Hlavní obsah

Letní medailové žně plavců s tělesným postižením - mají 58 medailí!

Stadskanaal/Varaždin

Celkem 58 medailí získali plavci na letošních Světových hrách juniorů IWAS v nizozemském Stadskanaalu a na Evropských paralympijských hrách mládeže v chorvatském Varaždinu, k tomu navrch přidali tři finálové starty na Mistrovství světa v plavání IPC. Všichni reprezentanti se pak sešli se svými kolegy na tréninkovém kempu ve Strakonicích, kde vstřebávali v průběhu tří týdnů intenzivní dvoufázovou plaveckou výuku a rehabilitační, jógové a taneční cvičení, které orámoval doprovodný program společenských her.

Foto: Radka Kučírková

Děvčata s první získanou medailí z Evropských paralympijských her mládeže. Před startem, dohmat a medailový ceremoniál.

Článek
Fotogalerie

Světové hry juniorů IWAS (IWAS World Junior Games), 2. - 8. července 2015, Stadskanaal, Nizozemsko

Po loňském vynikajícím startu na Světových hrách juniorů plavecký tým ČSTPS znovu potvrdil, že patří ke světové elitě a doložil tak unikátnost plaveckého programu KONTAKTU bB. Her se zúčastnilo celkem 14 plavců sportovních klubů SK KONTAKT Karlovy Vary, SK KONTAKT Praha a SK KONTAKT Brno pod vedením šéftrenéra Jana Nevrkly.

„Byla to záplava osobních rekordů. Jedná se o rozvojové závody, kde se mají šanci potkat junioři do 23 let z celého světa. V letošním roce nebyla plavecká část her až tak obsazená, ale všichni plavci ze sebe vydolovali to nejlepší a získali další cenné zkušenosti," hodnotí závody Jan Nevrkla, autor plavecké metodické řady KONEV, díky které je do plaveckého programu zapojeno na 300 plavců všech věkových a výkonnostních kategorií v Praze, Brně, Karlových Varech a Českých Budějovicích.

„Oproti loňským hrám ve Stoke Mandeville bylo vzhledem k velikosti startovního pole jednodušší získat medaili, ale i tak to byla obohacující sportovní i společenská mezinárodní zkušenost" říká Vít Šašek, plavec sportovního klubu SK KONTAKT Karlovy Vary.

Evropské paralympijské hry mládeže (European Paralympic Youth Games 2015), 16. - 19. července 2015, Varaždin, Chorvatsko

Na hrách reprezentovaly Českou republiku dvě plavkyně SK KONTAKT Praha Českého svazu tělesně postižených sportovců (ČSTPS). Pět zlatých a tři stříbrné medaile zajistily 6. místo pro ČR v celkovém hodnocení 22 účastnických zemí v rámci čtyř sportů (atletika, plavání, stolní tenis a boccia).

Děvčata reprezentovala příkladně. Monika Mikuškovicová získala dvě stříbra a jednou si vyrovnala osobní rekord. Anežka Floriánková proměnila svoje starty v zisk pěti zlatých a jedné stříbrné medaile a až na jednu disciplínu vše v osobních rekordech. Z Varaždinu se děvčata vrátila na plavecké soustředění do Strakonic

„Jsem ráda, že se mi ve Varaždinu podařilo vylepšit osobní rekordy z předchozích závodů ve Stadskanaalu. Tam byla atmosféra o něco intenzivnější, protože nás jelo víc a navzájem jsme si mohli víc fandit," říká Anežka Floriánková, třináctiletá plavkyně sportovního klubu SK KONTAKT Praha.

„Obě plavkyně potvrdily, že se máme v budoucnu na co těšit, předvedené výkony jsou vzhledem k jejich věku velkým příslibem do budoucna," dodává Radka Kučírková, předsedkyně ČSTPS, která děvčata na závodech doprovázela.

Mistrovství světa v plavání (IPC Swimming World Championship), 13. - 19. července 2015, Glasgow, Velká Británie

Na mistrovství světa reprezentovali Český svaz tělesně postižených sportovců Tomáš Hlavinka ze SK KONTAKT Praha a Vendy Dušková z SK KONTAKT Karlovy Vary pod vedením trenéra Štěpána Caganě. Vendy v devíti startech předvedla sedm osobních zlepšení. Šest disciplín proměnila ve tři finálové účasti a splnila čtyři limity pro Letní paralympijské hry, které se budou konat v Rio de Janeiru v roce 2016.

Vendy Dušková hned prvním startem na 100m prsa předvedla parádní osobní zlepšení o 4,5 vteřiny. Ve finále pak svůj osobní rekord ještě vylepšila a obsadila 7. místo časem 1:50,42. Na trati 200m polohově se opět blýskla osobním zlepšením a postoupila do finále, kde své maximum ještě posunula o 3 vteřiny a skončila na 8. místě. Třetí závodní den vyšel Vendy opět parádně. Představila se na doplňkové trati 100m volný způsob, kterou zvládla ve výborném osobním rekordu za 1:16,84 a obsadila 10. místo.

Ve své hlavní disciplíně 400m volný způsob postoupila Vendy do finále v novém osobním zlepšení 5:29,75. Finále rozjela ještě lépe, ale dvě nepodařené obrátky jí vzaly hodně sil. Vendy nakonec dohmátla v čase 5:32,79 na 8. místě. Předposlední den šampionátu se Vendy postavila na start už po osmé a únava byla patrná. Zaplavala výborně technicky, ale síly stačily jen na čas 1:35,31 a 11. místo. Svoji poslední disciplínu 50m volný způsob zaplavala Vendy v již sedmém osobním rekordu na tomto mítinku 0:37,01.

„Plavalo se mi dobře, bazén i atmosféra byly vynikající a tři finále předčily mé očekávání. Největší radost mám ze splněných kvalifikačních limitů do Ria. Musím přiznat, že šest disciplín a devět startů bylo fakt náročných" hodnotí závody nadějná plavkyně.

Tomáš startoval v disciplíně 50m prsa a s výsledným časem moc spokojený nebyl. Jeho výkon je do velké míry ovlivněn polohou, kterou se jeho nohy rozhodnou ve vodě zaujmout. Ještě 15 metrů před koncem měl skvěle rozjeto a byl na postupové pozici, ale pak se nohy rozhodly pokrčit a to je něco, s čím se nedá dělat nic. Pokrčené nohy zvýší odpor zhruba o 50% a tak začnou síly velmi rychle ubývat.

Časomíru Tom zastavil na čase 0:57,03, což znamenalo v konečném pořadí 10. místo. „Závody to byly pěkné, ale z mého osobního pohledu nevydařené. Po podařeném startu na dubnovém mistrovství Německa v Berlíně jsem očekával účast ve finále a hlavně osobní zlepšení" komentuje Tomáš Hlavinka, plavec sportovního klubu SK KONTAKT Praha.

XXIII. Plavecké léto ve Strakonicích, 12. července - 1. srpna 2015

Plavci ze všech středisek KONTAKTU bB se sešli ve Strakonicích, kde se koná tradiční soustředění plavců s tělesným postižením. V tomto roce na Plavecké léto přijelo na 120 účastníků od začátečníků, přes současné až po bývalé reprezentanty, o které se staralo více než 50 trenérů, asistentů a dobrovolníků.

Hlavní náplní jsou dva plavecké tréninky denně, které spolu s rehabilitačním a kondičním cvičením vytvářejí prostor pro zlepšení fyzické kondice. Každý turnus je završen plaveckými závody Strakonice Cup, kde mají plavci i personál možnost ukázat pokrok, jehož v uplynulých dnech dosáhli.

„Je skvělé vidět počty zúčastněných plavců a jejich plavecké dovednosti, které se rok co rok zlepšují. Nejde nám primárně o reprezentaci. Hlavním smyslem je celoroční činnost ve střediscích KONTAKTU bB s plavci všech úrovní bez rozdílu věku a postižení. Výsledky z posledních závodů dokazují, že získávání medailí bez dlouhodobé systematické práce a široké základny plavců není možné" komentuje Martin Kovář, čtyřnásobný paralympijský vítěz v plavání a jeden ze zakladatelů KONTAKTU bB.

Medailové žně
Světové hry juniorů IWAS, 2. - 8. července 2015, Stadskanaal, Nizozemsko:
22 zlatých
Floriánková (S8) 7x, Dušková (S8) 3x, Šašek (S6) 4x, Míčková (S5) 4x, Kurka (S7) 2x, Karafiát (S7) 1x, Man (S10) 1x
15 stříbrných
Man 3x, Habermannová (S8) 4x, Kyzlink (S6) 1x, Flekačová (S8) 1x, Dušková 2x, Šašek 2x, Floriánková 1x, Kurka 1x
13 bronzových
Strašík (S7) 3x, Kurka 2x, Berušková (S5) 1x, Habermannová 2x, Kyzlink 2x, Dušková 1x, Flekačová 1x, Man 1x
Evropské paralympijské hry mládeže, 16. – 19. července 2015, Varaždin, Chorvatsko:
5 zlatých
Floriánková (S8) 5x
3 stříbrné
Mikuškovicová (S9) 2x, Floriánková 1x

Reklama