Hlavní obsah

Rekordy nabitý závod odmává sama královna

Praha

Oficiální startérkou maratónu v Londýně bude letos sama královna britského impéria a nejdéle vládnoucí panovník v britských i anglických dějinách Alžběta II. Tuto čestnou funkci v minulém roce zastával princ Harry a jeho bratr William s chotí Kate.

Foto: Profimedia.cz

Letošní maratón v Londýně se má na co těšit.

Článek

Jednomu z největších a nejprestižnějších závodů svého druhu na světě se tak dostalo další očekávané cti. Už před časem oznámila v současné době patrně nejrychlejší aktivní maratónská běžkyně Mary Keitanyová z Keni, že se právě v hlavním městě Británie pokusí zlikvidovat ženský světový rekord. Ten už patnáct let drží Britka Paula Radcliffová.

Hlavní roli hraje Londýn v maratónské disciplíně už delší dobu. Tři ženské nejrychlejší výkony pocházejí právě z trati jeho závodu a také v mužské kategorii najdeme Londýn zastoupený v první desítce hned dvakrát. Odsud pochází i třetí nejrychlejší maratónský čas vůbec, v podání Eliuda Kipchogeho z předloňského roku.

Letos vyběhne 22. dubna na trať London Marathon přes 40 000 běžkyň a běžců. Všichni tak učiní na pokyn královny, která vystoupí na speciální pódium a přesně v deset hodin stiskne startovací tlačítko.

Předseda organizačního výboru závodu John Spurling neskrýval nadšení: „Jsme hluboce poctěni, že její Veličenstvo akceptovalo naše pozvání a ujme se startu letošního závodu." Historicky se tak stane přesně 110 let poté, co byl roku 1908 zahájen olympijský maratón princeznou Mary, prababičkou současné královny. Zde je zajímavé si povšimnout ještě jednoho historického faktu. Právě tohoto roku začala vůbec poprvé platit maratónská vzdálenost 42 195 metrů, jež po dalších třech změnách platí i dnes. Za prodloužení trasy až na tuto vzdálenost tak nese odpovědnost britská královská rodina, která si vyžádala, aby závodníci probíhali cílem přímo pod královskou lóží.

Londýnský maratón startuje méně než týden po svém nejstarším bratrovi Boston Marathon z prestižní World Marathon Majors, Velké šestky. V kalendářním roce představuje třetí závod této série nejprestižnějších maratónů světa. První byl Tokyo Marathon v neděli 25. února.

Reklama