Hlavní obsah

Dva ligové zápasy na soupeřových hřištích zvládla Slavia vítězně. Zvládne i třetí ve středu v Budapešti?

Teplice

Třeba právě los nejvyšší domácí soutěže fotbalistům mistrovské Slavie pomůže, aby ve středu v Puskas Aréně v Budapešti zvládli první ze série důležitých zápasů rozbíhajícího se podzimu. Na tuzemské scéně si dvakrát zahráli o ligové body na soupeřových hřištích a jak zápas ve Zlíně, tak i páteční prolog k druhému kolu v Teplicích vyhráli. „Přitom se formujeme za pochodu,“ připomínal trenér Jindřich Trpišovský, že reprezentanti startující na nedávném evropském šampionátu se do přípravy teprve postupně zapojují a nová letní posila Michael Krmenčík začal v Edenu trénovat teprve ve čtvrtek.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Slavie Ivan Schranz dává gól Teplicím. Gólman Grigar neměl nárok.

Článek

Dost problémů na to, že vás už ve středu čeká v Budapešti první kvalifikační konfrontace o Ligu mistrů s Ferencvárosem...

A to proti nám velice kvalitní soupeř, který hrál v loňské sezoně základní skupinu Ligy mistrů, kde odehrál skvělé zápasy. Má široký hráčský kádr, který je po příchodu tří nových posil do defenzivy ještě kvalitnější a silnější než na jaře. Hraje v něm spousta maďarských reprezentantů, takže základní sestava se mění a hráči v ní rotují.

Vy ale přece také sestavu obměňujete. V Teplicích jste v ní v porovnání s prvním podzimním utkání ve Zlíně udělal hned čtyři změny

Formujeme se za pochodu. A nejde jen o změny v kádru, kterých bylo hodně, ale i o postupný návrat reprezentantů do zápasů a také o zranění, která nám komplikují život.

Případ kapitána Bořila, kterého jste nakonec nenapsal na soupisku pro Ligu mistrů?

Neumím vůbec odhadnout, kdy se znovu zapojí do přípravy. Z reprezentace se vrátil se zdravotními problém, začal trénovat a znovu je ve stavu, v jakém byl po skončení evropského šampionátu. Momentálně není schopen ani běhat.

A co Kuchta, vás nejlepší střelec uplynulé sezony?

Ten by mohl být zpátky do týdne. Byl s námi, večer před utkáním v Teplicích se však od mužstva vzhledem k zdravotním problémům odpojil. Vyšetření ale nakonec dopadla lépe, než jsme původně čekali.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Kanonýr Jan Kuchta ze Slavie se raduje z gólu ve Zlíně.

I Krmenčík je údajně zraněný...

S lehkým zraněním skutečně přijel, ale ve čtvrtek už začal s přípravou. Nechtěli jsme ho ale hned zavařit, takže bude trénovat, rehabilitovat a odpočívat.

A k tomu všemu problémy s reprezentanty, kteří se do přípravy a zápasů zapojují také postupně.

Nejsou ještě rozehraní, sami přiznávají, že si na celých devadesát minut ještě netroufnou. Třeba konkrétně Holeš, kterého jsem chtěl v Teplicích postavit od začátku. Jsem rád, že zatím zvládnou alespoň půlhodinu. Ševčík třeba nastoupil od začátku a po hodině hry bylo znát, že toho má dost.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Fotbalisté Slavie se radují z gólu.

V konfrontacích s Ferencvárosem navíc musíte oželet Kúdelu, který vzhledem k trestu stále ještě nemůže nastoupit. Proto bude hrát v Budapešti stoperská dvojice Kačaraba - Zima, kterou jste postavil i v Teplicích?

S Kačarabou jsem nadmíru spokojený, protože oba ligové zápasy sehrál fantasticky. Zvlášť ve Zlíně, kde se zapojoval do ofenzivy a předváděl věci, které se u stopera jen tak nevidí. I proto je pro nás jasnou volbou. Se Zimou po boku, i když ten se nevrátil z reprezentace v takovém rozpoložení, v jakém minulou sezonu končil. Dopouštěl se věcí, na které jsme u něho nebyli zvyklí. Na druhou stranu má ale dostatek zkušeností z evropských pohárových zápasů, a proto jsem přesvědčený, že i utkání s Ferencvárosem zvládne.

Při všech zmiňovaných problémech musíte mít naopak radost z toho, jak rychle se adaptoval a prosadil Ivan Schranz, o něhož jste v létě tolik stál. V Teplicích si nejen třemi góly, ale i hrou a předvedeným výkonem řekl o místo v sestavě a nejspíš vám zamotal hlavu.

A hodně. Už v přípravě si vedl dobře, v prvním zápase ve Zlíně nastoupil do druhé půle a zahrál výborně. Výhodou pro něho i pro nás navíc je, že může nastoupit na čtyřech různých místech sestavy, navíc jde o přece jen trochu odlišný typ hráče na křídlo, než jaké máme v kádru. Můžeme s ním počítat jak pro základní sestavu, tak i pro roli střídajícího hráče.

Foto: ČTK

Útočník Ivan Schranz (vlevo) slaví první dva vstřelené góly v dresu Slavie.

I díky němu jste vykročili za další obhajobou titulu úspěšně, neboť po dvou zápasech na cizích hřištích máte na kontě šest bodů.

V tomto směru jsme určitě spokojeni, protože šlo o těžké zápasy. Vždyť třeba Teplice jsou soupeřem, který nám pravidelně v každém zápase dá gól. Pro sázkaře by to mohla být už pomalu jistota. I náš výkon byl v Teplicích zase o stupeň lepší než ve Zlíně, i když jsme si utkání sami ztížili chybou před inkasovaným gólem, a hlavně pak spoustou šancí, které jsme neproměnili. Přitom kdyby si všichni hráči počínali v koncovce jako Ivan Schranz, mohli jsme vstřelit branek mnohem víc, a i průběh střetnutí by byl klidnější.

Reklama