Hlavní obsah

Prší a venku se setmělo. Je čas na běžecký pás?

René KujanSport.cz

Trénink na běžeckém páse se stává velmi lákavou alternativou hlavně v těchto dnech, kdy se člověku do sychrava, deště, větru, zimy a tmy zkrátka nechce. Běh na páse je dobrou volbou, zároveň by se ale neměl stát jedinou formou tréninku ani v zimním období. Možná není úplně přímou jízdenkou do stanice Svalové dysbalance a Zranění, je ale třeba také zapojit hlavu chytrého Honzy, než se pustíme do jeho jednostranné glorifikace.

Foto: Profimedia.cz

Jak je to s běháním na páse? Zaslouží si úplné zatracení?

Článek

Když běžíme venku, země pod námi se nehýbe (i když Japonci či Islanďané by mohli maličko oponovat) a poskytuje pevnou plochu interagující s fyzikálními silami úderů našich nohou. Outdoorové běhání zapojuje naše hamstringy, hýždě i zádové svaly tak, abychom se dokázali odrazit od země.

Naproti tomu při běhu na páse se podklad samovolně, sám od sebe pohybuje pryč od našich dolních končetin. A tady právě nastává onen problém, kdy se určité svalové skupiny přestávají pohybu účastnit. Když to jde samo od sebe, tak co by se namáhaly, že? Hamstringy, hýžďové svalstvo i níže položené svaly zad se zapojují mnohem méně. Tělo poznalo, že to jde i bez nich a instinktivně šetří zdroje.

Proč by ale zrovna tohle měl být problém, říkáte si? Málo zdůrazňovaným faktem je, že velký sval hýžďový, gluteus maximus je jedním z hlavních stabilizátorů lidské páteře. Pokud jej nezvyklým a vlastně i dosti nepřirozeným způsobem vyřadíme z činnosti, či jeho činnost významně omezíme, kdo udělá veškerou práci za něj? Stehna a svaly kolem kyčelního kloubu.

Pokud celou zimu strávíme v posilovně na běžeckém páse a pak se s jarem vrátíme plnou parou na stezky, vytvoříme velký prostor pro možná zranění. Své svaly na čelní straně přetížíme, zatímco svaly zadní strany uvrhneme do propasti ochabnutí. Zkuste začátkem jara pozorovat běžce kolem sebe. Úpony hamstringů jsou jedním z nejčastějších jevů zimy strávené na páse. Kardiovaskulární systém posílíme, o tom není pochyb. Svalový aparát ale už bude profitovat mnohem méně.

JAK VYZRÁT NA ÚSKALÍ?
• Trénujte chytře a alespoň část tréninku, kratší úseky odběhejte venku.
• Zkuste omezit tréninky na páse na 50 % celkového objemu.
• Využijte špatné počasí k pohybovým aktivitám, na které jindy nemáte čas. Jděte si zaplavat, zacvičit na TRX, nebo třeba zkusit jógu!

Příště zjistíme, jak běžecký pás (ne)využívají profíci.

Trénujete přes zimu na páse?
Ano, téměř výlučně na něm.
19,2 %
Spíše občas, stále více venku.
16 %
Ne, vůbec pás nepoužívám.
64,8 %
Celkem hlasovalo 318 čtenářů.

Reklama

Související témata: