Hlavní obsah

Mít, či nemít svého osobního trenéra. Postačí "trenér" v mobilu?

Praha

Tuto otázku si jistě klade každý běžec, který má ambice pokořit nějakou pomyslnou metu, ať již na krátké pětikilometrové trati nebo na maratónu. Možností je několik, ale mnohdy může být běžec něčím omezený – především časově nebo finančně. Proto je tu mnoho možností. Přiblížíme si tedy alespoň ty nejdůležitější.

Foto: Profimedia.cz

Osobní trenér může být velkým přínosem.

Článek

Běžecký klub aneb jsem mezi lidmi

Nejen v České republice existuje spousty běžeckých klubů známých světových značek. Běžci se setkají většinou na domluveném místě, ve stanovený čas, rozdělí se do různých výkonnostních skupin. Vy tak máte možnost vyzkoušet pokaždé něco jiného, nebo pokud možno i jiného trenéra. Výhodou je, že jste v partě lidí, které už budete po pár trénincích znát.

Nevýhodou je však pro mnoho lidí místo srazu (eventuálně zázemí) a čas, který je pro všechny závazný. A přiznejme si, ne každý z nás pracuje do 17 hodin, aby pak mohl například v 18 hodin vybíhat z druhého konce Prahy s partou lidí a dát si do těla. Existují samozřejmě i běžecké kluby, které můžete navštěvovat zdarma - poskytnou vám testovací obuv na trénink i nějaké to drobné občerstvení. Jsou ale i jiné kluby, kde za členství musíte platit.

Služby trenérů jsou ovšem na úrovni. Trenéři mají za sebou buď vystudované sportovní fakulty, trenérské školy či jsou to mnohdy sportovci pohybující se v čele běžeckých závodů, a tak ví přesně, na co se zaměřit.

Trenér v mobilu, trenér v hodinkách

Dnešní elektronika, především mobilní telefony s GPS a GPS hodinky, je základním stavebním kamenem běžce, který si chce vést tréninkový deník. Aplikace v mobilu jsou již však natolik vyspělé, že obsahují „virtuálního trenéra", který vás bude po dobu běhu povzbuzovat. Zapůsobí však na vás takový trenér? Přeci jen se stále jedná pouze o elektroniku, a tak sice můžeme běžet rychle, ale náš běžecký styl nemusí být nic extra.

Spíše než abychom se zlepšovali, si můžeme více ublížit špatnou technikou běhu. To samé platí i u GPS hodinek. Výrobce na svých internetových stránkách poskytne tréninkové plány, ale tyto plány jsou psány pro širokou veřejnost. Zrovna vy tak můžete být těmi, na něž tréninkový plán nezabere. A proto přichází nejschůdnější možnost. Osobní trenér.

Osobní trenér aneb zlepšení je vidět

Člověk, který vás zná. Člověk, který vás má pod dohledem, v oku. Ví vše o vašem zdraví. To je osobní trenér a stačí se jen rozhlédnout na internetu či dát na doporučení kamaráda. Osobních trenérů je dost, ale těch co vás někam dovedou, je jen pár. Výhodou takového osobního trenéra je, že vám vyjde vstříc s časovými možnostmi.

Tréninkový plán, který je součástí tréninku, vám vždy napíše s nějakým cílem, například půlmaratónem. Pokud nechcete běhat s trenérem, lze i tyto tréninky zcela jistě absolvovat samostatně podle tréninkového plánu, ale musíte mít pro takovéto tréninky značně velkou vůli, protože je jasné, že pokaždé se Vám nebude chtít jít například běhat do zimy.

Za tréninkový plán můžete zaplatit od 1000 do 2000 korun měsíčně. Individuální hodina s trenérem pak může vyjít od 400 do 800 korun. Nabídky se ale mohou značně lišit.

Reklama

Související témata: