Hlavní obsah

Kanadská zima, Sedinové a větší plat než Jágr. Vrbata se chystá na dvouletý trip do Vancouveru

Praha

Věděl, že je horkým zbožím. Však se na Radima Vrbatu ptala jeho agenta třetina týmů NHL. Nakonec vyhlášeného střelce a exekutora samostatných nájezdů na dva roky ulovil Vancouver. Třiatřicetiletý hokejista zvyklý na arizonská vedra zažije konečně kanadskou zimu.

Foto: Pavel Lebeda

Radim Vrbata

Článek

Minulý týden bylo kolem vás hodně rušno. Čekal jste až do poslední chvíle na nejlepší nabídku?

Letos se změnila pravidla, s těmi týmy, které mají zájem, se může mluvit už pět dnů před prvním červencem. Je to příjemnější, člověk ví, co kdo nabízí, ale je toho taky mnohem víc na přemýšlení. Z úterka na středu jsem nespal skoro vůbec, ve středu jsme na to vletěli znova, když se v Americe probudili. Bylo to náročný.

S kolika týmy jste komunikoval?

Už je nechci jmenovat, ale devět, deset týmů se ozvalo.

Vrbatova čísla ve Phoenixu
6 sezón (2007-08, 2009-2014)
137 gólů
288 kanadských bodů
45 gólů v přesilovkách¨
31 proměněných nájezdů

V konečné fázi jste se rozhodoval už jen mezi Kojoty a Vancouverem?

Phoenix tam byl po celou dobu, i když ze začátku to vůbec nevypadalo, že by to tam bylo kvůli financím možné. Ale já jsem byl ochotný udělat nějaké vstřícné kroky, takže se zase vrátil do hry. Pak Vancouver a ještě dva týmy, které mě sice taky chtěly, ale měly problémy s platovým stropem a musely uvolnit nějaké hráče, aby tam získaly prostor. Ale když se ozval Vancouver, tak už nebylo na co čekat.

Předpokládám, že největším lákadlem pro vás bylo zahrát si právě s dvojčaty Sedinovými. Je to tak?

Mluvil jsem o tom s manažerem (Benningem) a ten říkal, že hledají k Sedinům hráče, co k nim zapadne, umí dávat góly a hraje na přesilovce. Takže chtějí právě mě.

Na kontrakt, který vám na dva roky zaručuje 10 miliónů dolarů, si také jistě nestěžujete.

Jasně, ale šance hrát se Sediny je něco, co jsem hledal. Nechtěl jsem jít po penězích, i když ta smlouva je opravdu výborná. Měl jsem i jednu nabídku na čtyři roky na celkově víc peněz, ale spíš jsem hledal dobrou lajnu a dobré spoluhráče.

A tým, který si může zahrát o Stanley Cup. Vancouver byl ve finále před třemi lety a o poháru se tam mluví každý rok.

Ono to ani v Kanadě jinak nejde (směje se). Mužstvo se hodně mění. Skončil manažer, trenéři, odešli Luongo, Kesler. Ale zase přivedli gólmana Millera, ambice tam určitě budou. Vždycky se to odvíjí od play off. S Phoenixem jsem věděl, jak je to na Západě  těžký. Všichni se posilují - Colorado, Dallas. Pak jsou tam tradičně silné Los Angeles a San Jose. Není sranda se tam dostat, ale pak už se může stát vážně cokoli. Ve Phoenixu jsme to taky dotáhli až do finále konference před dvěma lety.

Co noví spoluhráči? S Alexanderem Burrowsem jste hrál ještě jako teenager v kanadském Shawiniganu. Máte s někým dalším bližší vztahy?

Hrál jsem proti nim ve stejné divizi, ale líp se znám právě jen z juniorky s Alexem.

Nový kouč Canucks Willie Desjardins, který nikdy netrénoval v NHL, je asi velkou neznámou pro všechny.

Zrovna mi psali kluci, co je vedl v juniorce v Kanadě a každý o něm říká jen pozitivní věci.

Česká kolonie ve Phoenixu prořídla, co na váš odchod říkali krajané?

Já byl ve spojení s Martinem Hanzalem, Zbyňkem Michálkem i Martinem Eratem. Oni sami věděli, jaká ta situace v klubu je, takže to pro ně nebylo překvapení.

Také si začnete zvykat, že už vás po ránu nebudou čekat třicetistupňová vedra.

Věděl jsem, jak je na tom finančně Phoenix, tak jsme se na odchod trochu museli připravit. Vancouver je ale pořád krásné místo na život. Malému je to sice jedno, ale starší syn zažije aspoň pořádnou zimu se sněhem.

Nejspíš vás teď čeká i dost letních starostí se stěhováním, zařizováním.

Musíme si najít bydlení, ale co jsem slyšel, tak klub se o hráče v tomto ohledu stará fakt dobře. Můj agent Rich Evans je navíc z Vancouveru, takže ten nám v tom zařizování pomůže nejvíc.

Nemáte ale přece jen trošku obavy, že si na nové prostředí budete těžko zvykat? Když jste z Phoenixu odcházel před šesti lety, zažil jste pak v Tampě nejhorší sezónu kariéry.

Tam se sešlo víc věcí najednou: kouč, ten tým byl úplně jiný. Nakonec to museli úplně překopat. Tampa před šesti lety a dnes, to je úplně něco jiného. Já už jsem taky někde jinde. Šel jsem tam po jedné super sezóně a teď jich mám za sebou pět šest. Taky jsme tehdy čekali první dítě, Petra měla rizikové těhotenství, takže těch problémů se sešlo víc. Jasně člověk jde do nového týmu, kde moc lidí nezná, nervozita je normální, ale není mi dvacet a mám už něco za sebou.

Nejlépe placení Češi sezóny 2014/15
1. Patrik Eliáš (New Jersey) 5,5 miliónu dolarů
2. David Krejčí (Boston) 5,25 mil.
3. - 4. Tomáš Plekanec (Montreal) 5 mil.
3. - 4. Radim Vrbata (Phoenix) 5 mil.
5 - 6. Tomáš Fleischmann (Florida) 4,5 mil.
5 - 6. Jakub Voráček (Philadelphia) 4,5 mil.
Pozn. Jaromír Jágr (New Jersey) může k základnímu platu 3,5 mil. vyinkasovat i dvoumiliónový bonus za počet odehraných utkání.

Reklama

Související témata: