Hlavní obsah

Sparta - Hradec Králové 5:1Hradecký návrat mezi elitu skončil prohrou, sparťan Ton vyrovnal klubový rekord

MinutaMin. Tým Hráč Akce
11. Švrček 1 : 0
12. Harant 1 : 1
29. Kubát 2 : 1
34. Pacovský 3 : 1
37. Ton 4 : 1
52. Rolinek 5 : 1
Záznam online reportáže

Praha

Po dvaceti letech znovu okusili nejvyšší domácí soutěž, obnovená premiéra ale dopadla neslavně. Hokejisté Hradce Králové, kam v létě Mountfield přesunul extraligu z Českých Budějovic, prohráli na ledě pražské Sparty 1:5. V dresu Pražanů zaznamenal jeden gól i Petr Ton, celkově už svůj 254., čímž vyrovnal klubový rekord Jiřího Zelenky. Hned tři hráči se při svém premiérovém zápase za Spartu dočkali branky.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Sparťan Petr Ton (vlevo) se spolu s Jaroslavem Hlinkou raduje ze své branky proti Hradci Králové, kterou vyrovnal klubový střelecký rekord.

Článek

Hostující celek přijelo do Prahy povzbudit zhruba padesát příznivců a zpočátku sledovali, jak se jejich hráči převážně brání. Jenže nebezpečnější šance si Sparta ne a ne připravit, výjimkou budiž jen průnik Pecha, který však na gólmana Kantora nevyzrál ani nadvakrát.

Až na konci jedenácté minutě nahazoval puk od modré obránce Švrček a svůj debut ve sparťanském dresu tak okořenil brankou. Jenže radost z vedení domácím dlouho nevydržela. Už za 32 vteřin zakončoval z podobné pozice jako Švrček na druhé straně Harant a bylo srovnáno.

Krátce po první změně stran se zcela sám před sparťanskou brankou zjevil Rousek, Pöpperle ale jeho zakončení vyrazil. Ve 29. minutě Hradečtí chvíli hráli se šesti hokejisty v poli, což neuniklo rozhodčím a poskytli Spartě přesilovku. Její využití přišlo už po šesti vteřinách, kdy se dělovkou od modré prosadil Kubát, další nová tvář Holešovických.

Tímto momentem se hra Mountfieldu úplně sesypala a Pražané toho také využili. Pacovský totiž nejprve střelou z pravého křídla přidal třetí gól, o tři minuty později navíc uspěl i Ton, který si připsal už 254. gól v dresu Sparty, čímž vyrovnal klubový rekord, který dosud držel Jiří Zelenka.

Premiérové trefy se při debutu za Spartu nakonec dočkal i její kapitán Tomáš Rolinek, i když dost kuriózním způsobem, neboť kotouč poskakující v brankovišti po jeho střele si do branky srazil dezorientovaný brankář Kantor. Ten svou chybu vzápětí alespoň napravil tím, že vychytal sólové úniky Pacovského s Tomášem Rachůnkem, hradeckou prohru to však pochopitelně odvrátit nemohlo.

Hokejová Tipsport extraliga, 1. kolo:
HC Sparta Praha - Mountfield Hradec Králové 5:1 (1:1, 3:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 11. Švrček (Klimek, Sičák), 29. Kubát (Pilař, Pech), 34. Pacovský (Piskáček, Hlinka), 37. P. Ton (Rolinek, Sičák), 52. Rolinek - 12. Harant (Knotek). Rozhodčí: Šindler, Pavlovič - Pešek, Jelínek. Vyloučení: 4:5. Využití: 1:0. Diváci: 4431.
Sparta: Pöpperle - Pilař, Piskáček, Sičák, Kubát, Švrček, Gřegořek - Kumstát, Pech, Rolinek - Pacovský, Hlinka, P. Ton - T. Rachůnek, Přibyl, Buchtele - Klimek, Simon, I. Rachůnek. Trenéři: Jandač a Moták.
Hradec Králové: Kantor - Frühauf, Vydarený, Mikuš, Ptáček, Pláněk, Harant, Plášil - Tvrdík, Mertl, Podlešák - Dej, Šimánek, Knotek - Suja, Langhammer, L. Květoň - Švihálek, Červený, Rousek. Trenéři: Draisaitl a Kučera.

Reklama

  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice