Hlavní obsah

Frustrace a zklamání. Protest byl zamítnut, lezec Ondra vypadl z boje o olympiádu

Praha/Hačiódži
Aktualizováno

Sportovní lezec Adam Ondra nakonec není ve finálové osmičce kombinace, v níž závodníci na světovém šampionátu v japonském Hačiódži bojují o sedm místenek pro olympijské hry v Tokiu. Ondra přitom v pondělí po poslední disciplíně zprvu figuroval na posledním postupovém místě. Podle rozhodčích ale stoupl při pohybu stěnou na jistící bod a započítaný nízký počet dosažených chytů českého lezce poslal pořadím dolů. Česká výprava podala proti verdiktu protest, odvolací jury jej ale podle informací Radiožurnálu zamítla.

Foto: Lukáš Bíba

Adam Ondra na MS v Japonsku

Článek

Lezci v kvalifikaci kombinace lezli nejprve stěnu na rychlost, poté řešili čtyři boulderové problémy a nakonec je čekala obtížnost. O celkovém pořadí pak rozhodoval součin všech výsledků - závodník s nejnižším číslem figuruje nejvýš.

Ondra si hned na úvod proti sobotnímu závodu na rychlost, při němž „zaběhl" své osobní maximum 7,86 s, pohoršil a s časem rovných devět sekund skončil v první disciplíně poslední. V následujícím boulderingu topoval tři cesty, ve čtvrtém problému ale nezapsal ani zónu a obsadil šestou příčku. Před závěrečnou obtížností, v níž jako v samostatné disciplíně vybojoval ve čtvrtek třetí titul mistra světa, figuroval na dvanáctém místě.

Záznam kvalifikace obtížnosti do kombinace - Adam Ondra leze v čase 1:31:00, sporný moment je v čase 1:32:19.

V závěrečné kvalifikační disciplíně lezl český závodník jako předposlední. Bez výraznějších problémů dosáhl do chytu 34 a hala s napětím očekávala atak výkonu dosud nejlepšího Němce Alexandera Megose. Ondrovi ale následně nečekaně uklouzla pravá noha na malém stupu a podle výrazu ve tváři české hvězdy bylo jasné, že je pro něj závěrečný výkon zklamáním.

Ondra v hodnocení obtížnosti figuroval na průběžném třetím místě, osmý celkově a ke slovu přišla neúprosná matematika. Jako poslední lezl domácí šampion v boulderingu Tomoa Narasaki a Ondrovi se viditelně hlavou honily všechny scénáře. Japonec ovšem vypadl z chytu číslo 31 a český závodník tak udržel poslední postupové místo.

Obrovskou úlevu ale vzápětí vystřídal šok, ve výsledcích na tabuli totiž Ondra náhle spadl na 19. místo a celkově osmnácté. Nejprve u jeho výkonu svítil chyt číslo 23 a pak dokonce 10. Podle verdiktu jury, která zareagovala na protesty Ondrových soupeřů, se totiž právě kolem desátého chytu dotkl nohou nýtu s postupovým jištěním, což pravidla zakazují.

Při pohledu na videozáznam výše je porušení pravidel obtížně prokazatelné, pozice Ondrovy pravé nohy může odpovídat opření o stěnu tzv. na tření. "Adam se dostal do kontaktu nohou s nýtem," přiznal v Japonsku pro Radiožurnál šéftrenér české reprezentace Tomáš Binter.

Foto: repro YouTube IFSC

Adam Ondra a jeho údajné porušení pravidel v kvalifikaci kombinační obtížnosti.

Přímo pod stěnou bylo po úpravě výsledků patrné velké vzrušení a česká výprava reagovala vlastním protestem. Ten však odvolací jury zamítla. "Podle pravidel nesmí závodník nýt nebo expresku použít k postupu. Některé zahraniční týmy proti tomu podaly protest, který byl uznán. My jsme měli okamžitě připravený protiprotest, že Adam nýt sice kontaktoval, ale nepoužil ho. Nicméně odvolací porota, která má k dispozici video z více úhlů, rozhodla, že je původní protest oprávněný, že Adam nýt použil," dodal Binter.

Finálová část šampionátu v Hačiódži se tak odehraje už bez české účasti a Ondra, který platí za jednoho z velkých favoritů pro olympijské hry, musí změnit své plány. Další možnost na olympijskou kvalifikaci bude mít na nominačním závodu v Toulouse v listopadu, kdy už plánoval cílit tréninkové úsilí směrem k Tokiu. Do Francie bude pozváno dvacet nejlepších dosud nekvalifikovaných závodníků z letošního Světového poháru napříč disciplínami, kteří se utkají o šest míst. Jedno místo bude k dispozici na jaře 2020 na ME.

Kvalifikaci kombinace vyhrál jednoznačně Němec Megos, který byl nejlepší v obtížnosti i boulderingu a v rychlosti obsadil sedmnáctou příčku. V osmičce pro středeční finále figurují hned čtyři Japonci, jistotu olympiády ale mohou s ohledem na národní eliminaci vybojovat jen dva, takže letenku do Tokia má jistou i závodník na devátém místě, čerstvý mistr světa v rychlosti Ludovico Fossali z Itálie.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články