Hlavní obsah

Hackeři odhalili i záznamy Kvitové. Co užívala?

Praha

Skandál má pokračování. Hackeři, kteří napadli databázi Světové antidopingové agentury WADA, zveřejnili zdravotní záznamy dalších 25 sportovců. A došlo přitom i na českou tenistku Petru Kvitovou. Podle britských médií celá aféra neodhaluje nějaké nepravosti. Co ovšem podle zveřejněných informací dvojnásobná wimbledonská vítězka brala?

Foto: Adam Hunger, ČTK/AP

Petra Kvitová

Článek

Zveřejněný záznam Kvitové pochází už z roku 2009. Jde o povolení k užívání léku na astma v rámci tzv. terapeutických výjimek.

Hackerská skupina Fancy Bears ovšem tvrdí, že takto nastolená praxe je prakticky jakousi "licencí na doping" pro jednotlivé sportovce a že WADA je zkorumpovaná a prolhaná.

Rusové se od hackerů distancují

Podle agentury jde o útok na globální antidopingový systém. "Odhalení údajů je pro sportovce nepříjemné a vyvolá obavy u všech, kteří se zúčastnili her v Riu," uvedl generální ředitel WADA Olivier Niggli a podle BBC kritizoval únik dat s tím, že není pochyb o tom, že krok hackerů je odvetou za zveřejnění zpráv o státem řízeném dopingu v Rusku.

Podle agentury využili hackeři k napadení jejího systému účet Mezinárodního olympijského výboru vytvořený pro hry v Riu.

Ruské úřady rezolutně popřely jakékoli zapojení do této akce.

Nové údaje se týkají 10 amerických sportovců, pěti Britů a Němců, po jednom z Dánska, Ruska, Polska, Česka a Rumunska. Seznam obsahuje 11 medailistů z nedávných her v Riu.

Známými osobnostmi, jejichž data byla odhalena, jsou i britští vítězové cyklistické Tour de France Bradley Wiggins a Chris Froome či americká tenistka Bethanie Matteková-Sandsová, která vyhrála s Lucií Šafářovou čtyřhru na US Open. Jsou mezi nimi například i úspěšní němečtí atleti Robert Harting a Christina Obergföllová.

Skupina Fancy Bears již dříve zveřejnila lékařská data tenisových hvězd Sereny a Venus Williamsových či čtyřnásobné vítězky z Ria ve sportovní gymnastice Simone Bilesové.

Froome dnes uvedl, že s únikem informací nemá problém. "O mých terapeutických výjimkách jsem otevřeně mluvil v médiích. Ten únik mi nevadí, jen potvrzuje má slova. Za devět let profesionální kariéry jsem si dvakrát vyžádal terapeutickou výjimku kvůli astmatu. Naposledy to bylo v roce 2014," prohlásil trojnásobný vítěz Tour de France.

Systém WADA se stal terčem hackerů už v srpnu, kdy byl napaden účet ruské běžkyně Julije Stěpanovové, která pomohla rozkrýt dopingový skandál v ruském sportu. Útočníci se dostali mimo jiné k informacím pro dopingové komisaře o místě pobytu třicetileté půlkařky, která se od vypuknutí aféry skrývá.

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Andrejevová - Nosková 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240426T11 : 00:00+0200
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová
Nosková
  Bejlek - Kalinská dnes 14 : 50
20240426T14 : 50:00+0200
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek
Kalinská
  Cristianová - Krejčíková dnes 15 : 05
20240426T15 : 05:00+0200
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová
Krejčíková
  Vondroušová - Rogersová dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová