Hlavní obsah

Češi vteřinu před koncem vstali z mrtvých! Obrat s Rusy přesto na obhajobu prvenství nestačí

Praha
Aktualizováno

Pouhá vteřina dělila české hokejisty v jejich posledním vystoupení na Švédských hrách od porážky s Rusy, nakonec ale Říhova družina přesto bere dva body! V čase 59:59 totiž obránce Košťálek svým druhým gólem v zápase srovnal a v samostatných nájezdech rozhodl o výhře 4:3 vítězným zásahem jiný zadák Krejčík. Navzdory druhému triumfu ve třetím duelu ale Češi loňský triumf na turnaji ve Stockholmu neobhájí, prvenství patří domácímu výběru Tří korunek.

Foto: Erik Simander, ČTK/AP

Střelec prvního gólu Čechů Jakub Flek (druhý zprava) se svými spoluhráči.

Článek

Jestliže v sobotu proti Finům Češi potěšili výborným výkonem založeným na dobrém pohybu a forčekování, o den později proti Rusům jim úvod vůbec nevyšel. Hodně omlazený tým sborné během prvních patnácti minut na ledě dominoval a ve 12. minutě šel po zásluze do vedení, když v přesilovce skóroval Kajumov. A nebýt pozorného gólmana Furcha, mohla Říhova družina prohrávat vyšším rozdílem.

To na opačné straně si Bobkov připsal první zákrok až ve třinácté minutě. Srovnat obraz Čechům pomohly dvě hry v početní převaze. Ani jednu z nich sice nevyužili, dvě vteřiny po skončení té druhé ale Hyka střílenou přihrávkou vybídl Fleka a karlovarský útočník se díky pohotové teči dočkal ve svém třetím zápase za národní tým premiérové trefy.

Foto: Erik Simander, ČTK/AP

Radim Zohorna (druhý zleva) v souboji s ruskými hráči.

V prostřední části hry mohl po pasu Kováře od zadního mantinelu dokonat obrat ve skóre Hynek Zohorna, místo odkryté klece ale trefil jen Bobkova. A gólman chytající na klubové úrovni za Omsk se následně vytáhl i proti Hykovi a Radimu Zohornovi.

Jenže namísto toho se zničehonic prosadili Rusové. Jeřábek při vlastní přesilovce zlomil na útočné modré hůl a do brejku se dostali Mamin se Svetlakovem. Střelu prvně jmenovaného sice Furch vyrazil, na dorážku Svetlakova bruslí už ale nestačil. A protože nešlo o úmyslné kopnutí kotouče, rozhodčí po poradě s kolegy u videa gól uznali.

Podruhé mohl vyrovnat Flek, jenže jeho střelu z dobré pozice ve třetí třetině zastavil obětavým blokem kapitán Kiselevič. V sílícím tlaku českého celku pak sbornou proti Lencovi a Radimu Zohornovi podržel Bobkov. V 54. minutě se Češi konečně prosadili z přesilovky; stejně jako Flek slavil první trefu v reprezentaci i obránce Košťálek a bylo to 2:2.

Rusové však šli i potřetí do vedení. 175 vteřin před koncem základní hrací doby se před Furchem dostal k puku Porjadin a bekhendem v pádu zamířil pod horní tyč. Říha vzápětí zkusil hru se šesti bruslaři bez Furcha, a když už se zdálo, že je vše ztracené, vypálil v čase 59:59 znovu Košťálek a dělovkou z voleje poslal zápas do prodloužení.

V něm okamžitě dostal Hyka menší trest za držení hole, Rusové ale přesilovku čtyři na tři nevyužili. Deset vteřin před koncem nastavení upaloval zcela sám na branku Svetlakov, trefil ale jen Furchovu lapačku, takže musely rozhodnout nájezdy. Zatímco z Rusů neuspěl nikdo, na Bobkova si přišli Krejčík, Kovář a Flek.

Švédské hokejové hry ve Stockholmu, součást Euro Hockey Tour:
ČR - Rusko 4:3 po sam. nájezdech (1:1, 0:1, 2:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 20. Flek (Hyka), 54. Košťálek (J. Krejčík, Hyka), 60. Košťálek (Jeřábek, Horák), rozhodující sam. nájezd Krejčík - 12. Kajumov (Zernov, Golyšev), 37. Svetlakov (Mamin), 58. Porjadin (Mironov). Rozhodčí: Öhlund, Björk - Yletyinen, Lundgren (všichni Švéd.). Vyloučení: 6:6, navíc Mironov (Rus.) 10 min. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 3461.
Sestavy:
ČR: Furch - Jeřábek, Šulák, Košťálek, Krejčík, Sklenička, Moravčík, Klok, D. Musil - Řepík, Jan Kovář, Zaťovič - H. Zohorna, R. Zohorna, D. Šťastný - Flek, Horák, Hyka - Dufek, Rousek, Lenc - od 21. navíc M. Stránský. Trenér: Miloš Říha.
Rusko: Bobkov - Mironov, Ljamkin, Rafikov, Sergejev, Romanov, Kiselevič, Dronov - Porjadin, Galimov, Mamin - Kudrjancev, Zernov, Golyšev - Děnisenko, Svetlakov, Šarov - Švec-Rogovoj, Kajumov, Igumnov. Trenér: Alexej Kudašov.
Švédsko - Finsko 5:1 (3:1, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 3. Linus Johansson, 9. Fagemo (Bengtsson, Nilsson), 16. Zaar (Strandberg, Pudas), 37. Everberg (Fagemo, Händemark), 59. Linus Johansson (Pudas, Bromé) - 20. J. Mustonen (Koivisto, Melart). Rozhodčí: Naumov, Judakov (oba Rus.) - Persson, Jonsson (oba Švéd.). Vyloučení: 4:1. Využití: 1:0 Diváci: 12.166
Sestavy:
Švédsko: Hellberg - Pudas, Tömmernes, Bengtsson, Lundberg, Lundkvist, Sellgren - Fagemo, Händemark, Everberg - C. Klingberg, O. Lindberg, Nilsson - Zaar, Strandberg, Bristed - Sylvegard, Linus Johansson, Bromé. Trenér: Johan Garpenlöv
Finsko: Tuohimaa - Vittasmäki, Eronen, O. Manninen, Salo, Melart, Koivisto, Parikka, Honka - Maccelli, Lehterä, Karjalainen - Innala, Ilomäki, Pajuniemi - Sallinen, Tyrväinen, Pulkkinen - Junttila, J. Lajunen, J. Mustonen. Trenér: Jukka Jalonen

Reklama

Související témata: