Hlavní obsah

TEST: Prožijte zimu v českém komfortu ‒ zimní běžecké legíny Axis 4070+N

René KujanSport.cz

S velkou radostí jsem kvitoval skutečnost, že se v našich testovacích spárech ocitly také zimní elasťáky ušité v České republice. Opravdové české elasťáky! Že to není žádný velký zázrak? Ale jděte! Copak jste si nikdy nevšimli, odkud všechny ty naše krásné běžecké věcičky pocházejí? Jsem rozradostněn skoro stejně jako po posezení pod vánočním jehličnanem. Takové shledání po tolika letech! A ještě více potěší fakt, že si se zahraničními výrobky nikterak nezadají.

Foto: René Kujan, Sport.cz

Axis 4070+N - zimní elasťáky, jak mají být. Ani moc přiléhavé, ani příliš volné.

Článek
Fotogalerie

Značku Axis v českých prodejnách sice najdete, ale velká část produkce jde na vývoz. Pod jejím znakem vyvíjí a vyrábí běžecké, outdoorové, fitness oblečení, ale třeba i plavky Modeta Style z Jihlavy. Na Vysočině vzniká kvalitní ošacení ‒ opět příjemné překvapení ‒ pouze z evropských certifikovaných materiálů. Žádné asijské laciné náhražky, žádná ilegální dětská práce. A cena pořád více než konkurenceschopná.

Síla v jednoduchosti

Elasťáky s poetickým názvem 4070+N jsou jednoduchého, avšak kvalitního zpracování. Každá nohavice je sešitá ze čtyř panelů. Široký horní lem je prošitý gumou a složen do tunelu, kterým prochází mírně elastická šňůrka na zavazování. Žádné složitosti jako třeba kapsy. Ploché švy spojující jednotlivé textilní panely skrývají pod úrovní kolen reflexní pásku. Další odrazka je umístěna na vnějších stranách stehen a reflexní je i samotné logo značky zpředu na levém stehně. Lýtka nesou po dalších třech reflexních prvcích.

Zakončení nohavic je na gumu s dvěma paralelními silikonovými vlnovkami z vnitřní strany, které brání posunu nohavice při běhu. Barevný základ kalhot je vždy v praktické černé. Na trhu jsou kalhoty v kombinaci s modrými či červenými prvky. Ve zmíněné barvě je vždy lýtkový panel a hlavní plochý šev vedoucí přes přední stranu stehen až do podkolení a jeden šev zboku lýtka.

Hebkost zajíčka Azurita

Nejštěpnější položkou je u běžeckého vybavení samozřejmě použitý materiál. Tentokrát jde hned o italskou Lycru Sport, která způsobuje, že vám oblečení dobře sedí, zároveň neškrtí a svůj tvar si uchovává po dlouhou dobu. Samozřejmě dobře dýchá, což je v právě působících zimních podmínkách klíčové. Určitě neurazí ani antibakteriální úprava (takže budeme méně smrdět), či zvýšená odolnost proti otřepu (takže budou kalhoty déle vypadat jako nové).

PLUSY
teplé a pohodlné
výrazné reflexní prvky
šité v Čechách z evropských materiálů
MÍNUSY
švy mezi nohama nejsou ploché
absence kapsičky
CENA
pod 1000 korun

Výborný komfort (i ten tepelný, samozřejmě) dodá úprava tkaniny Snowstorm. Uvnitř je jemný chlup, mikroflís (odborníci prý tomu říkají „vnitřní jemný počes"), který jednak natahuje vlhkost a transportuje ji pryč od vás, jednak má výborné termoizolační vlastnosti. Ty prý byly dokonce otestovány i v Nepálu na expedici Parchamo Peak, což je nepálský vrcholek s výškou 6237 metrů nad mořem.

Pražská kalamita

Už jsem v elasťácích pár desítek kilometrů odběhal. Bylo tepleji i chladněji. V den, kdy píši tento test, už bylo výrazně pod nulou a začalo sněžit ‒ ano, i v Praze! Ohledně komfortu nošení i tepelného komfortu mohu pět samé chvály (do určité vzdálenosti). Italská tkanina se výrazně osvědčila. Opotřebení není vidět zhola žádné. I reflexní prvky bez jakékoli újmy přečkávají nošení i praní.

Občas mi trochu chyběla nějaká alespoň malá kapsa, ale vždycky jsem naštěstí našel něco na bundě. Nejvíc mě tedy mrzela skutečnost, že švy v nejcitlivějších místech ‒ mezi nohama ‒ nejsou také ploché. Vystupují poněkud do prostoru a při výběhu v délce bratru nad deset kilometrů už mohou způsobovat jistý diskomfort. I tak kalhoty oblékám s větší chutí než jiné ‒ jsou totiž naše, české. Marně lovím v paměti, kdy jsem měl něco podobného běžeckého na sobě. Moje první boty byly ze Športvýroby Bardejov. A možná ta první tepláková souprava byla taky od nás...

Reklama