Hlavní obsah

Jak běhat v zimě? Základní pravidla a rady

Běhat v zimě není problém, ale má to svá pravidla. Zimní trénink může být vzrušující, ale musíte být na něj připraveni. Většina lidí se přitom do mrazu, sněhu a nečasu nežene. Obávají se uklouznutí, zimy, nastydnutí. Přesto většina lidí po doběhnutí je v pořádku. Stačí být správně oblečen a pohybovat se, pak není důvod pro přehnané obavy, když rtuť teploměru klesne pod nulu.

Foto: Facebook.cz

Ilustrační foto.

Článek

Ultra maratónská běžkyně Katherine Yagerová zná spojení běhu a mrazu velmi dobře. Minulou zimu naběhala mezi prosincem a březnem tisíc kilometrů. „Přijde mi opravdu obohacující být a vidět zimu venku, lidé tráví většinu dne uvnitř. Zima je naší součástí. Líbí se mi být venku a běhat celý rok,“ nechala se slyšet pro server thestar.com běžkyně z kanadského Ontaria, která je schopna naběhat až 400 kilometrů za měsíc.

Základem všeho je motivace. Pokud chcete trénovat, jděte, ale připravte se. Na prvním místě jsou nohy v teple, takže vhodné obutí. Můžete se cestou brodit v rozbředlém sněhu, zvolte proto obuv, která vydrží i tento nápor. Pokud máte boty, které mají goretexový svršek, jedině dobře. Ten tvoří nepromokavou, větru vzdornou a zároveň prodyšnou ochranu. Nezapomínejte ani na ponožky, které budou lépe snášet vlhkost.

Než vyběhnete, je důležité se zamyslet nad oblečením. Běh vás sice zahřeje, ale prádlo musí být odlišné proti teplotám nad bodem mrazu. Ale zase nesmíte běžet v kožichu, který by vám vadil. Výrobci běžeckých svršků pamatují i na zimní podmínky, které jsou pro část lidí méně komfortní.

Myslet na oblečení

Obléci se, přitom nekopírovat venkovní teplotu, nezapomínejte. Při běhání se zahřejete, proto tady méně znamená více. Základní vrstva drží teplotu vašeho těla, ale přitom bude odvádět pot od těla k další vrstvě oblečení, abyste necítili pocit chladu. Jako první sáhněte po dlouhém funkčním triku, případně roláku.

Jako druhou vrstvu můžete použít mikinu, na kterou přijde lehčí bunda, která zabrání případnému promoknutí. Pokud bude větší zima, je vhodné zvolit zateplenou variantu, tady záleží už na každém. Tyto vrchní části už většinou mají na sobě také ochranné reflexní prvky, které jsou důležité pro vaše bezpečí v případě špatné viditelnosti. Pokud chcete více bezpečí, vezměte si čelovku, případně baterku, kterou upevníte na ruku.

Vrstvení nekončí. Lýtka a achillovku vždy mějte v teple, žádné krátké elasťáky, legíny. Naopak využijte zateplené varianty. K tomu můžete využít podkolenek, které lépe ochrání před zimou. Nezapomínejte ani na „doplňky“ - rukavice, čepici, případně čelenku. Někdo dává přednost i šátkům, které jsou uzpůsobené pro sport. Pokud opravdu přituhlo, sáhněte po kukle, která vám ochrání hlavu, krk i zátylek zároveň.

Zima není o rychosti

Když máte vyřešené oblečení, jste z větší části připraveni. Pokud se chystáte vyběhnout do teplot, na které vaše tělo není navyknuté, dejte více času rozehřátí doma v teple. Vyběhnete si schody párkrát, použijte švihadlo, dejte si pár kliků, dřepů, protáhněte se. Tělo se takto lépe připraví na trénink - vazy, šlachy, klouby, svaly a krevní oběh se dostanou do tréninkového procesu a vy budete lépe reagovat na výraznější změnu teploty.

Už běžíte, sníh vám křupe pod nohami, ale zapomeňte na rychlost a porovnávání časů s létem. Zimní běh je více o kilometrech než o rychlosti. Terén vám neumožní rychlejší běh, pokud byste se jen pokoušeli bojovat s hodinkami, po krátké době pocítíte, že tudy cesta nevede, tělo vám dá ráznou odpověď. Spíše si užívejte pohybu venku.

A poslední rada. Fázujte trénink. Pokud máte čas, chcete uběhnout dvacet kilometrů, ale opravdu mrzne, rozdělte si trénink na dvě fáze, které bude od sebe dělit šest až osm hodin. Tato volba vám umožní lépe regenerovat, navíc nebudete na mrazu dlouhou dobu.

Vadí vám zimní období při běhání?
Ano
21,8 %
Ne
48,6 %
Dokážu se přizpůsobit
17,3 %
Beru to jako zpestření
12,3 %
Celkem hlasovalo 5954 čtenářů.

Reklama