Hlavní obsah

GLOSA: Grandslamy bez diváků? České hvězdy pravdu nemají, tenisu to i tak pomůže

Praha

„Pořadatelé v New Yorku a v Paříži bojují, aby mohli sehrát grandslamy bez diváků. Za sebe ale říkám, že by v tom případě bylo lepší nehrát, tenis si to nezaslouží,“ říkala během turnaje O pohár prezidenta ČTS Petra Kvitová. S tím plně souhlasí i další hvězda českého tenisu Barbora Strýcová. Při vší úctě k oběma ikonám, tentokrát pravdu nemají. French Open či Flushing Meadows před prázdnými tribunami by žádnou hitparádou nebyly, tenisu by to však rozhodně neuškodilo. Naopak.

Foto: David W Cerny, Reuters

Petra Kvitová s trofejí.

Článek

Hrát či nehrát grandslamové turnaje bez diváků, má to vůbec cenu? „Za sebe říkám, že by v tom případě bylo lepší nehrát. Je to úplně jiné hrát bez lidí, což je náš hnací motor,“ má jasno dvojnásobná wimbledonská šampionka Petra Kvitová. A s tímto názorem rozhodně není sama.

Představa, jak Novak Djokovič či třeba právě Petra Kvitová proměňují mečbol ve finále grandslamu ve Flushing Meadows na největším stadionu světa Arthura Asheho za potlesku trenérské lóže a pár čestných hostů, působí opravdu divně.

Ale že by v takovém případě bylo lepší nehrát vůbec? S tím nesouhlasím. Je jasné, že samotným tenistům prázdné ochozy příliš radosti neudělají. Těžko se dostanou do tempa, problém může být i s motivací a s touhou se vyburcovat k maximálnímu výkonu. O tom není třeba diskutovat.

Tenis pro fanoušky

Je tu však druhá strana a tou jsou samotní fanoušci. I oni by samozřejmě rádi zamířili do ochozů, ale i přesto: rozhodně je pro všechny milovníky tenisu mnohem lepší držet svým favoritům palce u televize, byť za poněkud netradiční kulisy.

Petra Kvitová slaví turnajové vítězství po finálové výhře nad Karolínou Muchovou.Video: Sport.cz

Stejně je tomu konečně ve fotbale i u dalších sportů, které se rozjíždějí bez divácké podpory. Miliony fanoušků budou se stejným nadšením, jako by tomu bylo za „normální“ situace, zasedat k televizním obrazovkám, aby sledovaly své hvězdy. A na tom absence diváků v hledišti nic změnit nemůže.

A stejně jako u fotbalu i po tenisových zápasech se budou mezi lidmi rozebírat neproměněné mečboly či vítězné údery, stejně jako celá řada dalších témat spojených se zápasem a analýzou dalších soupeřů či soupeřek.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Petra Kvitová a Karolína Muchová po finále turnaje O pohár prezidenta ČTS.

Samozřejmě je tu i další velmi důležitý aspekt a tím je ekonomická stránka a výnosy či ztráty organizátorů spojených s televizními právy, respektive s uskutečněním či rušením grandslamů.

Sečteno, podrženo. Turnaje velké čtyřky hrané bez fanoušků nebudou pravděpodobně oslavou tenisu, ale hrajme je, je to rozhodně lepší než sledovat prázdná místa v kolonkách odehraných zápasů.

Souhlasíte s tím, aby se Roland Garros a US Open hrály bez diváků?
Ano.
66,6 %
Ne.
33,4 %
Celkem hlasovalo 1504 čtenářů.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 3, 1 : 0 Andrejevová - Nosková 4 : 6, 6 : 3, 1 : 0 probíhá Živě
20240426T11 : 00:00+0200
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová
Nosková
  Bejlek - Kalinská dnes 14 : 00
20240426T14 : 00:00+0200
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek
Kalinská
  Cristianová - Krejčíková dnes 14 : 00
20240426T14 : 00:00+0200
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová
Krejčíková
  Vondroušová - Rogersová dnes 16 : 30
20240426T16 : 30:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová