Hlavní obsah

Švýcarsko - Kanada 3:2 SNŠvýcaři poslali Hadamczikovu týmu vizitku: zdolali Kanadu. Rusové dál vítězí, Kovalčuk zaznamenal hattrick

Helsinky
Aktualizováno

Nebude to pro Hadamczikův výběr snadná záležitost! Hokejisté Švýcarska, pondělní soupeř českého celku, se po páteční výhře nad Švédskem postarali na mistrovství světa o další překvapení: ve Stockholmu v neděli zdolali Kanadu 3:2 po samostatných nájezdech. O úspěchu hráčů Helvétského kříže rozhodl v osmé sérii rozstřelu Reto Suri. Obhájci titulu z Ruska zdolali v Helsinkách Německo 4:1 a v součtu s loňskou cestou za titulem drží na MS už dvanáctizápasovou vítěznou sérii. Hattrickem se o to zasloužila hvězda New Jersey Ilja Kovalčuk. První body na turnaji si naopak připsali Francouzi po výhře 3:1 nad Rakouskem, v dalším utkání Bělorusové udolali Slovince 4:3, výběr USA přehrál 4:1 Lotyšsko a v severském derby se radovali Norové po vítězství 3:2 nad Dány.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Denis Hollenstein slaví se spoluhráči ze švýcarského národního týmu svoji trefu proti Kanadě.

Článek
Fotogalerie

Švýcaři, kteří loni skončili na světovém šampionátu až jedenáctí, předvedli další povedený výkon. První větší šanci měl ale Kanaďan Skinner, jehož střelu po úniku ve třetí minutě kryl Gerber. Tým Javorových listů v polovině úvodní části odolal při čtyřminutovém vyloučení Robidase, ale vzápětí ve 14. minutě inkasoval. Girouxovu kličku ve středním pásmu vystihl Traschler a po Walkerově tandemu překonal Smitha Hollenstein.

V druhém dějství při Ambühlově trestu zaskočil při Schultzově šanci za Gerbera Blindenbacher, i při jeho vyloučení o čtyři minuty později se Švýcaři ubránili. Ve 33. minutě mohl zvýšit náskok Bieber, ale minul odkrytou branku. Za dvě minuty bylo vyrovnáno, když Schennovo nastřelení od mantinelu usměrnil za Gerberova záda Ladd.

Ve 46. minutě málem vrátil vedení Švýcarsku Hollenstein, vzápětí se ale radovali Kanaďané po Readově gólu. Necelých sedm minut před koncem ale Kanada o náskok přišla. Puk se nejdříve po tečovaném pokus odrazil od horní tyče do brankoviště a v závaru jej Niederreiter bruslí dotlačil za brankovou čáru.

V závěru třetí třetiny byli blízko vítězné branky Švýcaři, když Moserovu střelu tečoval Schenn, ale Smith stihl zareagovat. Nájezdy ovládl Suri, který se prosadil v druhé i osmé sérii. Za Kanadu se prosadil jako jediný Duchene. Švýcaři navázali na výhru nad Javorovými listy ze světového šampionátu v Mannheimu v roce 2010 (4:1), na minulých dvou šampionátech těsně prohráli (v roce 2011 v Košicích 3:4 v prodl a loni v Helsinkách 2:3).

"Klíčem k výhře byla defenzíva a naše schopnost bruslit na velkém kluzišti. Ve třetí třetině jsme cítili, že můžeme dneska něco uhrát a nesmířili jsme se s tím, že je to 2:1 v jejich prospěch," řekl Nino Niederreiter webu Mezinárodní hokejové federace.

"Každý může porazit každého. Znovu jsme dodržovali systém, byli jsme trpěliví a využili jsme šance, které se nám naskytly. Tento zápas ukázal, že můžeme uspět, když se toho budeme držet," doplnil švýcarský zadák Philippe Furrer.

Němci kousali jen chvíli

V úvodní třetině hráli Němci s favorizovanými Rusy vyrovnanou partii a i díky dvěma přesilovkám při vyloučeních Varlamova a Bělova měli střeleckou převahu. Jenže brankáře Varlamova svěřenci kanadského trenéra Pata Cortiny nepřekonali. Největší šanci nevyužil Baxmann, který ve 13. minutě zblízka gólmana Colorada neprostřelil.

Do druhého dějství vstoupila sborná aktivněji a ve 24. minutě jí zařídil vedení ostrostřelec Kovalčuk. Rusové se pak ubránili i ve třetím oslabení při Svitovově pobytu na trestné lavici a v polovině utkání zvýšil na 2:0 opět Kovalčuk. Varlamov naopak zůstal neprůstřelný při dalších pokusech Němců i při Medveděvově trestu.

První ruská přesilovka na přelomu druhé a třetí třetiny po faulu Nikolaie Goce změnu stavu nepřinesla a ve 46. snížil Tripp, který hned za šest sekund potrestal Pěrežoginovo vyloučení. Vedení favorita pojistil v 59. minutě dorážkou Radulovovy střely Kovalčuk a připsal si už čtvrtou trefu na turnaji. Výsledek ještě dovršil 21 sekund před koncem při power play do prázdné branky Kokarev.

"Zápasy s Německem nejsou nikdy snadné. Bojují a nutí nás si body vydřít. V roce 2010 jsme je v semifinále porazili 2:1, loni 2:0," řekl webu Mezinárodní hokejové federace Kovalčuk, který se stal nejlepším střelcem Ruska na světových šampionátech od konce éry Sovětského svazu.

Na kontě má 28 tref z 68 utkání a předčil Alexandra Ovečkina (26 gólů z 55 zápasů). "Je to fajn, ale Ovečkin je mladý a má toho ještě hodně před sebou," prohlásil třicetiletý Kovalčuk na adresu o tři roky mladší opory Washingtonu.

Zatímco výběr kouče Zinetuly Biljaletdinova nasbíral ze dvou zápasů plný počet šesti bodů, Němci mají na kontě po prohře s Finskem v prosloužení jeden.

Francouzi rozhodli už v první třetině

Souboj dvou týmů, které v úvodních zápasech nebodovaly, rozehráli pod dohledem českých sudích Martina Fraňa a čárového Petra Blümela výrazně lépe Francouzi. Po chybě obránce Lukase se ve čtvrté minutě dostal do samostatného úniku Fleury a se štěstím překonal gólmana Starkbauma. Uběhlo jen 41 sekund a Da Costa zvýšil povedenou ranou náskok svého týmu.

Právě střelec druhé branky byl v 17. minutě i prvním vyloučeným hráčem zápasu a z trestné lavice sledoval, jak Francouzi se štěstím přečkali závar v Huetově brankovišti.

Zpět do hry o důležité body i kvůli setrvání mezi elitou pro příští rok mohl Rakušany vrátit Oberkofler, jenže jeho pokus v 25. minutě skončil sice za Huetovými zády, ale pouze na tyči. Na druhé straně selhal Fleury. Po polovině zápasu vychytal Huet Herburgera, Francouzi nevyužili přečíslení dvou na jednoho, ale ve 38. minutě se blýskl Desrosiers a zvýšil na 3:0.

Ještě před druhou přestávkou uháněl sám proti Huetovi Vanek, rakouská hvězda první velikosti ovšem uspěla až při signalizované početní výhodě ve 48. minutě. Krátce nato zkoumali sudí na videu, zda se mezi střelce nezapsal Bellemare, trefil ale jen tyč. V čase 57:28 měli Rakušané k dispozici přesilovku, sáhli k oddechovému času a okamžitě také k power play, Hueta už však překonat nedokázali.

Ugarov rozhodl vyrovnaný duel

Bělorusové odčinili úvodní porážku s českým týmem a zdolali Slovinsko 4:3. Připsali si tak první body na šampionátu, Slovinci na ně dál čekají. Vyrovnaný duel rozhodl svou trefou z 56. minuty útočník Alexej Ugarov.

Od počátku mírně střelecky aktivnější Slovinci si již po 17 vteřinách vysloužili přesilovku, gólem však pobyt Kitarova na trestné lavici nezkrátili. Sami poté zvládli s čistým štítem oslabení a v polovině 14. minuty je dostal do vedení Razingar, jehož vybídl ke skórování Pajič. Ještě do přestávky ale vyrovnal Kaznaděj a zařídil první gólovou radost svého celku na turnaji.

Před polovinou zápasu navíc udeřil první útok Bělorusů a Kitarov převážil misky vah. Ve 34. minutě museli Slovinci znovu do čtyř, ale sami během nerovnoměrného počtu hráčů na ledě zahrozili nejvíce - útočník Pance ztroskotal na brankáři Bělinském. Stejně dopadl i David Rodman.

Cestu k překonání Bělinského mu už po 66 sekundách třetího dějství ukázal jeho starší bratr Marcel a bylo znovu vyrovnáno. Chvilku nato početní výhodu při Robarově trest využil Filičkin - 3:2. V 55. minutě sice odpověděl stejně Sabolič, jenže o 27 sekund později vrátil Bělorusům vedení Ugarov a zápas rozhodl.

Zatímco Bělorusové mohli hrát bez většího tlaku, neboť díky pořadatelství příštího šampionátu mají jistotu účasti, pro Slovince další bodová ztráta zvýšila hrozbu sestupu z elitní skupiny.

Američané ještě neztratili bod

Hokejisté Spojených států amerických zdolali Lotyšsko 4:1 a mají v základní skupině v Helsinkách stejně jako vedoucí Rusko po dvou zápasech plný počet bodů. Navázali na úvodní výhru nad Rakouskem 5:3. Lotyšsko naopak po úvodní porážce s Ruskem 0:6 na první zisk na turnaji dál čeká.

Úvodní dějství branku nepřineslo. Na straně favorita měl největší šanci Bobby Butler, který v 15. minutě tečoval puk zblízka mimo. Vzápětí na druhé straně ujel Darzinš, ale na brankáře Bishopa nevyzrál. Do vedení se dostalo po 71 vteřinách druhé části Lotyšsko, sekundu po skončení trestu amerického kapitána Paula Stastného se trefil obránce Kulda.

Tým trenéra Joea Sacca ale rychle odpověděl. Po minutě vyrovnal před brankovištěm stojící Stapleton a v 25. minutě se při Štalsově vyloučení prosadil z podobné situace Moss. V 34. minutě zasáhl Bishop při Faulkově trestu úspěšně proti Cipulisově šanci a lotyšský útočník, který působil na konci sezoně v pražském Lvu, nepřekonal gólmana Tampy Bay ani v úvodu závěrečné části po sólovém úniku.

Američané si pojistili náskok v 51. minutě, kdy při Širokovsově vyloučení po Stapletovově pokusu úspěšně dorážel Bobby Butler. Za 86 vteřin překonal Masalskise ještě nahozením od modré čáry Hunwick.

Norové v čele skupiny

Norové se po výhře nad Dány s plným bodovým ziskem po dvou zápasech dostali do čela základní skupiny ve Stockholmu. Norové sice ve třetí třetině ztratili dvoubrankový náskok, ale v čase 57:28 rozhodl Patrick Thoresen. Dánové po úvodní porážce s Kanadou (1:3) zůstávají bez bodu.

Norové, kteří v sobotu vyhráli nad Slovinskem 3:1, se ujali vedení už po 63 vteřinách. Po chybě Dánů ještě gólmana Galbraitha nepřekonal Mathis Olimb, ale z dorážky se prosadil obránce Mats Trygg. Norský gólman Haugen odolal v oslabení při pokusech Christensena a tečované střele Larsena.

Ve druhé části mohl po Thoresenově akci zvýšit Spets a v přesilovce pak neuspěl ani Ask. Na druhé straně držel Haugen čisté konto i s dávkou štěstí a při Hardtově pokusu mu ve 27. minutě pomohla tyč. Brankáře Dinama Minsk nepřekonali ani Starkov a v úniku ve vlastním oslabení Jakobsen. Nevyrovnal ani Green a ve 38. minutě se na druhé straně prosadil střelou od modré čáry Bastiansen.

Dánsko se dočkalo ve 46. minutě, kdy nedal šanci Haugenovi ránou z pravého kruhu Lassen. Za necelých pět minut u pravé tyče zužitkoval Mads Boedker přihrávku mladšího bratra Mikkela a bylo vyrovnáno. Jenže po další chybě v defenzivě Dánové zápas ztratili a Thoresen zařídil bekhendovým zakončením Norsku tři body.

Skupina A (Stockholm):
Norsko - Dánsko 3:2 (1:0, 1:0, 1:2)
Branky a nahrávky: 2. Trygg (M. Olimb), 38. Bastiansen (Ask, Bonsaksen), 58. Thoresen (Skröder) - 46. Lassen (Mikkel Boedker, Christensen), 50. Mads Boedker (Mikkel Boedker, Christensen). Rozhodčí: Croft (USA), Rönn (Fin.) - Carlson (Kan.), Dahmen (Švéd.). Vyloučení: 7:6. Bez využití. Diváci: 3754.
Norsko: Haugen - Holös, Bonsaksen, Trygg, Tollefsen, Sörvik, Solberg, Ödegaard - Skröder, Hansen, Thoresen - K. A. Olimb, Bastiansen, M. Olimb - Holtet, Forsberg, Röymark - Spets, Ask, Roest - Martinsen. Trenér: Roy Johansen.
Dánsko: Galbraith - D. Nielsen, Lassen, O. Lauridsen, Larsen, Jesper B. Jensen, M. Lauridsen, Mads Boedker, R. Nielsen - Starkov, Green, Hardt - Christensen, Jakobsen, Mikkel Boedker - Storm, Jesper Jensen, Poulsen - Björkstrand, K. Staal, Madsen. Trenér: Per Bäckman.
Švýcarsko - Kanada 3:2 po sam. nájezdech (1:0, 0:1, 1:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 14. Hollenstein (Walker, Traschler), 54. Niederreiter, rozhodující sam. nájezd Suri - 35. Ladd (Schenn, Stamkos), 48. Read (Eberle). Rozhodčí: Baluška (SR), Olenin - Šeljanin (oba Rus.), Woodworth (USA). Vyloučení: 3:4. Bez využití. Diváci: 6107.
Švýcarsko: Gerber - Vauclair, Seger, Blindenbacher, Furrer, Von Gunten, Josi, Blum, Grossmann - Niederreiter, M. Plüss, Moser - Cunti, Bodenmann, Hollenstein - Ambühl, Suri, Gardner - Traschler, Bieber, Walker. Trenér: Sean Simpson.
Kanada: M. Smith - Robidas, Dillon, Schenn, Campbell, Schultz, Harrison, Brodie - J. Staal, E. Staal, Simmonds - Ladd, Giroux, Stamkos - Hall, Duchene, Eberle - Read, Skinner, R. O'Reilly. Trenér: Lindy Ruff.
Bělorusko - Slovinsko 4:3 (1:1, 1:0, 2:2)
Branky a nahrávky: 18. Kaznaděj (Kulakov, Kitarov), 30. Kitarov (Meleško), 44. Filičkin (Stas), 56. Ugarov (Kaznaděj, Kovyršin) - 14. Razingar (Pajič, G. Kopitar), 42. M. Rodman (D. Rodman), 55. Sabolič (Jeglič, Tičar). Rozhodčí: Brüggemann (Něm.), Bulanov (Rus.) - Dehaen (Fr.), Valach (SR). Vyloučení: 2:3. Využití: 1:1. Diváci: 1411.
Bělorusko: Bělinskij - Černook, Kaznaděj, Graborenko, Filičkin, Šinkevič, Goroško, Maslenikov - Kulakov, Kitarov, Meleško - Stefanovič, Kovyršin, Kolcov - Stas, Ugarov, Jefimenko - Andrjuščenko, Demkov, Solomonov - Kislyj. Trenér: Andrej Skabelka.
Slovinsko: Kristan - Gregorc, Robar, Kranjc, Kovačevič, Tavželj, Pavlin, Pretnar - Jeglič, Tičar, Sabolič - D. Rodman, M. Rodman, Urbas - Razingar, Pajič, G. Kopitar - Pance, Mušič, Goličič. Trenér: Matjaž Kopitar.
Skupina B (Helsinky):
Francie - Rakousko 3:1 (2:0, 1:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 4. Fleury, 5. Da Costa (Roussel, B. Henderson), 38. Desrosiers. (Meunier) - 47. Vanek (Peintner, Pöck). Rozhodčí: Vinnerborg (Švéd.), Fraňo - Blümel (oba ČR), Hunnius (Něm.). Vyloučení: 2:2. Bez využití. Diváci: 3471.
Francie: Huet - Manavian, Auvitu, Bachet, Hecquefeuille, Janil, Besch - Y. Treille, Meunier, Desrosiers - Fleury, Bellemare, S. Treille - B. Henderson, Roussel, Da Costa - Bozon, Raux, Bertrand - Guttig. Trenér: Dave Henderson.
Rakousko: Starkbaum - Pöck, Lakos, Schumnig, Lukas, Unterluggauer, F. Iberer, Altmann, Klimbacher - Raffl, Koch, Vanek - Welser, Schuller, M. Iberer - Latusa, Hundertpfund, Baumgartner - Peintner, Oberkofler, Herburger. Trenér: Manny Viveiros.
Německo - Rusko 1:4 (0:0, 0:2, 1:2)
Branky a nahrávky: 46. Tripp (M. Wolf, Ehrhoff) - 24. Kovalčuk (Medveděv), 31. Kovalčuk (A. Radulov), 59. Kovalčuk (A. Radulov, Medveděv), 60. Kokarev (Soin, Svitov). Rozhodčí: Johansson (Švéd.), Rantala (Fin.) - Kilian (Nor.), Morrison (USA). Vyloučení: 1:5. Využití: 1:0. Diváci: 3705.
Německo: Endras - Ehrhoff, Hördler, N. Goc, M. Müller, Baxmann, Ankert, Kohl - Rankel, M. Goc, Schütz - M. Wolf, Ullmann, Gogulla - Tripp, Kink, Y. Seidenberg - Mauer, Hager, Greilinger - Pietta. Trenér: Pat Cortina.
Rusko: Varlamov - Nikulin, Birjukov, Tjutin, Medveděv, Denisov, Bělov, Rjasenskij - Loktionov, A. Radulov, Kovalčuk - Popov, Pěrežogin, Anisimov - Mozjakin, Těreščenko, Petrov - Kokarev, Svitov, Soin. Trenér: Zinetula Biljaletdinov.
Lotyšsko - USA 1:4 (0:0, 1:2, 0:2)
Branky a nahrávky: 22. Kulda (Sprukts, Darzinš) - 23. Stapleton (B. Butler), 25. Moss (P. Stastny, Trouba), 51. B. Butler (Stapleton, Johnson), 53. Hunwick (P. Stastny, C. Smith). Rozhodčí: Jeřábek (ČR), Kirk - Wilmot (oba Kan.), Käck (Švéd.). Vyloučení: 7:6. Využití: 0:2. Diváci: 5418.
Lotyšsko: Masalskis - K. Redlihs, Kulda, Saviels, Pujacs, Sotnieks, M. Jass, Andersons, Freibergs - Darzinš, Sprukts, Cipulis - Keninš, Girgensons, Indrašis - Berzinš, Pavlovs, Jekimovs - Džerinš, Štals, Širokovs. Trenér: Ted Nolan.
USA: Bishop - Carle, Faulk, Johnson, Hunwick, Trouba, Ch. Butler, Petry, McBain - Moss, P. Stastny, C. Smith - B. Butler, LeBlanc, Stapleton - Gionta, Thompson, Carter - Kristo, Bjugstad, Palushaj. Trenér: Joe Sacco.

Skupina A (Stockholm)

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Švýcarsko 7 29 : 10 20
2 Kanada 7 25 : 10 18
3 Švédsko 7 17 : 11 15
4 Česko 7 19 : 12 11
5 Norsko 7 12 : 26 9
6 Dánsko 7 13 : 20 6
7 Bělorusko 7 10 : 21 3
8 Slovinsko 7 12 : 27 2

Skupina B (Helsinky)

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Finsko 7 23 : 14 16
2 Rusko 7 29 : 14 15
3 USA 7 24 : 16 15
4 Slovensko 7 18 : 17 10
5 Německo 7 13 : 16 9
6 Lotyšsko 7 14 : 25 7
7 Francie 7 13 : 21 7
8 Rakousko 7 18 : 29 5

Reklama