Hlavní obsah

Je to neúspěch, ale hra nebyla tak hrozná. Jenže v Česku se hledá jen to negativní, tvrdí Hemský

Soči

Uznává, že pokud tým nepřiveze z vrcholné akce medaili, jedná se o neúspěch. Tak útočník Aleš Hemský hodnotí i konečné šesté místo české hokejové reprezentace na olympijských hrách v Soči. „Přesto si ale nemyslím, že to bylo tak hrozné, jak se v Česku píše. U nás se pořád hledá jen to negativní,“ prohlásil Hemský po čtvrtfinálové prohře 2:5 od Spojených států amerických.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Aleš Hemský (vpravo) jásá, vyrovnal souboj s Američany na 1:1. Vlevo Marek Židlický, na němž leží Američan Zach Parise.

Článek
Fotogalerie

V čem vás Američané nejvíc přehrávali?

Já si nemyslím, že jsme první dvě třetiny hráli špatně. Rozdíl byl v tom, že jsme si nehlídali prostor kolem brány, hráli jsme špatně v defenzivě. Měli jsme spoustu šancí, v ofenzivě jsme nebyli špatní.

Jenže gól jste za čtyřicet minut dali jen jeden, zatímco soupeř o tři více...

Bohužel jsme toho hodně nedali. Kdybychom skórovali, oni by museli hrát jinak. Zkraje totiž jen čekali a nehráli nejlépe. Půl zápasu jsme hráli v pohodě.

Byly podle vás chyby v defenzivě taktické?

Je těžké to rozebírat bezprostředně po zápase. Nechci teď na někoho ukazovat prstem, chyby dělali všichni.

Na olympiádě skončíte šestí. Je to neúspěch?

Když to není do třetího místa, vždycky je to špatně, každý chce medaili. Když ji nemáte, jde o neúspěch. Je škoda, že se nám semifinále nepovedlo, protože olympiáda je jednou za čtyři roky a třeba už se na ni nepodíváme. I přesto si ale nemyslím, že hra byla tak hrozná, jak se všude píše. Experti v Čechách hledají jen to negativní. Ještě jsem neslyšel nic pozitivního, lepší to radši ani nečíst.

Jenže v Soči jste neporazili jediný opravdu silný tým...

Ale ono není lehkého soupeře! Každý může porazit každého. Nerozděloval bych to, že jsme neporazili Švédsko. My jsme s ním nehráli dobře první třetinu, pak byl náš výkon dobrý.

Je konec ve čtvrtfinále reálným obrazem současného českého hokeje?

A zase jsme u toho negativního. Pořád se řeší, jestli nám ujel vlak. Já nevím, možná není nic pozitivního (ironicky). Já fakt nevím, já tu jen hraji.

Takže to není tak špatné?

Asi trošku na tom pravdy bude. Ale pořád máme spoustu dobrých hokejistů v NHL nebo i jinde v Evropě, kteří tady nebyli, a nemyslím si, že je doba zlá. Kdybychom postoupili, možná by všichni říkali, jaké to tam máme super. Vše se odráží od čtvrtfinále.

A přes to jste na olympijských hrách podruhé za sebou nepřešli...

Samozřejmě to je neúspěch, ale je třeba brát i výsledky mezi olympiádami. A tam jsme na světových šampionátech medaile udělali.

Jak fungovala v Soči kabina a co jste říkal na složení týmu?

Partu jsme měli dobrou, v tom to není. Všichni se do reprezentace těší. Ale já se k tomu nechci teď vyjadřovat. Ať to vyhodnotí lidé, kteří jsou nad námi a řeknou si k tomu své. Třeba později řekneme něco i my, hráči. Teď to nemá smysl řešit.

A ono složení týmu?

Každý turnaj se řeší, kdo měl jet a tak to bude pokaždé. Záleží, jestli po turnaji můžete říct, že jste udělali pro úspěch všechno.

Reklama

Související témata: