Hlavní obsah

Plíškovy už plní dávné předpovědi. Když jsem začala vyhrávat, všichni gratulovali ségře, usmívá se Karolína

Praha

Když se před deseti lety psalo o tom, že tu vyrůstají „české sestry Williamsovy“, řada lidí to brala jen jako mediální zkratku. V této chvíli ale mají čtyřiadvacetiletá tenisová dvojčata Karolína a Kristýna Plíškovy k někdejší přezdívce zdaleka nejblíž v kariéře.

Foto: Profimedia.cz

Kristýna (vlevo) a Karolína Plíškovy o sobě dávají na ženském tenisovém okruhu vědět stále víc.

Článek

Dělí je od sebe šedesát míst ve světovém žebříčku, v ženské tenisové galaxii ale těžko potkáte dvě hráčky, které jsou si blíž. Už jen kvůli tomu, že jde o dvojčata, což je naprostý unikát.

Mezi muži sice získali proslulost američtí bratři Gulliksonové a Bryanové, ale dvojčata na okruhu WTA? „Moje sestra začala hrát jako já v pěti letech. A v šesti toho nechala," řekla Kanaďanka Eugenie Bouchardová, jejíž dvojče se jmenuje Beatrice.

V začátcích měly Plíškovy stejné trenéry, stejné vzory (Rusa Safina), hrály na stejných turnajích, trávily spolu 24 hodin denně. Pořídily si i podobná tetování a naštvaná maminka jim kvůli tomu na několik měsíců zatrhla vycházky a internet...

„My se třeba se ségrou někdy pohádaly, ale za chvíli už jsme o tom nevěděly," tvrdila Karolína Plíšková, která je o dvě minuty mladší než Kristýna. Ta přitom byla dlouho považována za tu talentovanější ze sesterské dvojice.

„Hlavně kvůli tomu, že hraje levou rukou," řekl Vladislav Šavrda, manažer pražského klubu I. ČLTK, kde Plíškovy tenisově vyzrávaly. „Na Štvanici spolu sehrály hromadu zápasů, bylo to jednou tak, jindy onak. Nic nenasvědčovalo tomu, že jedna by měla být výrazně lepší než druhá. Věděli jsme, že jsou technicky vynikající, a taky, že potřebují vylepšit pohyb. To vše ale krystalizovalo až časem."

Obě Plíškovy získaly juniorský grandslamový vavřín a nějakou dobu se opravdu zdálo, že do velkého tenisu má o něco víc nakročeno Kristýna. „Už v roce 2008 dostaly ale obě holky divokou kartu na náš turnaj WTA a Karolína vyhrála v Praze jako šestnáctiletá senzačně dvě kola," připomněl Šavrda.

Karolína je suverénnější a sebevědomější, tvrdí Šavrda

Rok 2012 zakončila Kristýna 110. na světě, Karolína byla o deset příček níž. V další sezóně ale začal její strmý vzestup, zatímco sestra se zasekla na místech za nejlepší stovkou. „Karolína je povahově suverénnější, drzejší, sebevědomější, ale to přichází s těžkými zápasy," prohlásil Šavrda. „Zvláštní bylo, když jsem začala vyhrávat a všichni gratulovali ségře," pousmála se Karolína.

Při finále Fed Cupu 2014 s Německem už byla pátou členkou vítězného družstva, loni v únoru v týmové soutěži debutovala a na konci roku se stala hrdinkou finálové bitvy proti Ruskám.

Společně odehrály stovky zápasů v deblu, třikrát vyhrály i turnaj WTA. Vzájemně se dokážou povzbudit. Když s Karolínou na turnajích nebyl kouč Jiří Vaněk, plnila sestra občas i roli trenérky. „Zná mě jako nikdo jiný. Když jsem si ji vyžádala na kurt, tak jsme se docela nasmály," tvrdila Karolína, která si však rychleji zvykla na to, že se svým dvojčetem už nebude trávit tolik času. „Když ale Kristýna poprvé jela na turnaj sama, tak to bylo hodně divné."

Kristýna ještě neřekla poslední slovo

Věkem obě začaly preferovat jiné věci. „Jedna vyžadovala kouče, kterého druhá odmítala, takže názorově se dokázaly i rozejít," připustil Šavrda.

Když Karolína hrála v září v New Yorku první grandslamové finále kariéry, sestra ji dokonce ani nesledovala. „Jenže to jsem byla na druhém konci světa. Samozřejmě jsme si přály. Kája se taky hned ozvala, když jsem teď vyhrála v Taškentu," řekla Kristýna. Z její sestry se po úspěchu na US Open stala obletovaná členka Top 10. „Spoustu zápasů, které jsem vyhrála, ztratila Kristýna ve třetím setu. A to vám psychicky nepomůže." Patřil mezi ně i duel letošního druhého kola Australian Open, který Kristýna s pozdější olympijskou vítězkou Puigovou prohrála v rozhodující sadě 7:9, ačkoli nastřílela 31 es - ženský světový rekord.

Po prvním vyhraném turnaji na okruhu WTA je ovšem plná sebevědomí. „Chci se odrazit mnohem výš," plánuje Kristýna. „Jestli zaútočí na špičku, to je velká neznámá, ale ještě neřekla poslední slovo," myslí si i Šavrda.

Reklama

  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori