Hlavní obsah

Náhradní gólman potopil Ďábly, školáckou chybu předvedl už po 41 vteřinách

Pittsburgh

Hokejisty New Jersey Devils táhnou v letošní sezóně legendární matadoři. Nejlepším hráčem v poli je česká ikona Jaromír Jágr, v brance se Ďáblové spoléhají na jednačtyřicetiletého Martina Brodeura. Jeden z nejlepších gólmanů historie NHL si ale také potřebuje občas oddychnout. Pro tým z předměstí New Yorku to ale může mít fatální následky, o čemž se Devils přesvědčili v duelu na ledě Pittsburghu.

Foto: Noah K. Murray, Reuters

Americký brankář Schneider je v Devils považovaný za nástupce legendárního Martina Brodeura.

Článek

Domácím Tučňákům stačilo na překonání Brodeurova náhradníka Coreyho Schneidera necelých 41 vteřin. Chris Kunitz poslal ze středního pásma lehkým obloučkem puk směrem na branku Devils a zdálo se, že Schneider vše v klidu vyřeší. Jenže opak byl pravdou. Strážce hostující svatyně si sice myslel, že má puk přikrytý pod betonem, z borců na ledě byl ale tohoto názoru jediný.

Nesouhlasil ani rozhodčí, který oproti Schneiderovým předpokladům stále nepřerušoval hru písknutím. V hostujícím brankáři vzrůstala nervozita. Ve chvíli, kdy mu došlo, že je něco zásadně špatně, bylo už pozdě. Kotouč, který zůstal nekrytý ležet pod jeho nohami, se nejprve pokusil za brankovou čáru dorazit sám autor nahození Kunitz, skvělou práci při jeho odblokování ovšem předvedl obránce Ďáblů Mark Fayne. Dílo zkázy tak pro hosty dokonal až důrazný Pascal Dupuis. Než Schneider pořádně zjistil, co se děje, už lovil puk ze své sítě.

„Byl to neomluvitelný gól, něco takového se na téhle úrovni nemůže stát. Prohráli jsme navíc rozdílem jedné branky, o to je to horší,“ sypal si popel na hlavu smutný hrdina okamžiku Schneider. „Vždycky jsem byl hrdý na to, že soupeřům neumožňuji dosažení takovýchto lehkých branek. Nemyslím si, že se mi něco takového už někdy stalo,“ dodal Schneider.

Šťastná trefa v samotném úvodu zápasu Tučňáky nakopla a ti vedli už po čtrnácti minutách a čtyřiceti vteřinách 3:0. Třetí gól jde opět na vrub Schneiderovi, který vyrazil střelu od modré přímo před sebe na hůl Jaysona Megny a navíc odkryl podstatnou část hostující klece. Na domácího centra tak zbyla už jen snadná práce.

Devils sice ve zbytku zápasu přidali, ale výrazná střelecká převaha a důsledná hra na soupeřově brankovišti stačily pouze na snížení na konečných 2:3. Domácí svatyni totiž hájil Marc-André Fleury, který měl na rozdíl od Schneidera velkou fazónu - kanadský gólman si připsal 37 úspěšných a často i efektních zákroků. Překonat jej na začátku druhého dějství dokázali jen úspěšnou tečí Patrik Eliáš a dorážkou Jágrovy střely Danius Zubrus.

Reklama