Hlavní obsah

Lucembursko - Slovensko 2:4Fotbalisté Slovenska si poprvé v historii zajistili účast na ME, Švédsko jde do baráže

Moskva
Aktualizováno

Dokázali to! Fotbalisté Slovenska si poprvé v historii zajistili účast na mistrovství Evropy. Na závěr kvalifikační skupiny C vyhráli v Lucembursku 4:2 a udrželi druhé místo před Ukrajinou, která doma podlehla obhájcům titulu ze Španělska 0:1. Postup na Euro 2016 ve Francii dnes vybojovalo také Rusko po vítězství 2:0 nad Černou Horou.

Foto: Geert Vanden Wijngaert, ČTK/AP

Radost slovenských fotbalistů, jejich tým se poprvé v historii probojoval na závěrečný turnaj ME.

Článek
Fotogalerie

Slovákům po páteční porážce 0:1 s Běloruskem stačilo pro premiérový postup získat stejně bodů jako Ukrajina. Lucembursko vzdorovalo favorizovaným hostům do 24. minuty, kdy ukončil bezbrankový stav Hamšík, na nějž brzy navázali Nemec a Mak.

Po změně stran ale zápas v Lucemburku ještě nabídl nečekané drama. V 61. minutě totiž plzeňského brankáře Kozáčika poprvé překonal Mutsch a za čtyři minuty snížil na rozdíl jediného gólu proměněnou penaltou Gerson. Definitivní uklidnění pro Slovensko přinesl až v nastavení čtvrtým zásahem opět Hamšík.

Jeho mužstvo si po MS 2010 zahraje na druhém velkém turnaji. EURO v příštím roce bude rovněž prvním šampionátem, kde se zároveň představí Slovensko i Česká republika.

Španělsko mělo jisté vítězství ve skupině a v Kyjevě kouč Vicente del Bosque nasadili i několik mezinárodně nezkušených mladíků. Jeden z nich, obránce Villarrealu Mario Gaspar, také vstřelil ve 22. minutě vítězný gól.

Rusové neponechali nic náhodě

Rusku k přímému postupu stačilo doma neprohrát s Černou Horou, ale hostitel příštího světového šampionátu neponechal v Moskvě nic náhodě. Ve 33. minutě po Denisovově centru za obranu otevřel skóre Kuzmin svým prvním reprezentačním gólem a za čtyři minuty přidal druhý zásah z penalty Kokorin.

Švédské fotbalisty v Solně poslal do vedení po dvaceti minutách kapitán Ibrahimovic osmým zásahem v kvalifikaci, krátce po změně stran dal druhou branku Zengin. Jenže Seveřané dvoubodovou ztrátu na Rusko v tabulce smazat nedokázali a o ME ve Francii budou muset zabojovat v listopadové baráži.

Rakušané udrželi v kvalifikaci neporazitelnost a získali 28 z 30 možných bodů. V utkání pod vedením českého rozhodčího Miroslava Zelinky se ve Vídni dvakrát prosadil útočník Janko a jednou v úvodním poločase Arnautovic.

Ve skupině E už měly zajištěný postup Anglie a Švýcarsko, ale bojovalo se o místo v baráži, kam nakonec jde Slovinsko. To zvítězilo 2:0 v San Marinu a skončilo o šest bodů před Estonskem, které doma podlehlo 0:1 Švýcarům.

Angličané vyhráli 3:0 v Litvě a jako jediní dokončili kvalifikaci bez ztráty bodu. Svěřenci Roye Hodgsona se stali třetím národním týmem, jemuž se to v bojích o ME podařilo. Dosud byly stoprocentní jen ČR (2000) a Německo (2012).

Kvalifikace na ME 2016 ve fotbale:
Skupina C:
Kyjev: Ukrajina - Španělsko 0:1 (0:1)
Branka: 22. Mario Gaspar. Rozhodčí: Mažič (Srb.).
Lucemburk: Lucembursko - Slovensko 2:4 (0:3)
Branky: 61. Mutsch, 65. Gerson z pen. - 24. a 90.+1 Hamšík, 29. Nemec, 30. Mak. Rozhodčí: Drachta (Rak.).
Borisov: Bělorusko - Makedonie 0:0
Rozhodčí: Dingert (Něm.).
Skupina E:
Vilnius: Litva - Anglie 0:3 (0:1)
Branky: 29. Barkley, 35. vlastní Arlauskis, 61. Oxlade-Chamberlain. Rozhodčí: Hansen (Dán.).
Tallinn: Estonsko - Švýcarsko 0:1 (0:0)
Branka: 90.+4 vlastní Klavan. Rozhodčí: Van Boekel (Niz.).
Serravalle: San Marino - Slovinsko 0:2 (0:0)
Branky: 54. Cesar, 75. Pečnik. Rozhodčí: Stavrev (Mak.).
Skupina G:
Vídeň: Rakousko - Lichtenštejnsko 3:0 (1:0)
Branky: 54. a 57. Janko, 12. Arnautovic. Rozhodčí: Zelinka (ČR).
Moskva: Rusko - Černá Hora 2:0 (2:0)
Branky: 33. Kuzmin, 37. Kokorin z pen. Rozhodčí: Moen (Švéd).
Solna: Švédsko - Moldavsko 2:0 (1:0)
Branky: 24. Ibrahimovic, 48. Zengin. Rozhodčí: Banti (It.).

Reklama

Související témata: