Hlavní obsah

Chaos a rozvrat dosáhl vrcholu! Rezignujte, vyzývají Krále a vedení svazu tři kluby

Praha

Minulý týden se rozhodly bránit přeřazení z juniorské nejvyšší soutěže do nižší ligy obrácením se na arbitráž. Nechtěly se smířit s tím, že si nejvyšší soutěž kvůli jejímu zúžení na devatenáct mužstev nezahrají, přestože po sportovní stránce si účast v ní vybojovaly. Nyní přichází od hokejových klubů Vsetína, Havířova a Přerova další krok. Trojlístek týmů vyzývá vedení hokejového svazu v čele s jeho prezidentem Tomášem Králem k rezignaci. Stejně tak by prý měly na své funkce rezignovat členové Výkonného výboru svazu.

Foto: www.hc-vsetin.cz

Junioři Vsetína nyní musí přemýšlet nad svojí budoucností.

Článek

Chaos v tuzemském juniorském hokeji dosáhl svého vrcholu! Touto větou začíná společná tisková zpráva Vsetína, Havířova a Přerova rozeslaná novinářům ve čtvrtek dopoledne.

Reaguje tak na nový systém tuzemských hokejových soutěží, které svaz minulý týden vytvořil. Ustanovil tzv. Juniorskou ligu akademií, která bude tou nejvyšší a startovat v ní má všech sedmnáct týmů s akademiemi a dále Olomouc a rakouský Salcburk. Extraliga juniorů, do této sezony nejvyšší soutěž, si svůj název ponechá. De facto se ale stane až druhou nejvyšší ligou... Účastnit se jí má čtrnáct mužstev včetně právě Vsetína, Havířova a Přerova.

Vyjádření prezidenta hokejového svazu Tomáše Krále
Prohlášení beru na vědomí. U těchto tří klubů mě nepřekvapuje, opakovaně totiž demonstrují neznalost stanov a základních řádů ČSLH. Úkolem ČSLH je hájit zájmy hokeje jako celku a výkonný výbor se řídí zájmy a rozhodnutím většiny, nikoliv tří klubů. Prohlášením se zabývat nebudeme, protože všechny postupy a procedury pro podobné případy jsou podrobně popsány ve svazové legislativě. Doporučuji, aby si ji v těchto tří klubech nejdříve prostudovali.

A ty považují jednání svazu za „doklad dalšího selhání při řízení tuzemského mládežnického hokeje". Krále vyzývají i s dalšími členy Výkonného výboru ČSLH k rezignaci.

„Rozvrat v mládežnickém hokeji dosáhl zatím svého vrcholu. Po takto chaotickém jednání, jdoucímu proti zájmům a budoucnosti českého hokeje, by v každé normální organizaci její vedení už dávno muselo rezignovat. Proto k tomu vyzýváme i vedení ČSLH a členy VV, protože to je jediná cesta, jak zastavit devastaci juniorského hokeje," shodují se šéfové klubů Havířova, Přerova a Vsetína Jaroslav Mrowiec, Tomáš Pluháček a Daniel Tobola.

Je to šílenost. Rozhodnutí hokejového svazu je nebezpečné, zní ze Vsetína, Havířova a PřerovaVideo: Sport.cz

Od ledna 2019 jde již o čtvrtou změnu v systému juniorského hokeje za poslední čtyři měsíce, navíc učiněné v průběhu rozehrané soutěže. Nejdříve svaz ujišťoval, že pro nadcházející ročník k žádné změně nedojde. Následně administrativně vyřadil Havířov, Přerov, Vsetín a Salcburk. Poté soutěž pro příští ročník uzavírá a odepírá tak účast Písku a Ústí nad Labem, které si ji vybojovaly na ledě. A ve finále svaz opět přijímá do nejvyšší soutěže Salcburk.

Jak by měly vypadat juniorské soutěže v příští sezoně
Juniorská liga akademií:
Třinec, Sparta Praha, Plzeň, Chomutov, Liberec, Vítkovice, Slavia Praha, Pardubice, Litvínov, Kometa Brno, Karlovy Vary, Zlín, České Budějovice, Mountfield Hradec Králové, Mladá Boleslav, Kladno, Olomouc, Jihlava, Salcburk
Extraliga juniorů:
Vsetín, Havířov, Přerov, Havlíčkův Brod, Žďár nad Sázavou, Ústí nad Labem, Písek, Warriors Brno, Litomyšl, Pardubice B, Šumperk, Kralupy nad Vltavou, Poruba, Kobra Praha

„A nyní svaz e-mailem, bez jakékoliv předchozí komunikace, v přihlášce do soutěže jakoby mimochodem oznamuje vytvoření zcela nové soutěže Juniorské ligy akademií a rozšíření extraligy juniorů o 11 dalších týmů," podivují se šéfové Vsetína, Přerova a Havířova.

Naprostá lumpárna. Svaz ukázal, jak se dělají tunely, zlobí se otec jednoho z havířovských juniorůVideo: Sport.cz

„Vedle neschopnosti systematicky řídit hokejovou soutěž jsou změny bohužel motivovány i snahou výhodně přetáhnout nejlepší hráče Vsetína, Přerova a Havířova do dalších týmů. Když to nešlo na ledě, tak nás zkouší porazit u stolu. Alarmující také je, že na úkor českých a moravských týmů a českých a moravských hráčů se budou v české nejvyšší soutěži rozvíjet rakouští junioři," kroutí hlavou Mrowiec, Pluháček a Tobola.

Ti se před týdnem rozhodli obrátit na arbitráž. „Svaz na její rozhodnutí nevyčkal a tím, že rozhodl o další nové podobě soutěže pro ročník 2019/20, vystavil všechny kluby další nejistotě," reagují Vsetín, Přerov a Havířov.

Byl to šok. Komplikuje mi to hokejový i osobní život, říká vsetínský junior Šimon JenáčekVideo: Sport.cz

Ztráty vzniklé administrativním zásahem svazu vyčíslily na 10 milionů korun za jednu sezónu. V případě, že arbitráž nezruší rozhodnutí o vyřazení, budou se kluby domáhat svých práv u civilních soudů.

Měl by prezident hokejového svazu Tomáš Král rezignovat?
Ano
96,4 %
Ne
3,6 %
Celkem hlasovalo 2760 čtenářů.

Reklama

Související témata: