Hlavní obsah

Berdych je v semifinále Turnaje mistrů, Ferrera udolal ve třech setech

LONDÝN

Tomáš Berdych postoupil do semifinále Turnaje mistrů z první příčky ve skupině a jeho dalším soupeřem tak bude Francouz Jo-Wilfried Tsonga. Po srbském souboji, ve kterém Tipsarevič porazil světovou jedničku Novaka Djokoviče, stačilo Berdychovi jakýmkoliv způsobem porazit Davida Ferrera. Do té doby suverénního Španěla nakonec udolal ve třech setech, v tom rozhodujícím jej deklasoval 6:1.

Foto: ČTK/AP

Tomáš Berdych v zápase s Ferrerem

Článek

Před Berdychem byl jasný cíl. Porazit Ferrera a postoupit mezi poslední čtyři z první příčky. Španěl však v Londýně zatím předvádí suverénní výkony a Berdych s ním má negativní bilanci vzájemných zápasů. Ze sedmi duelů zvítězil jen dvakrát, naposledy přitom před šesti lety.

V úvodním setu sledovali diváci v londýnské O2 Areně vyrovnaný tenis, první sada se zlomila za stavu 3:3 při podání českého hráče. Chybami v delších výměnách daroval Ferrerovi první brejkboly, kterými jeho soupeř rozhodně nepohrdl a dostal se do klíčového vedení. Za stavu 3:5 pak Berdych jakoby už rezignoval, neuhrál ani bod, a Španěl získal první set.

Ve druhé sadě už oba tenisté tolik nechybovali a vypadalo to, že se půjde do tiebreaku. Za stavu 6:5 pro Berdycha  Ferrer nezvládl vlastní podání a bylo srovnáno. Do rozhodujícího setu vtrhl český hráč jako uragán. Nejprve získal čistou hru při svém podání a díky dvěma dvojchybám Ferrera v následující hře měl v kapse i další brejk.

Španěl vyhrál první míček až ve třetí hře, jenže rozjetého Berdycha už nemohl zastavit. Ten vedl už 3:0 a agresivní hrou nutil soupeře k dalším chybám. Výsledkem byla další ztráta Ferrerova podání a Berdychova neohrožená cesta do semifinále Turnaje mistrů. Rozhodující sadu získal skvělým výsledkem 6:1.

Srbský tenista Janko Tipsarevič na Turnaji mistrůfoto: Reuters/Dylan Martinez

Na Tipsarevičovi bylo znát zklamání z porážky od Berdycha, po které se mu definitivně uzavřely brány semifinále. O osudu úvodní sady rozhodl jeden brejk, o který se postaral Djokovič. Ve druhém dějství oba tenisty hra pohltila. Mohl za to zejména úvodní gem, který trval přes deset minut, a v němž světová jednička útočila na podání soupeře. Tipsarevič se nakonec ubránil. Oba hráči pak předváděli mnohem atraktivnější tenis plný přechodů na síť a prohozů a lobů.

Tabulka skupiny A:
1. Berdych (7-ČR)3215:42
2. Ferrer (5-Šp.)3215:12
3. Djokovič (1-Srb.)3123:51
4. Tipsarevič (9. Srb.)2113:31
Murray - odstoupil1010:20

V šestém gamu si Tipsarevič vypracoval první dva brejkboly a hned úvodní využil, když Djokovičův pokus o zkrácení hry zastavila páska sítě. V následující hře si sice nejlepší tenista sezóny vzal podání zpátky, ale v osmém gemu ho znovu ztratil. „Pomohla“ mu k tomu i dvojchyba během shody.

Srbský tenista Novak Djokovičfoto: Reuters/Dylan Martinez

Do třetího dějství vstoupil Tipsarevič nejlepším možným způsobem, když prorazil Djokovičovo podání. Letošní vítěz tří grandslamových titulů už neměl síly na zvrat. V devátém gamu si navíc jeho soupeř vypracoval tři mečboly a zápas dovedl do vítězného konce.

Turnaj mistrů, skupina A:
Dvouhra:
Djokovič (1-Srb.) - Tipsarevič (9-Srb.) 6:3, 3:6, 3:6.on-line
Ferrer (5-Šp.) - Berdych (7-ČR) 6:3, 5:7, 1:6.on-line
Čtyřhra:
Bhúpathí, Paes (4-Indie) - B. Bryan, M. Bryan (1-USA) 6:4, 6:2, Melzer, Petzschner (7-Rak./Něm.) - Lindstedt, Tecau (6-Švéd./Rum.) 6:3, 6:4.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík