Hlavní obsah

Dojemná oslava hrdiny, který porazil rakovinu. Koivu sklidil aplaus, Plekanec ho obdaroval

Montreal

Na podzim ukončil bohatou kariéru a teď se slavný finský hokejista Saku Koivu dočkal bouřlivých ovací v hale Montrealu, kde strávil prvních třináct sezón v NHL. Před duelem s Anaheimem, za nějž odehrál posledních pět sezón, se mu dostalo ocenění za bojovnost na ledě i mimo něj.

Foto: Paul Chiasson, ČTK/AP

Hokejisté Montrealu Tomáš Plekanec a Andrej Markov předávají obraz Saku Koivovi (vlevo) před utkáním s Anaheimem.

Článek

Zástupci kapitána současných Canadiens Tomáš Plekanec, Andrej Markov a Max Pacioretty spolu s brankářem Careym Pricem předali bývalému finskému forvardovi obraz vykreslující scény z jeho kariéry v dresu Habs. Koivu si následně podal ruku se všemi hráči Montrealu a poté i Anaheimu. Většina z nich byla ještě nedávno jeho spoluhráči.

„Saku! Saku! Saku," mohutně skandovali fanoušci v hale Bell Centre jméno svého hrdiny, jenž se stal vůbec prvním evropským kapitánem Montrealu. Navíc se s nedávno zesnulým Jeanem Béliveauem dělí o primát nejdéle sloužícího kapitána Canadiens.

Koivu kromě svého skvělého hokejového umu proslul také nezlomnou vůlí, s níž se vyrovnával s těžkými životními zkouškami. Se zdravotními patáliemi se potýkal prakticky celou kariéru, opravdu vážnou životní překážku musel překonat během sezóny 2001/2002, kdy u něj lékaři diagnostikovali Burkittův lymfom, neboli zhoubné onemocnění mízních uzlin.

„Jak asi víte, během mého působení tady jsem čelil několika výzvám, z nichž největší pro mě byl boj s rakovinou," připomněl Koivu fanouškům v Montrealu a zároveň znovu poděkoval lékařům Blairu Whittemoreovi a Davidu Mulderovi z Montreal General Hospital. „Díky, že jste mi dali druhou šanci. Za to vám budu navždy vděčný."

Pro majitele čtyř olympijských medailí a titulu mistra světa přichystali v Montrealu také šestiminutové video se vzkazy od fanoušků, bývalých spoluhráčů a kolegů. „Tehdy jsem teprve naplno pochopil, co znamená statečnost a bojovnost," vzkázal mimo jiné bývalý Koivův kouč Michel Therrien, jenž smekl před houževnatostí, s níž se jeho svěřenec pral se zákeřnou chorobou.

Koivu nakonec nemoc porazil a už na začátku dubna 2002 znovu za Montreal nastoupil. Pochopitelně ho tehdy vítali nadšené ovace fanoušků. „To, co jste mi tehdy přichystali, byl největší dárek, jaký jsem kdy dostal," děkoval fanouškům Koivu.

Reklama

Související témata: