Hlavní obsah

Třetí pokus už vyjde, hlad po vítězství je veliký, doufá plzeňský matador Vlasák

Plzeň

Do třetice všeho dobrého, říká si plzeňský hokejista Tomáš Vlasák při letošním boji o extraligový titul. Finálovou sérii play off hrál už v roce 1996 s Litvínovem a před sedmi lety v dresu Slavie, pokaždé ale zůstal na straně poražených.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Plzeňský Tomáš Vlasák se raduje z gólu.

Článek

„Moc bych si přál vyhrát a nepopírám, že myšlenku na titul v hlavě nosím. Jenže za stavu 2:2 k němu máme pořád stejně daleko jako soupeř," říká Vlasák s vědomím, že dnes může se spoluhráči na zlínském ledě vybojovat mečbol.

„Člověk si nesmí připouštět, jak blízko už stojí, aby se všechno ještě nepokazilo. Těžko se ve vyrovnané sérii se soupeřem budeme ještě něčím překvapovat. Rozhodne, kdo ukáže víc vůle i chuti to urvat."

Maličko psychicky navrch může mít podle Vlasáka Plzeň. „Hlad po vítězství je v kabině veliký. Ani se o tom nemusí nijak nahlas mluvit," tvrdí 38letý útočník s vírou, že jeho třetí pokus by mohl vyjít. „V Plzni jsem strávil vlastně nejvíc let z kariéry, bylo by krásné zažít tady i mistrovské oslavy," sní hráč oblékající dres Škodovky už šestou sezónu.

V Česku si play off užívá mnohem víc

Domlouval i účast olympijské vítězky Martiny Sáblíkové na finále v plzeňském hledišti. „Máme společného kamaráda, který tlumočil její přání, že by se chtěla přijet podívat. Jsem rád, že to klaplo," líčí Vlasák, jenž osobně rychlobruslařku poznal až v neděli. Tvář mu zdobí už mohutný plnovous. „K play off zarostlé tváře patří a naše dlouhé vousy jsou vlastně důkaz úspěšnosti, protože se neholíme od prvního zápasu čtvrtfinále, což je víc než šest týdnů."

Vlasák v roce 2004 zažil ligový triumf v Rusku s Omskem, letošní bitvu o ten český si ale užívá daleko víc. „Řekl bych, že u nás má play off mnohem větší grády, v každé sérii to jiskří. Jde se na krev, a to člověk z žádné srážky nemůže uhnout," vysvětluje Vlasák, jehož ofenzívní schopnosti ke konci letošní sezóny přibrzdily bolesti kyčle.

„Bojuju a dřu, ale herní pohoda, jakou jsem měl třeba v listopadu, tam úplně není. V play off ale musí jít každý na doraz a není čas na myšlenky o tom, komu to jde a komu ne. Důležitá jsou vítězství," připouští Vlasák, jenž má v letošní vyřazovací části na kontě tři góly.

Reklama

Související témata: