Hlavní obsah

Ukřivděný Srb se chystá na Berdycha. Troicki chce ukázat, že dopingový cejch nosil neprávem

Melbourne/Praha

Zatím všechno vypadá nádherně. Sluníčko svítí, Ester Sátorová se v hledišti spokojeně usmívá a její snoubenec Tomáš Berdych ještě v Austrálii neztratil set. Teď ho ale čeká o něco tvrdší ořech, než byli, při vší úctě, Kolumbijec Falla a Rakušan Melzer. Osmadvacetiletý Srb Viktor Troicki si v posledních týdnech získává zpět, o co přicházel kvůli kontroverznímu dopingovému trestu. Renomé i slušné prize money.

Foto: Jason Reed, Reuters

Radost Viktora Troického po triumfu na turnaji v Sydney.

Článek

V dubnu 2013 se rodákovi z Bělehradu začal hroutit svět. Na turnaji v Monte Carlu odevzdal při dopingové kontrole pouze moč. Jelikož mu v ten den nebylo dobře, vyhnul se odběru krve, což mu přítomná komisařka odkývala. Troicki svůj krevní vzorek odevzdal až na druhý den a byl negativní.

Mezinárodní tenisová federace však jeho zdůvodnění nebrala na vědomí a srbského tenistu tvrdě potrestala. Troicki dostal osmnáctiměsíční zákaz startu, po odvolání zmírněný na 12 měsíců. Pokud by byla dodržena původní výše trestu, v Austrálii by ještě nemohl hrát...

„Nejhorší, co jsem zažil. Přitom jsem nevinný, žádné zakázané látky jsem v životě nebral. Nechápal jsem, co budu dělat a zda se ještě zvládnu vrátit na kurty, " dušoval se Troicki, kterého se zastával i velký kamarád Novak Djokovič. Když hráli čeští tenisté v Bělehradě finále Davis Cupu 2013, nebyl Troickému dokonce umožněn přístup do haly, kde o tři roky dříve zařídil velký srbský triumf proti Francii.

Troicki šel tehdy na kurt za stavu 2:2 na zápasy a leckdo si myslel, že se nervově rozsype. Třeba jako při semifinále s Českem, kdy první den dostal profesorskou lekci od Radka Štěpánka. V zápase s Francouzem Llodrou ale bylo všechno jinak. „Stála za mnou celá země, všichni se dívali, ta odpovědnost se ani nedá popsat. Byly to nejtěžší hodiny mého života. Ale zkrotil jsem nervy a dokázal to," řekl Troicki, který si pak se spoluhráči na památku triumfu oholil hlavu.

Nevydařený zápas ho zlomil

O půl roku později byl dosud nejvýš ve světovém žebříčku - na 12. místě. Chyběly mu jen dva míče, aby se dostal do první desítky. S Britem Murraym v osmifinále French Open vedl 2:0 na sety, v pátém 5:3 a při svém podání 30:0, přesto prohrál 5:7 „Jak mě finále Davis Cupu nakoplo, tak tento zápas mě na dlouho srazil na dno. Dodnes vidím zmařenou šanci, mohl jsem být ve čtvrtfinále a hrát s Chelou, což byla další velká příležitost. Od té chvíle bylo dlouho všechno špatně, nešlo mi to. Psychicky jsem byl zlomený," líčil Srb.

Chmurné představy mu pomáhal rozhánět i Djokovič, s nímž je Troicki velkým kamarádem. Na internetu se dá stále vidět bizarní karaoke video z Roland Garros, kde světová jednička v blond paruce imituje zpěvačku Shakiru a Troicki u toho statuje svlečený do půl těla...

Pro všechny srbské tenisty je však Djokovič hlavně příkladem, který je táhne nahoru. „Dokázal toho tolik, patří mezi skupinku vyvolených. Rád bych se mu trochu přiblížil. Dělám pro to maximum a myslím, že Janko Tipsarevič to má podobně. Oba se snažíme napodobit jeho úspěchy," tvrdil Troicki.

Vtipálek Djokovič

Občas ale z Djokovičovy strany musí snést i nějakou tu zlomyslnost. „Pořád musíte být ve střehu. Jednou přemluvil paní z kanceláře ATP v Monaku, aby mi zavolala a řekla, že dostávám dodatečně pokutu 5 tisíc dolarů za chování na dvorci. Byl jsem v šoku. Snažil jsem se jí vysvětlit, že za to nemůžu a nic platit nebudu. Jak se telefonát protahoval, byl jsem vážně vytočený, protože se nic takového nestalo. Jenže ona to sehrála skvěle! To je prostě Novak..."

Troicki se po zmírnění trestu vrátil na kurty loni v červenci v Gstaadu, trpělivě pak objížděl challengery, kde musel hrát kvalifikace, jelikož se propadl až do deváté stovky světového žebříčku. Křivda v něm stále hlodala, ale on ukázal, že i negativní motivace nemusí být vždycky kontraproduktivní. Tvrdě trénoval a sílil.

Když jako kvalifikant vyhrál před pár dny turnaj v Sydney, už se vědělo, že Troicki je definitivně zpět. V rankingu ATP je č. 54. Dvě výhry v Melbourne mu na tzv. live žebříčku zajistily dokonce pětačtyřicátou pozici.

Berdych má se Srbem sice bilanci 5:1, ale jeho oponent je mimořádně vyhladovělý. „Pořád si nemyslím si, že je fér, jak se ke mně zachovali," tvrdí Troicki, jehož grandslamovým maximem je osmifinále. Výhrou nad českým favoritem by tuto metu vyrovnal.

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Andrejevová - Nosková 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240426T11 : 00:00+0200
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová
Nosková
  Bejlek - Kalinská dnes 14 : 50
20240426T14 : 50:00+0200
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek
Kalinská
  Cristianová - Krejčíková dnes 15 : 05
20240426T15 : 05:00+0200
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová
Krejčíková
  Vondroušová - Rogersová dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová