Hlavní obsah

Sun Jangovo slyšení u CAS provázely problémy s překladateli

Montreux

Velké problémy s překladateli provázely začátek veřejného slyšení čínského plavce Sun Janga u mezinárodní sportovní arbitráže CAS, která v Montreux projednává jeho případ možného porušení dopingových pravidel. WADA pro sedmadvacetiletého plavce požaduje dvou- až osmiletý zákaz startů. Soud vynese verdikt nejdříve v příštím roce.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Čínský plavec Sun Jang (vlevo) a právník Ian Meakin přicházejí na jednání v Montreux.

Článek

Nepřesné a neúplné překlady frustrovaly Sun Jangovy právní zástupce už od úvodní řeči a následného křížového výslechu v první části plánovaného dvanáctihodinového slyšení. Po přerušení se za kvalitu překladatelů omluvil i předseda poroty CAS.

Případ měla arbitráž projednávat již v září, ale odložila ho. Sun Jang, jenž si už v roce 2014 odpykal tříměsíční trest za doping, loni po dopingové kontrole nařídil svému doprovodu rozmlátit vzorky své krve kladivem. Před CAS se dnes bránil tvrzením, že komisaři neměli v pořádku pověřovací dokumenty, to ale expert WADA odmítl.

Trojnásobný olympijský vítěz za incident dostal od mezinárodní federace FINA napomenutí, ale Světová antidopingová agentura WADA se proti tomu odvolala. Pokud u CAS uspěje, přijde Sun Jang o start na OH v Tokiu.

Reklama

Související témata: