Hlavní obsah

Ka. Plíšková - Džabúrová 6:1, 4:6, 6:4Těžká šichta! Plíšková vydřela postup, Muchovou zastavila Serena

New York/Praha
Aktualizováno

Byla to veliká dřina, ale vyšlo to. Karolína Plíšková si ve třetím kole US Open poradila s Tunisankou Ons Džabúrovou 6:1, 4:6, 6:4 a zajistila si postup do osmifinále. V něm se utká s Britkou Johannou Kontaovou, která vyřadila Číňanku Čang Šuaj. Karolína Muchová pak prohrála s hvězdnou Serenou Williamsovou z USA 3:6, 2:6.

Foto: Michael Owens, ČTK/AP

Karolína Plíšková při utkání s Tunisankou Ons Džabúrovou.

Článek
Fotogalerie

Hned v úvodním gamu musela Karolína Plíšková odvracet proti Džabúrové brejkbol, složitou situaci ale díky lehké chybě Tunisanky zvládla a hru získala. Co se povedlo české jedničce, její soupeřka v následujícím gamu nezvládla a když Plíšková vyhrála bez problémů svůj další servis, vedla po jedenácti minutách hry už 3:0.

Pětadvacetiletá Tunisanka působila v úvodních gamech nervózním dojmem, své soupeřce pomáhala řadou nevynucených chyb, a když čistou hrou ztratila i další servis, zdálo se být o výsledku první sady rozhodnuto.

Foto: Michael Owens, ČTK/AP

Karolín Plíšková na podání

Světová trojka svou soupeřku školila pestrou hrou prokládanou po vzoru Vondroušové častým zkracováním hry i přechody na síť, což na Džabúrovou platilo.

Lounská rodačka si slabší chvilku vybrala za stavu 4:0, kdy poprvé prohrála své podání, vzápětí však trápící se soupeřce oplatila stejnou mincí. V následující hře již na servisu nezaváhala a sadu v poklidném tempu vyhrála za 27 minut 6:1.

Zkrat ve druhém setu

Džabúrová si po prvním setu vyžádala ošetření pravého kolena, do druhého setu i přes určité problémy nastoupila. Ani v úvodní hře druhé sady však nepoznala radost z vyhraného podání a počtvrté přišla o servis.

Poprvé vyhrála 62. hráčka světa své podání až za stavu 0:2 a vzápětí si znovu na kurt povolala fyzioterapeutku. A děj na dvorci nabral naprosto jiný směr.

Foto: Michael Owens, ČTK/AP

Ons Džabúrová se opírá do servisu.

Přemožitelka Garciaové a Sasnovičové z úvodních kol začala hrát mnohem agresivněji a riziko se jí vyplácelo. Podruhé v zápase vzala favoritce servis, sama si podržela svůj a poprvé v zápase šla do vedení 3:2.

A bylo ještě hůř. Plíšková se začala trápit na servisu, ztratila i čtvrtou hru v řadě a prohrávala 2:4. A když české hvězdě nevycházel podle představ ani další game, vybila si frustraci na raketě. Ani to nepomohlo. Džabúrová šla do trháku 5:2.

V dlouhé osmé hře musela česká tenistka odvracet dva brejkboly. Těžké momenty však zvládla a vzápětí se vrátila do hry prolomeným podáním soupeřky na 4:5. Další komplikace však Tunisanka nepřipustila, znovu uspěla na returnu, sadu vyhrála 6:4 a poslala utkání do třetího setu.

Třetí set začala lépe Plíšková

Důležitý moment přišel hned v úvodu, kdy Džabúrová nevyužila při svém podání vedení 40:0 a o game přišla. Na dvorci se rozpoutala bitva o každý míč. Bez viditelných problémů se pohybující Tunisanka se své soupeřce dokázala vyrovnat i v razanci úderů a zápas směřoval do dramatické koncovky.

Druhý úder do sebevědomí nastartované soupeřky však přichystala Plíšková za stavu 3:1, kdy znovu uspěla na returnu a vedla již o tři gamy. Ani to však houževnatou Džabúrovou nezlomilo. Poprvé v rozhodující sadě vzala bývalé světové jedničce servis, vzápětí si udržela svůj a stav byl rázem jen 4:3 pro Češku.

Foto: Michael Owens, ČTK/AP

Ons Džabúrová předváděla výborný tenis.

Tunisanka začala favoritku školit především na returnu, z kterého získávala řadu vítězných míčů. V osmé hře Plíšková odvrátila další dvě brejkbolové hrozby a šla do vedení 5:3.

Džabúrová ještě snížila na 4:5, další drama však již Plíšková nepřipustila a po více než dvouhodinové bitvě slaví postup do osmifinále.

"Soupeřka hrála neuvěřitelně, měla skvělé údery, jsem ráda, že jsem to nakonec zvládla," říkala na pozápasovém rozhovoru na kurtu unavená Plíšková.

V New Yorku bojuje o první grandslamový titul i o post světové jedničky. Aktuálně potřebuje postoupit do semifinále, aby měla šanci vrátit se na trůn, na kterém už byla osm týdnů v roce 2017.

Opět končí ve třetím kole

Muchová velkou výzvu v podobě domácí hvězdy Sereny Williamsové nezvládla a šestinásobné vítězce newyorského turnaje podlehla 3:6, 2:6.

Česká wimbledonská čtvrtfinalistka začala duel bez bázně a s favoritkou dokázala držet krok. Od stavu 2:3 ale Američanka vyhrála sedm gamů v řadě, získala první set a ve druhém se ujala vedení 3:0.

Foto: Sarah Stier, ČTK/AP

Karolína Muchová při utkání se Serenou Williamsovou z USA.

Teprve pak třiadvacetiletá Češka její sérii zastavila a na třetí pokus dokonce využila brejkbol.

Víc než snížit na 2:3 už ale nedokázala. Stejně jako vloni při grandslamové premiéře v New Yorku tak vypadla ve třetím kole.

Tenisový grandslamový turnaj US Open v New Yorku (tvrdý povrch, dotace 57,24 milionu dolarů):
Ženy:
Dvouhra - 2. kolo:
Karolína Plíšková (3-ČR) - Džabúrová (Tun.) 6:1, 4:6, 6:4.
S. Williamsová (8-USA) - Muchová (ČR) 6:3, 6:2
Čtyřhra - 1. kolo:
Strýcová, Sie Šu-wej (2-ČR/Tchaj-wan) - Davisová, Sanchezová (USA) 6:4, 6:1
Džabúrová, Stollárová (Tun./Maď.) - Hradecká, Klepačová (10-ČR/Slovin.) 7:5, 6:3
McNallyová, Gauffová (USA) - Siniaková, Görgesová (ČR/Něm.) 7:6 (8:6), 6:2
Výsledky dalších zápasů

Reklama