Hlavní obsah

Sportování s kolečky jako atraktivní doplněk běhání

Praha

Počasí za okny už nás stále častěji svádí k tomu trávit co nejvíce času venku. Sport nevyjímaje. Na řadu tak přichází dilema, co z mnoha sportovních aktivit vybrat. Mezi nejoblíbenější jistě patří in-line brusle. Co když ale nechceme zradit ani své běžecké já? Nezoufejte, z pohybového hlediska jde o srovnatelné aktivity. Záleží tedy jen na naší momentální náladě, jestli se cítíme plni sil na to vyběhnout po svých, nebo se necháme tentokrát vézt na kolečkách.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Brusle? Může být. A zítra zase kecky a běžíme.

Článek

Na první pohled nám běhání může připadat mnohem náročnější než jízda na kolečkových bruslích. Ale jen to zdání opravdu jen na ten první pohled. I při jízdě na bruslích zapojujeme kompletně celé tělo. Pamatuji si, kdy jsem si před mnoha lety koupila své první in-line brusle. Měla jsem dojem, že ta kouzelná kolečka vše vyřeší za mě, já se jen povezu a bude to.

Ze své naivní představy jsem se probrala již po pár desítkách metrů, kdy jsem cítila i ty svaly, o kterých jsem ani nevěděla, že je mám. Po půl hodině jízdy jsem byla tak uřícená, že jsem na lavičce dlouhé minuty oddechovala a přitom nestíhala masírovat namožená stehna, křeče v lýtkách a ještě protahovat záda.

Kolečkové brusle dají zabrat

Je-li mezi vámi podobný začátečnický hurikán, vezměte si ze mě ponaučení. Jízda na kolečkových bruslích dá opravdu zabrat. O běhu ani nemluvě. A právě tolik společných prvků, které tyto dvě aktivity mají, mne upřímně překvapily. Věděli jste například, že při hodinové jízdě na bruslích můžete spálit až 2 000 kJ a stejné hodnoty můžete dosáhnout i při hodinovém běhu?

Co se týče zapojení svalstva, rozdíly zde snad ani nejsou. A pokud, tak minimální. Při obou aktivitách zapojujeme celé tělo, některé partie více, jiné méně. Ale žádná není ochuzená. Záda, hýždě, nohy, to vše dostává zabrat. Ani horní část těla si neodpočine, pohyb paží a jejich švih v obou případech pomáhá získat potřebnou rychlost. Důležitým společným atributem je však pravidelnost. Ať už pravidelně běháte, nebo jezdíte na bruslích, na tělesné schránce a kondici to bude brzy znát.

Pro běhání stačí boty a oblečení

Chtělo by to proto najít přece jen nějaké rozdíly, že? Co třeba pády? Při běhu asi nejsou tak časté, při rychlé jízdě na bruslích mohou být i bolestivé. A co vybavení? Jistě, při běhu si vystačíme s dobrou obuví a kvalitním oblečením. Na brusle je lepší se ještě „doobléct" do chráničů na kolena, zápěstí či lokty. Jiný běžec vás při svém pohodovém tempu asi jen těžko srazí k zemi tak, jak to zvládne neopatrný a divoký bruslař.

Vězte, že na celkovou tělesnou kondici má však běh i jízda na kolečkových bruslích totožný dopad. Nebojte se tyto dvě aktivity střídat podle libosti, každá má něco do sebe, každá je originální a přitom mají tolik společného. Nevíte, co si zrovna vybrat? Hoďte si třeba mincí. Chcete se vézt? Vezte se. Chcete běžet? Běžte. Je to jen na vás, ani jednou aktivitou nešidíte tu druhou.

Kombinovat nelze

Pokud chcete opravdu šlápnout do pedálů a záleží vám na co největším počtu absolvovaných kilometrů, sáhněte po bruslích, ty vás rozhodně zavezou dál. Máte chuť spíš pohodově strávit část dne a nikam se nehnat? Běh bude protentokrát ideální.

Pokud vás, stejně jako mě, baví obě tyto sportovní aktivity, jedinou překážkou může být snad jen to, že inline brusle a běh nelze zkombinovat v jednu a tu samou chvíli. Jednou nohou běžet a druhou se vést na kolečkách? To nezní moc lákavě, že? A hlavně bezpečně. „Inlinový běh" tak má asi smůlu. Ale vy ne, vy naštěstí máte na výběr. Víkend se blíží, tak co to bude? Brusle, nebo boty?

Reklama

Související témata: