Hlavní obsah

Finsko - Česko 3:5Kapitán řídil obrat, takže Češi zdolali i Finy. O triumf na Karjale si to rozdají s Rusy

MinutaMin. Tým Hráč Akce
22. Savinainen 1 : 0
26. Holík 1 : 1
31. Polášek 1 : 2
34. Rutta 1 : 3
44. Kemppainen 2 : 3
48. Jeřábek 2 : 4
50. Lajunen 3 : 4
60. Radil 3 : 5
Záznam online reportáže

Helsinky/Praha
Aktualizováno

Potvrdili, že čtvrteční plzeňská výhra nad Švédy korunovaná výborným výkonem nebyla náhodná. Čeští hokejisté totiž v Helsinkách dokázali otočit nepříznivě se vyvíjející průběh utkání s domácími Finy, které porazili 5:3, když gól a dvě asistence zaznamenal kapitán Jakub Jeřábek. Národní tým tak má jistotu, že na turnaji Karjala, kde poslední tři roky skončil poslední, bude nejhůře druhý. Jandačova parta ale pomýšlí ještě výš - pakliže v neděli porazí Rusy (od 12:30 SEČ), úvodní akci seriálu Euro Hockey Tour vyhraje, což se Čechům podařilo naposledy v roce 2012.

Foto: Lehtikuva, Reuters

Střelec prvního gólu českého týmu proti Finům Petr Holík (vpravo) slaví s Jakubem Jeřábkem.

Článek
Fotogalerie

S mužstvem do Helsinek neodcestoval útočník Jan Kovář, jemuž dopřál kouč Jandač po čtvrtečním duelu se Švédy volno, kvůli bolestem zad nemohl nastoupit obránce Zámorský, místo Furcha se v brance objevil třinecký Šimon Hrubec, který za národní tým nastoupil teprve podruhé.

Premiérového startu za reprezentaci se dočkali útočníci Michal Bulíř s Radanem Lencem, který hned při svém prvním střídání mohl otevřít skóre, branku Säteriho ale o kousek minul. Pak však fauloval Dietz a Hrubec musel v první finské přesilovce vytáhnout hned pět zákroků, z toho dva z kategorie velice náročných.

A pak již při hře v plném počtu pomohlo českému gólmanovi štěstí, neboť Aaltonen trefil levou tyčku. Od poloviny úvodního dějství se ale hosté začali čím dál víc osmělovat, týmu Suomi se vyrovnali bruslařsky a přišly i šance. Holíkovu dorážku zastavil Säteri vleže na brankové čáře, pak zase po chybné rozehrávce postupovali hned čtyři Češi na jediného obránce, Doudera ale situaci nevyřešil ideálně a jeho střela byla zblokována.

Nevydařený vstup, skvělý obrat

Vstup do druhé třetiny však Jandačovým svěřencům nevyšel. Savinainen vypálil zpoza obránce přesně nad Hrubcův beton a Češi museli dotahovat. Potřebovali na to ale jen čtyři minuty, Jeřábek totiž bekhendem našel před odkrytou brankou hlídkujícího Holíka, jenž srovnal.

V polovině utkání mohli při signalizovaném trestu pro Finy přidat druhý gól Zohorna s Hykou, Säteri ale svůj tým podržel. A pak už přišla přesilovka českého mužstva, při níž se děly věci! Pihlström totiž všem ujel, Hrubec jej ale fantasticky vychytal. Akce však pokračovala na druhé straně a dělovka Poláška od modré čáry zapadla přesně pod horní tyčku.

A když o necelé tři minuty později zamířil Rutta při další hře v početní převaze do levého horního růžku, vedli Češi už 3:1. A mohlo být ještě veseleji, ovšem Kubalík v závěru prostředního dějství orazítkoval horní tyčku.

Tajenku vyřešil Radil

V úvodu třetí periody ale zužitkovali přesilovku i Finové. Hrubec po střele od modré neudržel puk a Kemppainen ho pohodlně dorazil do branky. Za další čtyři minuty ale přispěchal s odpovědí Jeřábek, jehož pobídku na teč nasměroval do vlastní klece nešťastník Joensuu, takže kapitán Čechů zaznamenal v zápase už třetí bod. Jenže o minutu a půl později byli Finové znovu na dostřel, když bombu Lajunena Hrubec vůbec neviděl.

Čtyři a půl minuty před závěrem základní hrací doby chyboval za brankou Šimek, před Hrubcem se najednou zjevil zcela osamocený Jormakka, třinecký gólman ho ale fantasticky vychytal, stejně jako vzápětí tečujícího Aaltonena.

Jandač moc dobře cítil, že jeho svěřenci se začínají dostávat pod tlak, takže zareagoval oddechovým časem. Tým Suomi 90 vteřin před třetí sirénou odvolal gólmana, faulovaný Radil ale i v pádu dokázal trefit prázdnou branku a pečetil sladký český triumf.

Hokejový turnaj Karjala, součást Euro Hockey Tour:
Finsko - Česko 3:5 (0:0, 1:3, 2:2)
Branky a nahrávky: 22. Savinainen (Jormakka, Koskiranta), 44. Kemppainen (Lajunen, Filppula), 50. Lajunen (Melart, Filppula) - 26. P. Holík (J. Jeřábek, T. Zohorna), 31. Polášek (Radil, J. Jeřábek), 34. Rutta (D. Kubalík, Radil), 48. J. Jeřábek, 60. Radil (D. Kubalík, Horák). Rozhodčí: Sjöqvist, Harnebring (oba Švéd.) - Sormunen, Neva (oba Fin.). Vyloučení: 4:3. Využití: 1:2. Diváci: 9762.
Finsko: Säteri - Hietanen, Virtanen, Ohtamaa, Elorinne, Lajunen, Melart, Kukkonen, Kivistö - Salminen, Koskiranta, Joensuu - Jormakka, Filppula, Savinainen - Aaltonen, Kemppainen, Pyörälä - Kuusela, Sallinen, Pihlström. Trenéři: Lauri Marjamäki, Waltteri Immonen a Kalle Kaskinen.
Česko: Hrubec - J. Jeřábek, Polášek, M. Doudera, Šimek, Rutta, Dietz, T. Pavelka - Radil, Horák, D. Kubalík - Jarůšek, Filippi, Kvapil - P. Holík, R. Hanzl, T. Zohorna - Hyka, Bulíř, Lenc - od 34. navíc Kämpf. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous a Jaroslav Špaček.
Podrobnosti k utkání Švédsko - Rusko zde.

Reklama

Související témata: