Hlavní obsah

Šest sekund od bronzu. Soukalová se rvala o medaili, po jediné ráně vedle byla čtvrtá

Praha/Soči
Aktualizováno

Naděje umírá poslední. Biatlonistka Gabriela Soukalová startovala do úterní stíhačky na 10 km až jako devětadvacátá se ztrátou 71 sekund, díky bezchybné střelbě na třech položkách se přesto dostala až do boje o medaili. Po jediném chybném výstřelu na čtvrtém stavu se ale musela smířit s nepopulární čtvrtou příčkou. Luxusní náskok po sprintu nestačil slovenské reprezentance Anastasii Kuzminové, která se po dvou chybách na střelnici musela s medailí rozloučit, a pro zlato si suverénně dojela Běloruska Darja Domračevová.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Česká biatlonistka Gabriela Soukalová při stíhacím závodu na 10 km v Krasné Poljaně.

Článek
Fotogalerie

Stříbro po mohutném finiši vybojovala Norka Tora Bergerová, bronz na úkor české závodnice brala Slovinka Teja Gregorinová, která dokázala na posledním běžeckém úseku Soukalové poodjet o šest sekund.

Raketově stoupala pořadím

Čistá střelba, základ úspěchu. Přesně tím se Soukalová řídila a narozdíl od nedělního sprintu, v němž ji tři nepřesné rány na první položce vyřadily ze hry, zapisovala ve stíhačce samé nuly a skokově se posouvala pořadím. Po první ležce už byla dvacátá, po druhé položce vleže desátá a po první stojce pátá s odstupem tří sekund od třetí Bergerové.

Drama vrcholilo na poslední položce vstoje, kam česká raketa přijela jako třetí. Ránu vedle si neodpustila ani Domračevová, díky gigantickému náskoku ale trestné kolo nemělo na její vedoucí pozici žádný vliv. Chybovala Bergerová, a po ní bohužel i Soukalová. Zatímco ale Norka nasadila ďábelské tempo a záhy se posunula na stříbrnou pozici, česká závodnice dojížděla z posledních sil. Nechybující Ukrajinku Semerenkovou ještě dokázala předjet, Gregorinovou už ale předstihnout nestačila.

Veronika Vítková po dvou chybách na střelnici obsadila jednadvacátou pozici, Eva Puskarčíková dojela na 42. příčce a Jitka Landová na 52. místě.

Sedmadvacetiletá Domračevová si dojela pro první olympijské zlato v kariéře, aktuálně druhá žena Světového poháru dosud měla na kontě bronz z Vancouveru. Bergerová, která vede hodnocení seriálu, dnes získala rovněž svou druhou olympijskou medaili. Gregorinová slaví premiérový cenný kov pod pěti kruhy.

Olympijský program biatlonistů pokračuje ve čtvrtek, kdy se o další medaile poperou muži při individuálním závodu na 20 km.

Biatlon, ženy - stíhací závod 10 km
1. Domračevová (Běl.) 29:30,7 (1 tr. okruh)
2. Bergerová (Nor.) -37,6 (1)
3. Gregorinová (Slovin.) -42,0 (1)
4. Soukalová (ČR) -47,6 (1)
5. Valj Semerenková (Ukr.) -52,9 (1)
6. Kuzminová (SR) -58,4 (2)
7. Viluchinová (Rus.) -1:02,2 (1)
8. Oberhoferová (It.) -1:07,1 (1)
9. Flatlandová (Nor.) -1:09,5 (0)
10. Vita Semerenková (Ukr.) -1:09,6 (2)
...
21. Vítková (ČR) -2:12,2 (2)
42. Puskarčíková (ČR) -4:28,3 (2)
52. Landová (ČR) -6:06,9 (5)

Reklama

Související témata: