Hlavní obsah

Užiju si, že útočím zezadu, mohu jen překvapit, říká před slalomem Strachová

Krasnaja Poljana

Zářivého výsledku dosáhla před čtyřmi lety na zimních olympijských hrách ve Vancouveru česká lyžařka Šárka Strachová. Tehdy ve slalomu vybojovala bronzovou medaili. V pátek v Soči ji čeká pokus o obhajobu, nicméně není vystavena žádnému tlaku. Její život se zásadně změnil. Vystřídala několik trenérů, vdala se, vyrovnala se s operací nezhoubného nádoru.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Šárka Strachová v cíli kombinačního slalomu.

Článek

V Soči už jste absolvovala dva starty. Naposledy v úterý závod v obřím slalomu, kdy jste však nedokončila ani první kolo. Jak vypadal váš následný program?

Ve středu jsem si dopřála volno, ve čtvrtek jsem měla tréninkový den. Závod se jede až večer, tudíž je dost času si odpočinout a připravit se.

Může výpadek v obřím slalomu pošramotit vaše sebevědomí pro páteční závod?

Ne, to spolu vůbec nesouvisí. Jsem natolik zkušená, že mě předčasný konec vůbec neovlivní.

Věnovala jste se v tréninku slalomu na úkor ostatních disciplín?

Na slalom jsem se připravovala o něco málo intenzivněji, řekla bych tak o deset až patnáct procent více než na ostatní disciplíny. Ale třeba obří slalom nebyl nijak potlačený. Věnovala jsem se mu hodně.

Obří slalom provázely špatné podmínky. Nebojíte se, že v pátek bude trať s ohledem na předpověď znovu hodně rozbitá a závod poznamená?

Určitě se pista při slalomu ještě více rozbíjí. Uvidíme. Hlavní je, že budu mít úplně jiné číslo než v obřím slalomu, kdy jsem jela se sedmatřicítkou. Navíc slalomový kopec je menší, tudíž se i v případě nepříznivých podmínek bude organizátorům lépe připravovat.

Stupňovala se u vás nervozita s blížícím se závodem, v němž bude obhajovat bronz a půjde o vrchol vašeho vystoupení v Soči?

Nevím, jestli považuji slalom za vrchol. Určitě jde o moji nejsilnější disciplínu. Ale nervozitu necítím. Myslím, že nepatřím mezi favoritky. Žádný zvláštní tlak na mě není. Medaile se určitě nečeká. Chci si situaci užít a využít, že mohu útočit zezadu a jedině překvapit.

Nosíte v hlavě sen o konkrétním umístění?

Ne. V posledním závodě před olympiádou jsem se dostala do top patnáct. Nebudu mít špatné číslo, za což jsem ráda. Chci být co nejvýš, ale žádné velké očekávání neexistuje. To je fajn.

Je vám ve srovnání s minulostí příjemnější pozice, kdy nejste pod tlakem?

Je prostě jiná. Nevím, jak popsat to rozpoložení. Jde o vnitřní pocit. Uvidíme, nechám se překvapit.

Reklama

Související témata: