Hlavní obsah

Talent Samkové vybrousili koně i muzika. Ke zlatu jí pomohly i zkušenosti se zraněními

Soči

Téměř renesančním člověkem je nová olympijská šampiónka Eva Samková. Své rozličné zájmy sice musela v posledních letech výrazně omezit kvůli koncentraci na snowboarding, jenže z návyků získaných při svých koníčcích těží na prkně dodnes.

Foto: Šamil Žumatov, Reuters

Eva Samková pózuje v Soči se zlatou olympijskou medailí ze snowboardkrosu.

Článek

Vládkyně snowboardkrosových tratí začala s lyžováním ve dvou letech, na prkno přesedlala v sedmi. Nejdříve jí uhranul freestyle snowboarding, po zranění ale dala přednost snowboardkrosu. „U Evky se sešla řada věcí, které u jiných závodnic chybí. Odmalička sportovala, jezdila na koni, což je na souhru daleko složitější než snowboard, hrála na saxofon a tančila, čímž získala cit pro rytmus," vyjmenovává esence snowboardkrosového úspěchu reprezentační trenér Marek Jelínek.

Samková je příkladem ryzího talentu, kterého se včas ujali ti správní lidé a začali ho rozvíjet. „Evku jsem poznal někdy před sedmi lety. Nepřemýšlel jsem tehdy, jaký je talent, prostě mě s ní bavilo jezdit. A když jsme pak vyrazili na první závody, uvědomil jsem si, že asi nebude tak špatná, když hned začala vyhrávat," vzpomíná druhý trenér Samkové Jakub Flejšar. Co ho na Samkové zaujalo? „Má skvělé načasování. A také schopnost naslouchat," vypichuje.

Celý tým rozsvítila

Dvacetiletá rodačka z Vrchlabí ale snowboardkrosovou partu oživila nejen svojí výkonností. „Přinesla spoustu energie, celý tým rozsvítila," vybavuje si její reprezentační parťák Michal Novotný. „Když k nám před těmi šesti sedmi lety přišla, bylo to také poprvé a naposledy, kdy nic neříkala. Jinak je jí plná místnost," naráží Jelínek na výřečnost své svěřenkyně, byť přes zkazky o snowboardových volnomyšlenkářích pije Samková alkohol jen výjimečně.

Její životní pouť vstříc olympijskému zlatu však nebyla hladce nalajnovaná, jak by se mohlo zdát. Jednu sezónu musela vynechat kvůli přetrženému přednímu křížovému vazu v levém koleni, dodnes jí trápí vyskakující rameno, pád a pochroumané koleno ji vyděsilo i před loňskými Vánoci. „Ale ta zranění jí paradoxně pomohla," je přesvědčený Flejšar. „Díky tomu poznala, že musí posilovat a své tělo víc obrnit proti pádům," tvrdí.

Samková je inteligentní dívkou. Studuje vysokou školu ekonomie a managementu, na tiskové konferenci po zlatém závodě odpovídala plynulou angličtinou. Má vůbec nějaká negativa? „Snad jen to, že se neumí nějakým způsobem oprostit od toho, když jí něco nejde," říká Flejšar v narážce na tréninkové dny před olympijským závodem, kdy se v extrémním parku Roza Chutor Samková ocitala na zadku o poznání častěji, než je zvyklá.

V neděli odstartovala nová etapa Samkové kariéry, teď se může titulovat jako olympijská vítězka. Jak to může zamávat s hlavou dvacetileté dívky? Podle trenérů, kteří s ní přes zimu tráví téměř každý den, se jejich svěřenkyně nezmění. „Ona je úplně normální holka, bude v pohodě. Olympijské zlato bude brát jako výhru nad kvalitními soupeřkami, ale ne jako něco smrtelně výjimečného. Navíc my jsme taková skupinka, že kdyby náhodou ty růžky vystrkovala až moc, tak my ji přes ně plácneme," usmívá se Flejšar.

Motivace ke zlepšování bude mít podle koučů také dost. „Evka poroste, je jí teprve dvacet. Bude rychlejší, zkušenější, klidnější v hlavě... V technice je dobrá, tam už moc velký kus práce neuděláme, ale v dalších oblastech určitě ano," je přesvědčený Jelínek.

Pokud je totiž Samková zdravá a neudělá na trati chybu, zdá se být v snowboardkrosových tratích při současné formě neporazitelnou. „Jenom ona sama sobě je nebezpečím," přitakává Flejšar.

Reklama

Související témata: