Hlavní obsah

V některých ohledech je to tu lepší než ve Vancouveru, srovnával Eliáš po příletu

Soči

První trénink v kompletním složení absolvovala dnes večer na hrách v Soči česká hokejová reprezentace. K osmi hráčům z Evropy se během pondělka postupně připojilo zbylých sedmnáct hráčů z NHL a vůbec na nich nebylo poznat, že za sebou mají dlouhý a náročný let.

Foto: Julio Cortez, ČTK/AP

Čeští hokejisté na tréninku v hale Bolšoj.

Článek

„Byl úplně v pohodě, navíc velice komfortní. Když jsme počítali, jak dlouho bychom mohli letět, dostali jsme se k deseti jedenácti hodinám. Nakonec to ale zabralo jen devět hodin," hlásil útočník Patrik Eliáš.

Ten spolu s dalším šesti reprezentanty dorazil do dějiště her ve druhé skupině v poledne místního času, první hráči dosedli na letiště Adler už v devět ráno. Jako poslední se k mužstvu v půl čtvrté odpoledne připojila čtveřice Hanzal, Zbyněk Michálek, Palát a Gudas.

„I já jsem si myslel, že vše potrvá déle a bude náročnější, bylo ale o nás fakt skvěle postaráno. Žádnou únavu necítím, zatím jsem v klidu, tak uvidím, jak budu vypadat po tréninku," říkal před nástupem na led gólman Ondřej Pavelec, jenž přiletěl v první hráčské skupince.

S vesnicí, stadiónem a kabinou je Eliáš spokojený

Z letiště hráči ihned zamířili do olympijské vesnice, na podrobnější průzkum areálu ale moc času neměli. Na první dojem jsou však ze Soči nadšení. „Jsme opravdu mile překvapení. V některých ohledech mi to tady připadá dokonce lepší než před čtyřmi lety ve Vancouveru. Třeba pokoje jsou určitě prostornější," porovnával Eliáš.

„Vesnice je krásná, stadión i kabina taky. Všechno je tady hodně blízko, můžeme jít pěšky, což je velká výhoda," přidával se Pavelec, který měl přitom ze Soči trošku obavy.

„Všichni strašili, jak to tady bude vypadat a moc jsem nevěděl, do čeho jdu. Jenže tady je to nové, hezké a všechno probíhá v pohodě. Problémy se později třeba můžou vyskytnout, zatím ale žádné nejsou," pochvaluje si gólman Winnipegu.

Zatímco on absolvuje už svou druhou olympiádu a Eliáš dokonce čtvrtou, Martin Hanzal je na hrách nováčkem. „Takže spíš jenom koukám, jak to chodí ve vesnici nebo v jídelně. Ale moc se mi to tu líbí."

Trénink až v devět večer

Odpoledne kompletní tým vyrazil do arény Bolšoj, kde odehraje všechny tři zápasy základní skupiny, ten první se Švédy už ve středu. „Hala vypadá zvenku i zevnitř nádherně. I kabiny jsou komfortní, takže si nemůžeme na nic stěžovat," říká Eliáš.

A moc si pochvaloval, že ještě v den příletu absolvovala reprezentace společný trénink. Právě kvůli tomu, aby se ho mohli zúčastnit všichni hráči, ho vedení nároďáku posunulo až na 21. hodinu místního času.

„Všichni jsme rádi, že trénink máme. Je potřeba se vybruslit, rozproudil krev a dostal ze sebe po dlouhé cestě laktát. Na některých klucích je přeci jenom trošku vidět, že jsou takoví malátní a unavení. Kluci z Evropy zase oceňují, že už nebudou muset trénovat jen v osmi hráčích," uvažoval Eliáš.

Ještě před tréninkem hráči společně s trenéry absolvovali krátký mítink ohledně systému hry, kterým by se měli v Soči prezentovat. Na úvodní souboj s „Třemi korunkami" se však začnou připravovat až dnes. „Teď si hlavně musíme sednout jako tým, jeden druhému se vzájemně přizpůsobit. Turnaj je totiž hodně krátký, na dlouhé sehrávání nebude čas," uvědomuje si Hanzal.

Reklama

Související témata: