Hlavní obsah

TEST: Asics Gel-DS Trainer 20 - tréninkové boty pod čtvrt kila

Praha

Vývoj osvědčené silniční běžecké obuvi už dospěl do fáze s pořadovým číslem dvacet. Co přinesla jubilejní edice? Poměrně radikální úpravy. Především, co se týče hmotnosti. Použitím nových materiálů se podařilo srazit váhu pod čtvrt kilogramu a podrážka si přitom udržela svoji pevnost.

Foto: Michal Osoba, Sport.cz

Asics Gel-DS Trainer 20 si zaběhaly i na HME v atletice Praha 2015 - v rámci závodu pro zástupce médií.

Článek
Fotogalerie

Rychlost. Především tu si běžci slibují od série Gel-DS Trainer. A pokud si chcete vylepšovat osobní rekordy, tyto boty vám je sice nezajistí, ale můžou vám v dobývání vašich maxim vydatně pomoci.

Pevně uchycená pata a méně ohebná podrážka vám můžou dodat stabilitu i v terénu, ale až na silnici, kam jsou boty primárně určené, vám naplno dovolí předvést, jak rychle dokážete své nohy rozkmitat.

Asics má svoji speciální edici bot určených pro závody, ale základní nároky na kvalitní podporu při silničních závodech splní i Gel-DS Trainer 20. Oproti předchozímu modelu se hmotnost snížila skoro o třicet gramů, pro velikost boty 9 činí 247 gramů.

Pokud jste náchylní k bolestem klenby, chodidlo si může na pevné uchycení v botě s omezenou možností ohybu nějakou dobu neochotně zvykat. Na druhou stranu vám obuv při tempových výbězích přináší větší pocit stability a jistoty, pokud se pokoušíte rychleji zabrat. Drop, výškový rozdíl mezi patou a špičkou, je také poměrně vysoký, jeden centimetr.

Drží na mokru i v bahně

Tradiční gelová technologie dobře tlumí nárazy paty při dopadech, navíc boty mají díky struktuře podrážky a speciální gumové směsi dobrou přilnavost na mokru i štěrku, který po zimě zůstává v ulicích. Bez velkého „bruslení" obstojí rovněž v mírně rozbahněném terénu.

Při testování si dokonce vyzkoušely palubovku instalovanou v O2 areně pro halové mistrovství Evropy a prokázaly, že není problém v nich absolvovat i občasné úseky na dráze.

Komfortní je svrchní materiál, který je příjemně prodyšný, a tak při běhu oceníte, že noha dobře „dýchá". Tepelně lepené švy zabraňují oděrkám na nártu. Ani při velmi pevném zavázání nezpůsobuje bota otlačeniny na kůži, dobře drží rovněž jazyk.

Někteří zahraniční běžci si v internetových fórech stěžovali, že materiál na svrchní části boty má s postupem času tendenci se trhat, což u bot v ceně přes 3500 korun na českém trhu nejednoho potenciálního kupce odradí, ale při výbězích během několikatýdenního testování vydržela bota bez viditelného poškození a opotřebení.

Reklama

Související témata: