Hlavní obsah

Anaheim získal z Vancouveru zkušeného obránce Bieksu, Rämö zůstává v Calgary

Anaheim
Aktualizováno

Zkušený hokejový obránce Kevin Bieksa si v zámořské NHL poprvé vyzkouší dres jiného klubu než Vancouveru. Nově bude hájit barvy Anaheimu, který ho od Canucks získal výměnou za právo volby ve druhém kole draftu v příštím roce. Brankář Karri Rämö bude i nadále působit v Calgary. Devětadvacetiletý finský reprezentant podepsal s Flames krátce předtím, než by se stal takzvaným nechráněným volným hráčem, roční smlouvu zajišťující příjem 3,8 miliónu dolarů.

Kevin Bieksa bude hrát za Anaheim.

Článek

Bieksovi ze stávajícího kontraktu zbývá ještě rok, během něhož si vydělá 2,5 miliónu dolarů. S klubem se však hned dohodl na dvouletém prodloužení smlouvy, díky němuž vydělá celkem osm miliónů dolarů.

V minulé sezóně odehrál včetně play off 66 utkání a připsal si čtyři góly a 10 nahrávek. Celkem má kapitán Kanady z loňského mistrovství světa na kontě v základní části NHL 597 startů a 241 bodů díky 56 brankám a 185 asistencím. Za 71 duelů ve vyřazovacích bojích přidal 25 bodů (10+15).

Vedení klubu zároveň oznámilo, že na pozici asistenta trenéra byl jmenován Paul MacLean. Majitel ocenění pro nejlepšího trenéra z roku 2013, kdy ještě vedl Ottawu, se tak vrací do míst, kde již v letech 2002 až 2004 jako asistent působil. Mezi angažmá v Ahaheimu a Ottawě zastával pozici asistenta v Detroitu, s nímž v roce 2008 dobyl Stanleyův pohár.

Rämö a Ribeiro zůstávají

Rämö se do NHL vrátil před dvěma lety z Omsku, kde působil čtyři sezóny. V uplynulém ročníku kanadsko-americké NHL byl dvojkou Calgary za Jonasem Hillerem.

Za dva roky v Calgary Rämö odchytal 74 zápasů s průměrem 2,63 inkasovaného gólu na utkání a úspěšností 91,1 procenta. V play off letos dostal šanci v sedmi duelech.

Útočník Mike Ribeiro zase podepsal novou dvouletou smlouvu s Nashvillem, která mu zajišťuje celkový příjem sedm miliónů dolarů.

Pětatřicetiletý centr byl v uplynulé sezóně s 62 kanadskými body druhým nejproduktivnějším hráčem Predátorů. V šesti zápasech play off přidal dalších pět bodů.

Ribeiro přišel do Nashvillu před rokem poté, co jej ze smlouvy vyplatila Arizona. Kanadský útočník má na kontě 947 zápasů NHL, ve kterých nasbíral 718 bodů. V 55 zápasech play off přidal 32 bodů.

Green do Detroitu

Ofenzivně laděný obránce Mike Green se dohodl z pozice volného hráče na smlouvě s Detroitem. Tříletý kontrakt mu zajišťuje celkový příjem 18 miliónů dolarů.

Devětadvacetiletý Green strávil celou dosavadní kariéru ve Washingtonu, jenž si ho do ligy vybral jako 29. hráče draftu 2004. V minulé sezóně si v 72 zápasech připsal 45 bodů (10+35), což ho zařadilo na pátou příčku týmové produktivity. Ve 14 kláních play off dvakrát asistoval.

Jeho maximem zůstává 76 bodů (19+57), jež si připsal během 75 utkání ročníku 2009/10. Celkem má držitel stříbra ze světového šampionátu 2008 na kontě v základní části 575 vystoupení a 360 bodů (113+247). V 71 zápasech play off stihl devět přesných zásahů a 26 asistencí.

Beauchemin se stěhuje do Denveru

Velmi cennou posilou vyztuží v NHL defenzívu hokejisté Colorada. Vedení Avalanche uzavřelo podle informací společnosti TSN tříletou smlouvu na celkem 13,5 miliónu dolarů s obráncem Francoisem Beaucheminem. Ten byl po skončení kontraktu s Anaheimem v pozici nechráněného volného hráče, navíc jedním z nejžádanějších, kteří byli na trhu k dispozici.

Pětatřicetiletý Beauchemin byl v základní části a i poté v play off minulé sezóny herně nejvytíženějším z Kačerů. V 64 zápasech si připsal 23 bodů (11+12), v 16 duelech play off přidal devět finálních přihrávek.

Kariéra zkušeného zadáka v NHL je spjatá především s Anaheimem, s nímž se v roce 2007 stal i vítězem Stanley Cupu, ale oblékl v ní rovněž dres Montrealu, Columbusu a Toronta. Za 673 utkání dlouhodobé části nastřádal 219 bodů díky 60 gólům a 159 asistencím, v play off činí jeho bilance 97 zápasů a 39 bodů (10+29).

Sekera do Edmontonu

Slovenský obránce Andrej Sekera podepsal šestiletou smlouvu s Edmontonem, která mu zajišťuje celkový příjem 33 miliónů dolarů. Devětadvacetiletý bek v uplynulé sezóně hrál za Carolinu a Los Angeles, dnes se stal oficiálně volným hráčem bez omezení.

Sekera má na kontě 486 zápasů v NHL za Buffalo, Carolinu a Los Angeles, ve kterých nasbíral 159 kanadských bodů. V play off odehrál účastník olympijských her ve Vancouveru a v Soči osm duelů, v nichž jednou skóroval.

Působiště mění i kanonýr Phil Kessel. Při rozsáhlé výměně ho do svých řad získal Pittsburgh. Společně s ním získali Penguins i útočníka Tylera Biggse, beka Tima Erixona a právo volby v druhém kole draftu v příštím roce. Za to Pittsburgh obětoval zadáka Scotta Harringtona, útočníky Kasperiho Kapanena, Nicka Spalinga a dosud blíže neupřesněné volby v prvním a třetím kole draftu.

Součástí této transakce je i dohoda, podle níž bude Toronto platit 1,25 miliónu z Kesselova platu ročně. A to po zbytek celkem osmileté lukrativní smlouvy, kterou sedmadvacetiletý forvard podepsal krátce před startem sezóny 2013/14, kdy měl před sebou ještě rok tehdejšího kontraktu, na celkem 64 miliónů dolarů.

Čtveřice Rusů míří do NHL

Hned čtveřice ruských reprezentantů se dnes rozhodla odejít z Kontinentální ligy do NHL. Viktor Tichonov mění Petrohrad za Chicago, Sergej Plotnikov míři z Jaroslavle do Pittsburghu, Alexandr Burmistrov se z Kazaně vrací do Winnipegu a jeho dosavadní spoluhráč Kirill Petrov bude hrát v New York Islanders.

Mistr světa z roku 2014 Tichonov již také v minulosti v zámoří působil, tři sezóny se snažil prosadit ve Phoenixu. V roce 2011 se sedmadvacetiletý hráč vrátil do Petrohradu, v jehož dresu letos vyhrál Gagarinův pohár. Teď podepsal roční smlouvu s Chicagem.

O čtyři roky mladší Burmistrov se před dvěma lety vrátil z Winnipegu do Kazaně a stejně jako Tichonov se před rokem radoval ze zisku zlaté medaile na mistrovství světa. Nyní s Jets podepsal dvouletou smlouvu.

Zatímco Tichonov a Burmistrov v NHL již hráli, Petrova čeká premiéra. Juniorský světový šampion byl před sedmi lety draftován Islanders, Kazaň se však rozhodl opustit až teď. Podepsal roční smlouvu.

Poprvé do zámoří se chystá i Plotnikov, který se rozhodl vyměnit Jaroslavl za Pittsburgh. Pětadvacetiletý útočník byl loni stejně jako Tichonov a Burmistrov součástí zlaté sborné na MS, do NHL odchází bez draftu. Podobně jako Petrov podepsal roční nováčkovskou smlouvu.

Reklama

Související témata: