Hlavní obsah

Stalo se v Soči: Strachová na medaili ve slalomu nedosáhla, biatlonistky skončily čtvrté

Soči
Aktualizováno

Chtěla ukázat, že slalom je stále její hlavní disciplínou. Šárka Strachová ale na olympijskou medaili nedosáhla. Naděje ztratila už po prvním kole, nakonec skončila desátá. Jediné místo pod stupni vítězů skončily české biatlonistky ve štafetě. V pátek se také rozhodlo o finalistech hokejového turnaje. V prvním semifinále zvítězilo Švédsko nad Finskem 2:1. Reprezentanti Tří korunek se o zlaté medaile utkají s Kanadou, která přehrála Spojené státy americké 1:0.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Šárka Strachová po 2. kole olympijského slalomu.

Článek

Strachová je mistryně světa ve slalomu z roku 2007 a ve Vancouveru obsadila třetí místo.V Soči ale na medailový úspěch zpřed čtyř let navázat nedokázala. Šance ztratila už po jízdě v prvním kole, po níž figurovala až na 14. příčce ze strátou dvou vteřin na vedoucí Shiffrinovou. Mladičká osmnáctiletá Američanka nakonec zvítězila, Strachová uzavírala první desítku.

České biatlonistky už mají dávno splněno, ale v pátek chtěly překvapit ještě ve štafetě. Hvězda olympijských her Gabriela Soukalová předávala po svém druhém úseku na druhém místě. Češky běžely obstojně, ale na střelnici se jim nedařilo - musely dobíjet dokonce čtrtnáctkrát. Finišmanka Veronika Vítková dovedla českou štafetu na čtvrté příčce.

Skikrosařkám komplikovalo život nevlídné počasí. Kvalifikace začala podle plánu, ale mlha ji na chvíli přerušila. Záhy se viditelnost vylepšila. Nikol Kučerová však jízdu nezvládla a spadla, Andrea Zemanová skončila dvacátá. Sice měly zajištěn postup do osmifinále, ale tam skončily, ač Zemanová měla pouze dvě soupeřky. Bez většího odporu byla dcera  sjezdařského reprezentanta, která sama přešla ke skikrosu teprve nedávno, vyřazena. Třetí ve své jízdě skončila i Kučerová, poradila si jen s Francouzkou Josserandovou.

Kanadští hokejisté své americké sousedy ve Vancouveru před čtyřmi lety porazili ve finále až v prodloužení gólem Sidneyho Crosbyho. Teď oba týmy svedl turnajový pavouk už v semifinále a Američanům se odveta nepodařila. K postupu do boje o zlato stačil hráčům Javorového listu jediný gól, který vstřelil Benn. Druhého finalistu určilo skandinávské derby, v němž Švédové s Finskem prohrávali 0:1, ale vývoj zápasu otočili a po výsledku 2:1 postoupili do finále.

Hry v Soči mají první dva pozitivní dopingové nálezy. Záležitost se týká se německé biatlonistky Evi Sachenbacherové-Stehleové a italského bobisty Williama Frullaniho.

Reklama

Související témata: