Hlavní obsah

Německo - Brazílie 75:64Basketbalisté Slovinska, Itálie a Německa se kvalifikovali na OH v Tokiu

Kaunas/Split/Bělehrad

Basketbalisté Slovinska, Itálie a Německa slaví postup na olympijské hry v Tokiu. Slovinci vedení dosavadním asistentem a nově hlavním koučem českého mistra Nymburka Aleksanderem Sekuličem vyhráli ve finále kvalifikačního turnaje v Kaunasu nad domácí Litvou 96:85. Doma v Bělehradu neuspěli ani Srbové, kteří podlehli Itálii 95:102 a nebudou mít šanci obhajovat stříbro z Ria de Janeiro. Ve Splitu se radovali Němci po vítězství nad Brazílií 75:64.

Foto: Antonio Bronic, Reuters

Němečtí basketbalisté oslavují postup na olympijské hry.

Článek

O poslední volné místa na olympijském turnaji v Tokiu, který se bude hrát od 25. července do 7. srpna, bude bojovat v kanadské Victorii v noci na pondělí od 1:05 česká reprezentace s Řeckem. Vítěz bude hrát v základní skupině s obhájci titulu z posledních tří olympijských turnajů USA, Francií a Íránem.

Úřadující mistři Evropy Slovinci, pro které je zlato z kontinentálního šampionátu z roku 2017 dosud jedinou medailí na velké mezinárodní akci, se na olympijských hrách představí poprvé v historii. Na předchozích sedm turnajů pod pěti kruhy od rozdělení Jugoslávie se nedostali. Naopak Litva od rozpadu Sovětského svazu bude chybět poprvé po sedmi účastech v řadě.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Slovinská radost, Tokio je jejich!

Slovince dotáhl k postupu hvězdný Luka Dončič. Dvaadvacetiletý rozehrávač Dallasu ve finále zaznamenal triple double díky 31 bodům, 13 asistencím a 11 doskokům. V Tokiu se mohou těšit Slovinci na souboje s domácím Japonskem, Argentinou a Španělskem.

Úřadující vicemistři Evropy Srbové budou na OH chybět potřetí z posledních čtyř turnajů. Italové se mohou těšit na první start od roku 2004, kdy v Aténách dosáhli na stříbro. Ve finále v Bělehradu je táhli Nicolo Mannion z Golden State s 24 body či Achille Polonara. Nový spoluhráč českého reprezentanta Jana Veselého ve Fenerbahce Istanbul, kam míří ze španělské Basconie, předvedl double double za 22 bodů a 12 doskoků.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Němci uspěli i bez rozehrávače Dennise Schrödera, který chyběl v kvalifikaci kvůli nedohodě na pojistce při končící smlouvě s Los Angeles Lakers, a na olympiádě se představí poprvé od roku 2008 a celkově pošesté. Brazílie naopak nedokázala navázat na poslední dva starty pod pěti kruhy. Finálovou výhru Němců řídil 28 body Moritz Wagner z Orlanda.

Kvalifikace basketbalistů o postup na OH v Tokiu - finále:
Kaunas: Litva - Slovinsko 85:96 (24:28, 52:52, 69:80)
Split: Německo - Brazílie 75:64 (14:17, 36:34, 52:46)
Bělehrad: Srbsko - Itálie 95:102 (22:28, 45:57, 63:80)
Složení základních skupin pro OH v Tokiu (25.7. - 7.8.):
Skupina A:
Írán, Francie, USA, vítěz kvalifikace ve Victorii (ČR, nebo Řecko)
Skupina B:
Německo, Austrálie, Itálie, Nigérie
Skupina C:
Argentina, Japonsko, Španělsko, Slovinsko

Reklama

Související témata: