Rubriky:

Co na talíř

Celozrnné křupavé bulky doma pečené. Jiné než v supermarketu

20. února 2015 07:24 - Praha

Nahraďte bílé pečivo celozrnným, slyšíme ze všech stran, je to zdravější. A všichni to víme. V supermarketech máme dokonce pocit, že celozrnného pečiva je mnoho druhů a do košíku si tak naivně vkládáme tmavé pečivo s pocitem, že děláme něco pro své zdraví. Ale je tomu opravdu tak? Co takhle si upéct pečivo doma?

 

Veronika Dimitrovová

Stačí si přidat Běhání na Seznam.cz a neuteče vám žádný zajímavý článek.
Přidat na Seznam.cz

Většina tmavého pečiva je pouze obarvená karamelem nebo sladem a posypaná semínky, ale do celozrnného pečiva má daleko. Celozrnné pečivo musí dle norem obsahovat alespoň 80 % celozrnné mouky z celkového moučného podílu, a pokud je pečivo celozrnné, určitě to bude mít uvedené v názvu.

Nejlepší antidepresivum, které ženy objevily pro tento svět

Vícezrnné, pětizrnné, tmavé, slunečnicové ani cereální neznamená nutně celozrnné. Sehnat čerstvé pečivo z celého zrna v supermarketech je opravdu nelehký úkol. Ve většině případů se musíme spokojit pouze s trvanlivým baleným pečivem a ani tady není výběr příliš velký. Pokud chcete křupavé čerstvé a přitom celozrnné pečivo, nejlepší bude, když si jej upečete sami.

Bulky s chutí Itálie

Připravíme si celozrnné bulky s chutí Itálie, které vám provoní celý byt. Budou se rozplývat na jazyku a jako obložené housky budou skvělé ke snídani. Nebo jako příloha k salátu.

Ingredience na 8 bulek (každá cca 70 g)
10 g droždí
5 g cukru (třtinového)
150 ml mléka
20 g ovesných vloček
250 g celozrnné mouky (pšeničné, můžeme použít 1/3 celozrnné žitné)
lžička soli
100 g cherry rajčat
hrst čerstvé bazalky
4−5 stroužků česneku
10 ml olivového oleje
100 g brambor (1 větší brambora)

Nejprve dáme vařit brambory. Do misky vložíme droždí, přidáme 100 ml teplého mléka, 5 gramů cukru a necháme tzv. vzejít. Mezitím rozmixujeme cherry rajčátka s bazalkou, česnekem a olivovým olejem.

Vločky a 230 g celozrnné mouky (zbylou mouku si necháme na zasypání a na tvarování bulek) promícháme se solí, přidáme ke kvásku a zalijeme zbytkem mléka. Do "italské směsi" vložíme uvařené brambory a znovu promixujeme. Směs přidáme k těstu a dobře prohněteme. Z těsta vypracujeme bochánek, zasypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout.

Troubu předehřejeme na 200 °C a z těsta vytvarujeme osm bulek, uprostřed tupou stranou nože "nakrojíme". Bulky nakonec ještě posypeme ovesnými vločkami a solí - pečeme 30 minut. Do trouby můžeme pod bulky vložit ještě jeden plech s horkou vodou, aby se v troubě tvořila pára a pečivo mělo pěknou křupavou kůrčičku.

Veronika Dimitrovová, Sport.cz

Zrušit


Časová osa: Co na talíř

Filtr článků - Co na talíř


Kalendář akcí

Kdykoliv prosinec leden 2018 únor 2018 březen 2018 duben 2018 květen 2018 červen 2018 červenec 2018 srpen 2018 září 2018 říjen 2018 listopad 2018 Všechny typy závodu Méně než 10 km 10km – půlmaraton Půlmaraton – maraton Více než maraton Všechny kraje Praha Jihočeský kraj Jihomoravský kraj Karlovarský kraj Královéhradecký kraj Liberecký kraj Moravskoslezský kraj Olomoucký kraj Pardubický kraj Plzeňský kraj Středočeský kraj Ústecký kraj Kraj Vysočina Zlínský kraj
Nenalezena žádná událost
-

Místo startu:

Mapa

Čas startu:

Startovné:

Tratě:

Poznámka:

Oficiální stránky

Další akce