Hlavní obsah

Ve sportovních dvojicích se o titul na mistrovství Evropy utkají Rusové

Stockholm

Čistě ruskou záležitostí by měl ve volných jízdách být boj o evropský titul v kategorii sportovních dvojic. Na krasobruslařském šampionátu ve Stockholmu po pátečním krátkém programu vedou Xenia Stolbovová a Fjodor Klimov s náskokem zhruba 1,5 bodu před Juko Kavagutiovou a Alexanderem Smirnovem. Průběžně třetí Francouzi Vanessa Jamesová a Morgan Cipres na ruské duo ztrácejí propastných 9,73 bodu.

Foto: Ivan Sekretarev, ČTK/AP

Ruská krasobruslařská dvojice Xenia Stolbovová a Fjodor Klimov ovládla na mistrovství Evropy krátký program.

Článek

Stolbovová s Klimovem se při absenci olympijských šampiónů Taťjany Volosožarové a Maxima Traňkova snaží, aby pro ně skončila doba stříbrná. Loni byli druzí na evropském a světovém šampionátu i olympijských hrách. I když se v krátkém programu nevyhnuli drobným zakolísáním, získali nejvyšší známky za technickou hodnotu i programové komponenty.

Minimální odstup na ně však mají veteráni Kavagutiová se Smirnovem. Třicátníci, kteří mají ve sbírce evropský titul z roku 2010, se po loňské sezóně vynechané kvůli zranění znovu dostali do špičkové formy. Nadchli romantickým vystoupením a útočí na první evropskou medaili od roku 2011.

Šanci dostat se poprvé v kariéře na pódium mají Jamesová a Cipres, ale v nedělních volných jízdách budou muset odolávat tlaku soupeřů. Čtvrtý je s novou partnerkou Valentinou Marcheiovou český rodák v italských barvách Ondřej Hotárek. Od bronzu je dělí 2,18 bodu.

Mistrovství Evropy v krasobruslení ve Stockholmu:
Sportovní dvojice - krátký program:
1. Stolbovová, Klimov 71,38 b.
2. Kavagutiová, Smirnov (všichni Rus.) 69,86
3. Jamesová, Cipres (Fr.) 60,13
4. Marcheiová, Hotárek (It.) 57,95
5. Tarasovová, Morozov (Rus.) 57,13
6. Vartmannová, Van Cleave (Něm.) 54,36

Reklama