Hlavní obsah

Šok! Pět dní a zrodila se legenda. Farmář zahanbil světovou elitu

Praha

Jsou příběhy, které se staly legendárními a nikdo na tom nic nezmění ani po létech. Jeden takový si prožil k úžasu všech jedenašedesátiletý farmář Cliff Young, který se rozhodl šokovat. Přitom on vlastně nechtěl, jen si věřil, ostatní ho měli přitom za podivína. Prostě se rozhodl pro extrém. Závod Sydney - Melbourne, za pět dní 875 kilometrů po svých!

Foto: Profimedia.cz

Legenda v obležení mládí. Cliff Young byl běžcem, který dokázal, že vlastní cesta může mít smysl.

Článek

Nenajdete více extrémních běžeckých závodů na světě, ale Young napsal fascinující příběh, který se stal během pár dní skutečným. Na jeho začátku stál závodník, bláznivý pokušitel, jakého si do té doby někdo stěží dovedl představit.

Každý rok se v Austrálii koná vytrvalostní závod ze Sydney do Melbourne. Řadí se mezi nejvíce vyčerpávající ultramaratóny na naší planetě. Závod trvá pět dní a účastní se ho jen světoví atleti, kteří na tuto událost speciálně trénují. Obvykle jim není přes třicet let a v zádech jim stojí velcí sponzoři. A najednou starý farmář na startu.

Odvážlivec v kombinéze a pracovních botách

Jenže v roce 1983 se zjevil Cliff Young - 61 let, na sobě kombinézu a pracovní boty. Šok, on nebyl divákem, vyzvedl si číslo s ostatními závodníky a šel se připravit. „Jsi blázen, neexistuje pro tebe žádný způsob, jak tento závod dokončit," slyšel ze všech stran na svoji adresu.

On? „Ano, můžu. Vyrostl jsem na farmě, kde jsme si nemohli dovolit koně nebo traktory. I když se valila bouře, musel jsem jít ven a shánět ovce. Měli jsme 2000 ovcí a 2000 akrů. Někdy jsem takto za nimi běhal dva i tři dny. Trvalo to dlouho, ale vždycky jsem je pochytal. Věřím, že mohu tento závod běžet," odvětil nevěřícím.

Když závod začal, profesionálové šli dopředu, Young zůstal za nimi. Dav a televizní diváci se bavili, protože farmář měl do ideálního běžeckého stylu daleko, někteří se o něj i báli. Jako by na trati bojovala želva se zajíci.

Předběhl ostatní, přes noc nespal

Profíci měli plán - závod trvá pět dní, takže 18 hodin denně běžet, zbývajících 6 hodin spát. Jenže nečekaný běžec zvolil jiný styl. K překvapení všech nešel spát, běžel i přes noc. Dokonce měl poté prohlásit, že by mohl běžet bez spaní až do konce.

Nebyl první, přesto stále pokračoval, pomalu se přibližoval k vedoucí smečce. Během závěrečné noci předčil všechny ty mladé a natrénované. Nakonec skončil opravdu první a vytvořil nový traťový rekord. K vítězství získal i cenu 10 tisíc dolarů. O prémii nevěděl a trval na svém: „Nepřišel jsem závodit pro peníze." Nakonec se o ně rozdělil s několika dalšími běžci. Akt, kterým si získal opět celou Austrálii.

V následujícím roce skončil Young sedmý, v dalších letech pokračoval v běhání a někteří se jím nechali inspirovat a zkoušeli běhat bez spaní. V roce 1997, když mu bylo 76 let, se pokoušel získat peníze pro děti bez domova. Měl běžet s týmem 16 000 kilometrů, ale po 6520 kilometrech skončil, onemocněl. Přesto na jeho věk, další husarský kousek. Zemřel ve věku 81 let v roce 2003.

Reklama

Související témata: