Hlavní obsah

Berdych - Melzer 6:3, 6:2, 6:2Berdych zametl i s Melzerem a je v osmifinále Australian Open. Štěpánek na světovou jedničku neměl

Melbourne
Aktualizováno

Čest českého tenisu hájí ve dvouhře na Australian Open už jen Tomáš Berdych. Ani ve třetím kole neztratil set a proti Rakušanovi Jürgenu Melzerovi si bez větších komplikací dokráčel pro výhru 6:3, 6:2, 6:2 a postup do osmifinále, v němž se utká s Jihoafričanem Kevinem Andersonem. Zázrak se nepodařil Radku Štěpánkovi. Hrdina z finále Davis Cupu podlehl prvnímu hráči světa a obhájci trofeje Novaku Djokovičovi ze Srbska po setech 4:6, 3:6 a 5:7.

Foto: David Gray, Reuters

Tomáš Berdych se raduje po vítězství nad Jürgenem Melzerem.

Článek
Fotogalerie

Berdych měl sice s Melzerem před utkání vyrovnanou bilanci 2:2, jenže v žebříčku oba hráče dělí více než dvacet míst a rodák z Valašského Meziříčí začal potvrzovat roli favorita hned od začátku. Stejně jako v předchozím duelu se uklidnil hned na úvod zápasu, když sebral soupeři podání a rychle si vybojoval slibný náskok 3:0.

Rakušan nicméně v první sadě ještě dokázal držet vyrovnanou partii. Berdych ale dobrým servisem a solidní hrou od základní čáry nepovolil manželovi české tenistky Ivety Benešové ani jeden brejkbol a po necelé třičtvrtěhodině vybojoval první set v poměru 6:4.

Nasázel dvanáct es

Tím se turnajová pětka definitivně uklidnila. Opět hned v úvodu druhé sady získal Berdych náskok brejku a postupně začal zápasu jasněji dominovat. V utkání nakonec nasázel dvanáct es a nasbíral úctyhodných 42 vítězných míčů.

Za hodinu pak vyhrál zbylé sety v pohodě 6:2 a 6:2. Za celý zápas povolil soupeři jediný brejkbol, který však Melzer nevyužil.

S osmifinálovým soupeřem Andersonem má Berdych jednoznačně kladnou bilanci 4:0, nicméně ve všech případech musel o výhrou poměrně tvrdě bojovat.

Zázrak se nekonal

Štěpánek i proti světové jedničce vyrukoval se svým tradičním stylem tenisu s častými přechody na síť. Výměny se snažil co nejdříve ukončovat. A na Djokoviče tento styl platil, favorit se dlouho nemohl propracovat k žádné šanci na brejk. Naopak v sedmé hře se podařilo Štěpánkovi dosáhnout na první brejkbol, využít se mu ho však nepodařilo. Rozhodnutí nakonec přišlo za stavu 4:5 při podání Štěpánka. Srb si vypracoval první tři brejkboly v zápase a druhý proměnil po nevydařeném voleji českého hráče.

Ani ve druhé sadě se hra na kurtu Roda Lavera nezměnila. Štěpánek dál sázel na útočné ataky, Djokovič rozdával tvrdé a přesné údery od základní čáry. V osmé hře se světové jedničce podařilo hned několik prohozů, jež se Djokovičovi zatím nedařily, a prorazil podání českého tenisty podruhé v zápase. V následující hře Srb bez potíží doservíroval druhý set ve svůj prospěch.

Hned na začátku třetí sady zaútočil Djokovič na Štěpánkův servis. V nejdelší hře zápasu, která trvala téměř patnáct minut, Štěpánek odvrátil několik brejkbolů. Srb pokračoval i nadále v téměř bezchybné hře. Přesto i on musel odvracet brejkbol, který si český tenista vypracoval v osmé hře. První hráč světa se z problémů dostal díky esu. Rodáku z Bělehradu znovu patřil závěr sady. V jedenácté hře si vypracoval tři brejkboly v řadě a druhý využil.

Hlaváčková s Hradeckou končí v deblu

Na turnaji se rozloučily také Lucie Hradecká s Andreou Hlaváčkovou. Stříbrné z olympijských her v Londýně a druhý nasazený pár nestačil na japonsko-španělskou dvojici Dateová-Krummová, Parraová.

Australian Open:
Muži - dvouhra, 3. kolo:
Djokovič (1-Srb.) - Štěpánek (31-ČR) 6:4, 6:3, 7:5.on-line
Berdych (5-ČR) - Melzer (26-Rak.) 6:3, 6:2, 6:2on-line
Ženy - čtyřhra, 2. kolo:
Šafářová, Pavljučenkovová (ČR/Rus.) - Kopsová-Jonesová, Spearsová (8-USA) 6:4, 6:2
Dateová-Krummová, Parraová (Jap./Šp.) - Hlaváčková, Hradecká (2-ČR) 7:5, 3:6, 6:3
Uhlířová, Grandinová (14-ČR/JAR) - Czinková, Jovanovská (Maď./Srb.) 6:3, 6:3.
Ostatní výsledky Australian Open zde.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori