný pocit, nemám slov," rozplývala se Číňanka bezprostředně po utkání. "V roce 2006 jsem na tomhle kurtu vyhrála soutěž ve čtyřhře a cítím, že je pro mě šťastný," uvedla s úsměvem.

Čeng Ťie se stala vůbec první Číňankou v historii, která došla v Melbourne až do semifinále. "Proti Heninové to bude nesmírně složité, je to hodně silná hráčka. Budu si ten zápas chtít hlavně užít," dodala.

Mladý Chorvat zvládl už třetí pětisetové drama

Čiličovým maximem na grandslamu bylo dosud čtvrtfinále loňského US Open, kde jej zastavil pozdější vítěz Juan Martín del Potro. V Melbourne ale mladý Chorvat zvládl už třetí pětisetové drama, přičemž v jednom z nich přehrál právě Del Potra, a porazil Roddicka 7:6, 6:3, 3:6, 2:6, 6:3.

"Nebylo to jednoduché, ale už jsem tu během týdne nasbíral nějaké zkušenosti. V tomto směru jsem byl celkem dobře vyzbrojený," komentoval další pětisetové vítězství Čilič.

Roddick dovedl utkání do pěti setů, ačkoli hrál s bolestivě zraněným ramenem z předchozího duelu a prohrával s Čiličem už 0:2. Do zápasu přitom prý nastoupil jen po ujištění, že neriskuje trvalejší komplikace. "V téhle fázi turnaje je těžké prostě odstoupit," uvedl Roddick.

Nadějný obrat výsledku nakonec nedokonal, takže trvá jeho více než šestileté čekání na grandslamový triumf. Od jeho úspěchu na US Open v roce 2003 rovněž čeká na turnajích velké čtyřky na titul celý americký mužský tenis.

AUSTRALIAN OPEN (tvrdý povrch, dotace 22,14 miliónu dolarů):
MUŽI, dvouhra - čtvrtfinále:
Murray (5-Brit.) - Nadal (2-Šp.) 6:3, 7:6 (7:2), 3:0 skreč, Čilič (14-Chorv.) - Roddick (7-USA) 7:6 (7:4), 6:3, 3:6, 2:6, 6:3.
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Kohlmann, Nieminen (Něm./Fin.) - Gonzalez, Ljubičič (Chile/Chorv.) 4:6, 6:1, 2:0 skreč, Bryan, M. Bryan (1-USA) - Butorac, R. Ram (USA) 7:5, 4:6, 7:6 (7:2).
ŽENY, dvouhra - čtvrtfinále:
Heninová (Belg.) - Petrovová (19-Rus.) 7:6 (7:3), 7:5, Čeng Ťie (Čína) - Kirilenková (Rus.) 6:1, 6:3.
Čtyřhra - čtvrtfinále:
V. Williamsová, S. Williamsová (2-USA) - Matteková-Sandsová, Jen C' (8-USA/Čína) 6:4, 4:6, 6:4, Raymondová, Stubbsová (6-USA/Austr.) - Dulková, Pennettaová (13-Arg./It.) 4:6, 6:2, 6:2.
Smíšená čtyřhra - 2. kolo:
Raymondová, Moodie (7-USA/JAR) - Benešová, Dlouhý (ČR) 6:1, 6:4.
JUNIOŘI, dvouhra - 2. kolo:
Mitchell (Austr.) - Veselý (ČR) 6:3, 3:6, 6:3.
Čtyřhra - 2. kolo:
Krawietz, Schulz (2-Něm.) - Rumler, Veselý (ČR) 7:6 (7:4), 7:6 (7:6).
JUNIORKY, dvouhra - 2. kolo:
Kar. Plíšková (6-ČR) - Wejnertová (Austr.) 6:3, 7:5, Krist. Plíšková (ČR) - Kolarová (7-Slovin.) 6:2, 6:1.
Čtyřhra - 2. kolo:
Babosová, Dabrowská (1-Maď./Kan.) - Kar. Plíšková, Krist. Plíšková (ČR) 6:4, 7:6 (8:6).

Reklama

  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori