Hlavní obsah

Kasparov šéfovat světovému šachu nebude, Iljumžinov pozici uhájil

Tromsö

Bývalý mistr světa Garri Kasparov nebyl zvolen do čela Mezinárodní šachové federace (FIDE). Post předsedy jasně uhájil Kirsan Iljumžinov, který svérázným způsobem řídí světový šach už od roku 1995. Iljumžinov dnes ve volbách v norském Tromsö dostal 110 hlasů, Kasparov 61.

Foto: Rune Stoltz Bertinussen, ČTK/AP

Staronový šéf Mezinárodní šachové federace (FIDE) Kirsan Iljumžinov.

Článek

Volba předsedy se uskutečnila v rámci Šachové olympiády a byla ostře sledována. Jednapadesátiletý Kasparov byl 18 let mistrem světa FIDE, ale v roce 1993 jeho nespokojenost s fungováním této organizace vyústila v založení konkurenční Profesionální šachové asociace. Tím začal rozkol ve světovém šachu, třináct let pak měla královská hra dva mistry světa.

Kasparov v roce 2005 šachovou scénu opustil a vrhl se na politiku. Začal vystupovat jako nesmlouvavý kritik prezidenta Vladimira Putina, založil vlastní stranu a chtěl dokonce kandidovat v prezidentských volbách, ale nakonec to vzdal. Po přijetí chorvatského občanství ho Chorvaté navrhli na předsedu FIDE a měl značnou podporu v evropských zemích, včetně České republiky.

Na ostatních kontinentech měl podle expertů navrch jeho soupeř, o rok starší Iljumžinov, což se v dnešních volbách potvrdilo. Podle šéfa německého svazu delegátům ze 174 zemí Iljumžinov slíbil, že do světového šachu investuje 20 miliónů dolarů.

Reklama