Hlavní obsah

Hlaváčková, Hradecká - Sü, Čeng 3:6, 6:3, 6:1H+H si zahrají v Melbourne o deblový titul. Proti světovým jedničkám!

Melbourne
Aktualizováno

Český tenis bude mít díky deblistkám Andree Hlaváčkové a Lucii Hradecké zastoupení ve finále grandslamového Australian Open! Populární dvojice H+H proti čínskému páru Sü I-Fan, Čeng Saj-saj otočila duel přerušený na dvě hodiny kvůli dešti a do své premiérové bitvy o titul v Melbourne postoupila po výhře 3:6, 6:3 a 6:1. Finálovými soupeřkami českých hráček budou v pátek světové jedničky a nejvýše nasazené Martina Hingisová ze Švýcarska a Sania Mirzaová z Indie. Ve druhém semifinále za necelou hodinu smetly česko-německé duo Karolína Plíšková, Julia Görgesová 6:1, 6:0.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Lucie Hradecká při Australian Open.

Článek
Fotogalerie

"Věděly jsme, že máme velkou šanci se tady dostat poprvé do finále, a podle toho začátek vypadal. Byly jsme hodně stažený, ale je super se z toho oklepat a takhle to dohrát," řekla Hlaváčková Radiožurnálu a iDnes a dodala, že si o pauze musela od Hingisové půjčit podprsenku, protože svoji měla promočenou. "Vzhledem k výsledkům i projevu na kurtu si myslím, že jsme za ten rok a čtvrt v nejlepší formě," dodala Hradecká už před semifinále.

Hlaváčková s Hradeckou hned v úvodní hře promarnily tři brejkboly, naopak v šesté samy přišly o servis, a přestože hned vzápětí dokázaly soupeřkám oplatit stejnou mincí, následující dva gamy a tím i první set se staly kořistí na prvním společném grandslamu startujícího čínského páru.

Ve druhé sadě se ale role otočily. Češky si rychle vybudovaly náskok 3:0 a odvrátily i tři brejkboly soupeřek za stavu 5:3 při podání Hlaváčkové. Proměnily čtvrtý setbol a psychickou vzpruhu i zlepšený výkon dokumentovaly i v rozhodujícím dějství, v němž prolomily Číňankám hned čtyřikrát servis.

Nezastavila je ani více než dvě hodiny trvající přestávka kvůli dešťovým přeháňkám, naopak, po pauze už české stříbrné medailistky z deblu na OH 2012 v Londýně nepovolily soupeřkám ani jeden game. Ztratily jediný fiftýn a zkompletovaly svoji sbírku grandslamových finále!

V nich mají H+H bilanci 2:2. Zvítězily na Roland Garros 2011 a US Open 2013, neuspěly v roce 2012 ve Wimbledonu a na US Open. Na Australian Open mohou navázat na Lucii Šafářovou, která loni získala v Melbourne deblový titul v páru s Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou. Letos česká tenistka kvůli nemoci chybí.

Na těžké deblové váhy neměly

Karolína Plíšková s Görgesovou prožily v Melbourne vydařený grandslamový debut ve čtyřhře, na deblové těžké váhy už však neměly nárok. Hingisová s Mirzaovou, které loni vyhrály US Open, Wimbledon i Turnaj mistryň a na letošním Australian Open ztratily na cestě do finále jen jeden set, měly v souboji jasně navrch.

Jiskra naděje svitla jejich soupeřkám pouze ve třetí hře úvodní sady, kdy největší favoritky ženské čtyřhry odvracely při podání Hingisové čtyři brejkboly. Situaci ale zvládly a pak už nedaly Plíškové s Görgesovou sebemenší šanci. Vyhrály 11 her v řadě, soupeřkám nadělily ve druhém setu kanára a vyhrály už 35. zápas za sebou.

Australian Open v Melbourne - semifinále čtyřhry žen:
Hlaváčková, Hradecká (7-ČR) - Sü I-Fan, Čeng Saj-saj (15-Čína) 3:6, 6:3, 6:1.
Hingisová, Mirzaová (1-Švýc./Indie) - Karolína Plíšková, Görgesová (13-ČR/Něm.) 6:1, 6:0
Junioři:
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Rikl, Klein (8-ČR/SR) - Raisma, Siimar (Est.) 7:6 (7:5), 7:6 (7:2).
Výsledky dalších středečních zápasů najdete zde.

Reklama

  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori