Hlavní obsah

Vettel hrdinou, z posledního místa dojel druhý. Mercedes vybouchl, šílený závod vyhrál Verstappen

Hockenheim
Aktualizováno

Bláznivý závod v gejzírech vody. Sebastian Vettel z Ferrari do Velké ceny Německa formule 1 odstartoval poslední, ale dojel druhý. Vítěz kvalifikace a vedoucí jezdec šampionátu Lewis Hamilton z Mercedesu naopak skončil devátý. Jejich stájoví kolegové Leclerc a Bottas cíl neviděli. Závod tedy ovládl Max Verstappen z Red Bullu.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Stříbrná trofej s cenou zlata. Sebastian Vettel startoval poslední, dojel druhý...

Článek
Fotogalerie

Závod, který vejde do dějin. Velká cena Německa přinesla napětí od startu do cíle, chyby, smyky, havárie, výjezdy safety caru, nespočet zastávek v boxech a také krach řady favoritů. Šílenou jízdu v gejzírech vody nakonec ovládl Max Verstappen.

Nevyšel mu start, ale v průběhu dalších kol se prosazoval a na rozdíl od ostatních favoritů se vyhnul chybám, takže zaslouženě zvítězil. Domácí publikum nadchl Sebastian Vettel, který se z poslední příčky nenápadně propracoval na konečné druhé místo. Dlouho přitom nejel ideálně, zrychlil až po závěrečném proschnutí tratě.

"Těžký závod a v jednu chvíli mi dokonce připadal nekonečný. Na začátku jsem se nemohl srovnat s gumami do mokra, takže nakonec bylo dobře, že se závod protahoval a já si na ně zvykl," líčí Vettel. "Na konci už nebylo potřeba nic vymýšlet. Měl jsem rychlost, mohl jsem útoky dobře načasovat, a jak se do zatáček najíždělo opatrně, tak je pak i předjet," dpdává.

Propadákem naopak skončil závod v dešti a na mokré trati pro mistrovský Mercedes. Obhájce titulu a vedoucí jezdec průběžného pořadí mistrovství světa Lewis Hamilton obsadil po startu z pole position devátou příčku. Posunul se na ni až po penalizaci jezdců Alfy Romeo. Valtteri Bottas sedm kol před koncem havaroval. Po chybách vypadli také Charles Leclerc či Nico Hülkenberg

Déšť a správné strategické rozhodnutí pomohly na třetí příčku Daniilu Kvjatovi z Toro Rosso. Potřetí v kariéře se dostal na stupně vítězů. Třetí byl rovněž v roce 2016 v Číně a jeho maximem je druhá pozice z Maďarska v roce 2015. Čtvrtý skončil Lance Stroll.

Už za týden se jede v Maďarsku, pak následuje letní přestávka.

Velká cena Německa, závod MS vozů formule 1 v Hockenheimu:
1. Verstappen (Niz./Red Bull) 1:44:31,275,
2. Vettel (Něm./Ferrari) -7,333,
3. Kvjat (Rus./Toro Rosso) -8,305,
4. Stroll (Kan./Racing Point) -8,966,
5. Sainz (Šp./McLaren) -9,583,
6. Albon (Thaj./Toro Rosso) -10,052,
7. Grosjean (Fr./Haas) -16,838,
8. Magnussen (Dán./Haas) -18,765,
9. Hamilton (Brit./Mercedes) -19,667,
10. Kubica (Pol./Williams) -24,987.
Nejrychlejší kolo: Verstappen.
Průběžné pořadí (po 11 z 21 závodů):
1. Hamilton (Brit./Mercedes) 225 b.,
2. Bottas (Fin./Mercedes) 184,
3. Verstappen 162,
4. Vettel 141,
5. Leclerc (Mon./Ferrari) 120,
6. Gasly (Fr./Red Bull) 55.
Pohár konstruktérů:
1. Mercedes 407,
2. Ferrari 261,
3. Red Bull 217,
4. McLaren 70,
5. Toro Rosso 42,
6. Renault 39,
7. Racing Point 31.

Reklama