Hlavní obsah

Legenda pod palbou Zelené Grety! Co Federer aktivistům vzkázal?

Melbourne/Praha

Tenisová hvězda pod palbou. Žádná esa na švýcarskou legendu nelétala, ataku čelila mimo kurty. Do Rogera Federera se v posledních dnech pustili ekologičtí aktivisté v čele Gretou Thunbergovou. Ta kritizovala tenistu kvůli sponzorské spolupráci s bankou Credit Suisse, která financuje firmy investující do obchodu s fosilními palivy a přispívá tak k ničení planety. Populární Švýcar nyní aktivistům adresoval odpověď. Co přesně jim vzkázal.

Foto: Sport.cz

Roger Federer

Článek

Federer nebyl jediný, koho si aktivisté vzali do práce, kritikou zahrnuli aktivisté stovky lidí. Na známého švýcarského tenistu útočí už nějaký čas, když skupina 350.org Europe vytvořila na sociální síti hashtag #RogerWakeUpNow, tedy #Vzbuď se Rogere." I zde Federerovi vyčítají, že se Credit Suisse podílí na ničení planety.

Osmatřicetiletý Federer, dvacetinásobný grandslamový šampion, se nyní v Melbourne připravuje na Australian Open, nehodlal s aktivisty otázku svých sponzorů řešit. Slíbil však, že až bude příště o partnerství jednat, rád na tyto problémy zavede řeč.

„Dopady a hrozbu změny klimatu beru velmi vážně, zejména když jsme teď s rodinou v Austrálii, kterou devastují požáry," uvedl tenista ve svém prohlášení. „Jako otec čtyř malých dětí vám musím moc poděkovat za vaši snahu, obdivuji vaše mládežnické hnutí, které se zabývá ochranou klimatu. Jsem vám vděčný za to, že nás všechny nutíte přemýšlet o našem chování a klimatických problémech," pokračoval Federer.

„Vážím si toho, že mi připomínáte moji odpovědnost jako soukromé osobě, sportovci a podnikateli. Určitě jsem připravený využít svého postavení k dialogu o důležitých otázkách se svými sponzory," napsal švýcarský tenista. Že by ale uvažoval třeba o ukončení spolupráce s některým z nich, nezaznělo ani slovo.

Sám se ve středu zúčastní exhibice, jejíž výtěžek půjde na pomoc oblastem, které ničí požáry. V Rod Laver Areně se předvedou i Rafael Nadal, Serena Williamsová, Nick Kyrgios, Stefanos Tsitsipas, Naomi Osakaová či třeba Caroline Wozniacká.

Kyrgios třeba vyhlásil, že obětem požárů věnuje 200 dolarů za každé eso, které zaznamená. K němu se přidala třeba i česká hvězda Karolína Plíšková. Další Češka Markéta Vondroušová bude pro změnu přispívat za každou dvojchybu, kterou udělá.

Reklama

Související témata: